Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen kom godt fra en hundesvær 1. maj-tale

Mette Frederiksen forsøgte at genstarte dialogen med fagbevægelsen i sin 1. maj-tale, mens venstrefløjens ledere benyttede deres taler til hårde angreb på Socialdemokratiet. S-formanden lægger op til en permanent trepartsforhandling, der også skal se på tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet.

Mette Frederiksen har været formand for Socialdemokratiet siden 2015.
Mette Frederiksen har været formand for Socialdemokratiet siden 2015.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det var en tricky 1.maj-tale, statsminister og S-formand Mette Frederiksen skulle holde tirsdag morgen på Arbejdermusset.

Bagtæppet var ikke triumfer som indførelse af Arne-pension og forhøjede dagpenge som i sidste valgperiode, men derimod en historisk hård konflikt med fagbevægelsen om store bededag og seniorpension.

Læg dertil at talen skulle holdes som leder af en S-regering med to borgerlige partier, og den kildne sag om den nu afgåede FH-formand Lizette Risgaards gramserier. 

Læs også

Den socialdemokratiske formand fik efter omstændigheder håndteret problemerne så godt som muligt:

Mette Frederiksen valgte klogt at sige nogle få ord om Lizette Risgaard-sagen allerede fra start.

Velvidende at den sag alligevel lå i baghovedet på alle:

"Jeg ved godt, det her er en svær dag for dansk fagbevægelse. Den bevægelse jeg selv er rundet af. Politisk. Socialt og kulturelt."

"Jeg kommenterer principielt ikke på personsager i andre organisationer eller virksomheder. Men det er tydeligt, at vi som samfund fortsat har et stort arbejde foran os. Vi er ikke kommet langt nok endnu."

Dermed fik Mette Frederiksen vendt sagen uden at nævne Lizette Risgaards navn - og uden at hovere over den person, der de sidste måneder har stået som hendes stærkeste modstander.

Tværtimod fik S-formanden understreget hendes egen stærke tilknytning til fagbevægelsen. 

Konflikten med fagbevægelsen har de foregående måneder været så intens, at de socialdemokratiske politikere mange steder er forment adgang til talerstolen på arbejdernes internationale kampdag. Derfor holdt Mette Frederiksen sin tale i regi af Socialdemokratiet i København, og indholdet faldt i god jord hos hjemmepublikummet.

Konflikten med fagbevægelsen blev konsekvent afdramatiseret, og Mette Frederiksen forsøgte endda at give det en humoristisk vinkel. Efter at have udtrykt "næsegrus respekt" fagbevægelsens resultater, blev de aktuelle uenigheder i historisk perspektiv:

"Socialdemokratiet og fagbevægelsen har igennem tiden haft kammeratlige samtaler. Og det der er værre. Jeg vil ikke bruge 1. maj til at komme med historiske eksempler. I kender dem."

"Nogle husker måske, at Anker Jørgensen som statsminister blev kaldt en lille lort? Og da jeg, særligt i høje hæle, er noget højere end Anker, var jeg nervøs for, hvad jeg kunne blive kaldt. Så langt kom det dog ikke." 

"Gode kammerater ved: At selv efter en følelsesladet, ophidset diskussion, så skal man være i stand til at komme videre. Det ønsker jeg. Det har Danmark brug for."

Den her regeringsperiode har allerede udviklet sig til en rigtig gyserfilm

Mai Villadsen (EL)
Politisk ordfører

Permanent trepart

Striden om store bededag skal dermed lægges på hylden, men hvad med forringelsen af seniorpensionen? Den nævnte Mette Frederiksen ikke ved navn i sin 1. maj-tale.

I fagbevægelsen havde nogle håbet, at Mette Frederiksen ville bruge sin 1. maj-tale til endegyldigt at aflive angrebet på seniorpensionen, men det havde stillet de borgerlige regeringspartnere i en håbløs situation, hvis statsministeren formelt havde aflivet en del af regeringsgrundlaget i en tale til vennerne 1. maj.

Men sammenholdt med Mette Frederiksens kommentarer i spørgetimen til statsministeren i sidste uge, ser det ud til, at det er det, der ved at ske: Realpolitisk bliver det næsten umuligt at genoplive forslaget om beskæring af seniorpension. I stedet skal regeringens forslag om "en permanent trepart" finde løsninger fremover. Her hed det i talen:

"Jeg er derfor også glad for, at vi nu starter en permanent trepart. Som jeg har store forventninger til. Finder løsninger der rækker ud over næste valgperiode. Giver sikkerhed for danskerne." 

"Jeg vil i den forbindelse gerne takke arbejdsmarkedets parter. Arbejdsgiverne. Fagbevægelsen. For at tage godt imod den ånd, der ligger i invitationen. Det bliver ikke let. Men jeg er sikker på, at vi ved fælles hjælp vil være i stand til finde holdbare rigtige løsninger."

Og ligegyldigt hvordan vi vender og drejer det. Dansk økonomi er en kæmpe succes. Men vi mangler arbejdskraft. Se på sygehusene. Lyt til det private erhvervsliv. Hør sosu’erne der mangler kollegaer. Tænk hvis vindmøllerne ikke bliver sat op, fordi der ikke er elektrikere nok. " 

Alt i alt en 1, maj-tale Mette Frederiksen kom godt fra, selvom optakten dårligt kunne have været værre.

Mere bidsk SF-formand

Mette Frederiksens tidligere nære allierede på venstrefløjen var denne 1. maj markant mere kritiske end normalt.

SF-formand Pia Olsen Dyhr har de foregående år været yderst tilbageholdende med angreb på Socialdemokratiet. Det var hun ikke denne 1. maj, hvor hun hudflettede SVM-regeringens udgave af ansvarlighed:

"Jeg mener ikke, det er ansvarligt at lave et indgreb, der tilsidesætter den danske model - henover hovedet på arbejdsmarkedets parter…"

"Jeg mener ikke, det er ansvarligt, at give landbruget særbehandling i forhold til industrien, når det gælder landbrugserhvervets klimaansvar.

"Det er ikke ansvarligt at lade sådan nogle som Blackstone fortsætte med at opkøbe boliger og skrue priserne på boligmarkedet op, så almindelige mennesker ikke har råd til en bolig tæt på jobbet…"

"Og jeg mener ikke… jeg mener slet ikke det er ansvarligt, at uddele 7 milliarder i skattelettelser," lød det fra SF-formanden, der som også gik til angreb på regeringens forslag på tilbagetrækningsområdet:

"Jeg også virkelig bekymret for regeringens planer for seniorjobordningen og seniorpensionen…jeg forstår ikke – jeg forstår ikke… hvordan en socialdemokratisk ledet regering kan være med til at plante den tvivl, den usikkerhed…"

Pia Olsen Dyhr har sammen med Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen i et fælles udspil foreslået at gå i den modsatte retning ved at udvide retten til seniorpension. Udspillet var designet til at komme op til 1. maj, og selvom det ikke har en chance i det nuværende folketing, øger det presset på Socialdemokratiet.

Sarkastisk Villadsen

I sin 1. maj-tale var Mai Villadsen meget direkte i kritikken af socialdemokratiet:

"Kan I huske dagene op til valget sidste år? Kan I huske, hvordan socialdemokratiets top gik rundt i gaderne med stolte blikke og store bannere, der sagde: afskaf store bededag!"

"Kan I huske, hvordan Mette Frederiksen – utrætteligt – i alle debatter sagde, at nedslidte danskere skal knokle længere, inden de kan gå på pension? Eller at nu er det på tide, de rigeste bidrager mindre?," spurgte Villadsen Med ætsende sarkasme. Og hun gav selv svaret:

"Kan I ikke huske det? Det kan jeg heller ikke. For det blev selvfølgelig aldrig sagt."

Mail Villadsen tog direkte afsæt i den aktuelle konflikt mellem regeringen og fagbevægelse:

"Derfor vil jeg gerne sige direkte til dig, Mette Frederiksen: Det kan ikke komme bag på dig, at mange ude på arbejdspladserne, mange rundt omkring til 1. maj-fejringer vender dig ryggen i dag. For du har klart valgt side. Du har vendt ryggen til arbejderbevægelsen."

Enhedslisten frontfigur kom naturligvis også ind på opgøret om seniorpension:

"Regeringen har ikke bare besluttet, at almindelige mennesker skal have mindre fri. Nu skal nedslidte også tvinges til at arbejde længere Regeringen planlægger at skære tre år af seniorpensionen. Og de vil samtidig tage tusindvis af kroner hver måned fra nedslidte," tordnede Villadsen, der ligesom Pia Olsen Dyhr ignorerede, at regeringen formodentlig opgiver sit forslag.

Også Mai Villadsen garnerede sine skarpe budskaber med en portion humor:

"Den her regeringsperiode har allerede udviklet sig til en rigtig gyserfilm. Hårdt tilkæmpede rettigheder bliver slagtet. Socialdemokratiet har en eller anden Dr. Jekyll og Mr. Hyde-ting kørende. Og som et genstridigt genfærd bliver Lars Løkke ved med at vende tilbage til regeringskontorerne."

En 1. maj, der udstiller striden mellem Socialdemokratiet og venstrefløjen, men som samtidig viste en forsonlig Mette Frederiksen, der er meget opsat på at klinke skårene til fagbevægelsen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00