Kristendemokraternes svære vej ud af mørket

BAGGRUND: Udenfor Folketinget er det gamle protestparti som en sprællende fisk, der er kastet op på stranden: Levende, men absolut i yderste livsfare. Partiets afgående formand advarer stridslystne partikolleger: Fortsat strid er partiets sikre død.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvis man sammenligner med CD, så har Kristendemokraterne en fordel i, at de har en fast vælgergruppe på én procent, som stemmer på partiet næsten uanset hvad.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altinget.dks valgekspert
Efter at være røget ud af Folketinget ved februar-valget tog Kristendemokraterne i fredags et lille skridt ud af det parlamentariske mørke.

I Indenrigsministeriet, få hundrede meter fra Christiansborg, afleverede Kristendemokraternes afgående formand, Marianne Karlsmose, de godt 20.000 vælgererklæringer som skal til, for at partiet kan stille op til næste folketingsvalg, som de håber kommer snart.

Partiet er ude i det samme mareridt, som det fandt sig selv i, da det ikke kom over spærregrænsen ved valget i 1994 og derefter sad på bænken i fire lange år.


Kristendemokraterne på vej til at aflevere underskrifter i Indenrigsministeriet. Den afgående formand advarer sine partikolleger: Stop intern splid eller vi forpasser chancen for at vende tilbage til Folketinget (foto: Rasmus Flindt/Altinget).

Dokumentation
Kristendemokraternes mandattal og stemmeprocent ved folketingsvalgene 1988 til 2005.

1988 Stemmeprocent: 2 Mandater: 4

1990 Stemmeprocent: 2,3 Mandater: 4

1994 Stemmeprocent: 1,9 Mandater: 0

1998 Stemmeprocent: 2,5 Mandater: 4

2001 Stemmeprocent: 2,3 Mandater: 4

2005 Stemmeprocent: 1,7 Mandater: 0


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00