Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne: Det er dårligt nyt for partiet – og for statsministeren

Isabella Arendt føler ikke, at hun har opbakning fra partiet. "Hendes farvel var uventet og er et kæmpe tab for Kristendemokraterne," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin PoulsenMaja Hagedorn

Med øjeblikkelig virkning stopper Isabella Arendt som formand for Kristendemokraterne og melder sig ud af partiet.

Det meddeler hun på Facebook, kort efter at partiet endnu engang har trukket overskrifter for dets holdning til abort-spørgsmålet. 

Læs også

"Jeg brænder selvfølgelig stadig for debatten, demokratiet og åndsfriheden. Jeg er langt fra kørt træt af at have visioner for Danmark. Sagen er bare den, at jeg har brug for en ny platform, hvor jeg kan udleve visionerne," skriver hun og fortsætter:

"Desværre er konklusionen nu den, at jeg ikke trives i KD. Det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af, så det gør jeg nu og går af." 

Desværre er konklusionen nu den, at jeg ikke trives i KD. Det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af.

Isabella Arendt
Afgående formand for Kristendemokraterne

Hvad fremtiden bringer for Isabella Arendt er fortsat uvist. 

"For første gang er papiret helt hvidt og klar til nyt. Hvad det nye bliver og hvor al min energi skal sendes hen – det vil tiden vise," skriver hun.

Isabella Arendts farvel var uventet og et "kæmpe tab" for Kristendemokraterne. Det vurderer Erik Holstein, der er politisk kommentator på Altinget.

"Det var Arendt og hende alene, der for første gang siden 2005 var tæt på at bringe partiet i Folketinget ved sidste valg. Nu er deres chancer lig nul."

"Modstanden mod fri abort var med til at få Kristeligt Folkeparti i Folketinget i 70’erne. Nu kan abort ende med at tage livet af partiet."

 

Abort gav Arendt problemer

Tidligere på måneden meddelte Kristendemokraternes eneste folketingsmedlem, Jens Rohde, at han ikke genopstiller ved næste valg

Traditionalisterne hang i bremsen, når det gjaldt partiets politik. Den kamp orker Arendt ikke mere.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Det kom frem, efter at han i Altinget offentligt kritiserede sit parti for ikke at gå langt nok i kampen for at sikre kvinder i hele verden retten til abort.

Den garvede folketingspolitiker, der havde en fortid i Venstre og Radikale, var aldrig i nærheden af at være kristendemokrat.

"Der er ikke noget at sige til, at Kristendemokraternes bagland stejlede over for Rohde, og hans gæstevisit i partiet gjorde mere skade end gavn," siger Erik Holstein.

Arendt orkede ikke at tage kampen længere

Det var ikke første gang, at abort-spørgsmålet gav Arendt problemer. Det skete allerede i den seneste valgkamp tilbage i 2019. 

Modstanden mod fri abort var med til at få Kristeligt Folkeparti i Folketinget i 70’erne. Nu kan abort ende med at tage livet af partiet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Hun prøvede at sige, at partiet ganske vist principielt var imod abort, men at partiet ikke aktivt ville arbejde for at afskaffe den fri abort," siger Erik Holstein.

"Det minder om Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, der op til partiets årsmøde skulle stå og sige, at partiet principielt var imod Nato, men ikke ville arbejde for en udmeldelse.  Sådan en modsætning er altid et kors om halsen på en partileder."

Stilmæssigt lykkedes det Isabella Arendt at modernisere Kristendemokraterne. 

"Men traditionalisterne hang i bremsen, når det gjaldt partiets politik. Den kamp orker Arendt ikke mere," siger Erik Holstein.

Beslutningen om at forlade Kristendemokraterne er også dårlige nyheder for Mette Frederiksen (S).

"Statsministeren har gjort meget for at få KD med i alle mulige forlig. Hun håbede på, at KD klarede spærregrænsen og blev en konstruktiv samarbejdspartner for en S-regering – men den drøm kan hun roligt parkere nu."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00