Kristendemokraternes Jens Rohde går imod sit parti i abort-spørgsmål: ”Der må ikke sættes spørgsmålstegn ved retten overhovedet”

På vej ud af politik går Kristendemokraternes eneste MF’er stik imod sin partitop og stiller beslutningsforslag om, at den danske regering skal kæmpe for at gøre aborten til en ”ukrænkelig og umistelig internationalt anerkendt rettighed”. Han håber, at Kristendemokraterne endegyldigt lægger spørgsmålet om abort ned ved aktivt at kæmpe alle kvinders sag.

Jens Rohde og Isabella Arendt til Kristendemokraternes sommergruppemøde i august 2021. I dag har Jens Rohde meddelt, at han ikke genopstiller til folketinget, men søger nye veje udenfor politik. Det falder tilfældigvis sammen med, at han stiller et beslutningsforslag, der går imod partilinjen på abortspørgsmålet.
Jens Rohde og Isabella Arendt til Kristendemokraternes sommergruppemøde i august 2021. I dag har Jens Rohde meddelt, at han ikke genopstiller til folketinget, men søger nye veje udenfor politik. Det falder tilfældigvis sammen med, at han stiller et beslutningsforslag, der går imod partilinjen på abortspørgsmålet.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Paula Larrain

Retten til abort er under pres, og derfor bør Danmark gå til kamp for kvinders globale ret til at vælge selv.

Det mener Kristendemokraternes eneste folketingsmedlem, Jens Rohde, der vil gå længere end sit eget parti for at sikre kvinder i hele verden retten til abort.

Derfor har han uden om partitoppen stillet et beslutningsforslag om, at den danske regering skal gå på de internationale barrikader for kvinders rettigheder.

”Som tingene udvikler sig rundt om i verden, synes jeg, at Danmark skal tale med en meget klar stemme på det her punkt. Vi er et bevis på, at aborttallet kan være relativt lavt, når man har rettigheden, i modsætning til i andre lande,” siger Jens Rohde, der fredag har meddelt, at han stopper i politik efter næste folketingsvalg.

”For mig er det vigtigt, at vi får udbredt den ret, fordi der er så mange kvinder, der stadig dør af uønskede graviditeter. Fordi vi har succes med det i Danmark, så skal vi da ud med den grundsten i ligestillingen og kæmpe for alle kvinders ret.”

Da han i sin tid skiftede parti fra Radikale til Kristendemokraterne, gjorde han det klart, at han aldrig vil kunne gå ind for en begrænsning af kvindens ret til abort. Da han luftede sine tanker på Facebook, mærkede han dog, hvor stor modstanden stadig er i nogle kredse

”Jeg ved jo om nogen, at der er flere i partiet, der stadig ikke mener, at kvinden har ret til abort, selvom det står skrevet i vores 2030 plan. Jeg fik breve, hvor folk sammenlignede den fri abort med folkedrab, og at det var udtryk for en barbarisk kultur. Det må folk jo selv om, men det bliver aldrig til en politik, dér hvor jeg står.”

Isabella Arendt og hovedbestyrelsen er jo enige med dig i, at kvinden skal have retten til abort?

”Jeg kan godt være i tvivl om, man forstår, hvad det med at have en ret betyder. Du kan ikke sige, at du har en ret som menneske og derefter afgrænse den til noget nationalt.”

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024