Kommentar af 
Carolina Magdalene Maier

Politikerne må holde våbenhvile i kampen for opmærksomhed, hvis de vil have bedre arbejdsvilkår

Politikerne må kollektivt skrue ned for kapløbet om vælgernes opmærksomhed, hvis arbejdsvilkårene skal blive holdbare, og der skal være plads til at gå i dybden med den politiske substans, skriver Carolina Magdalene Maier.

Partilederne bør gøre en større indsats for, at politiske møder er inden for normal arbejdstid, skriver Carolina Magdalene Maier. Her ses partilederne på valgnatten 1. november 2022 til en afsluttende debat klokken to om natten.
Partilederne bør gøre en større indsats for, at politiske møder er inden for normal arbejdstid, skriver Carolina Magdalene Maier. Her ses partilederne på valgnatten 1. november 2022 til en afsluttende debat klokken to om natten.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Carolina Magdalene Maier
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter Jakob Ellemann-Jensens sygemelding er stress blandt folketingspolitikere blevet et varmt emne i medierne. Der er mange perspektiver på debatten. I denne klumme vil jeg kaste lys over et af disse, nemlig hvorvidt der ligger et individuelt ansvar hos den enkelte politiker for ikke at ende som et nummer i en kedelige statistik.

Jeg husker, da jeg sad i Folketinget, og debatten om unges mistrivsel (igen) var på dagsordenen, at daværende Undervisningsminister, Merete Riisager, sagde, at mistrivslen ikke havde rod i en præstationskultur, men i en perfekthedskultur. Altså at den, i hendes optik, ikke stammer fra, at de unge stræber efter at få høje karakterer og dermed adgang til snævre optagelseskvotienter, men derimod fra, at de unge vil være perfekte – de dygtigste, smukkeste, smarteste og så videre.

Det er som om, at en stor del af Christiansborgs politikere lider af kollektiv blindhed

Carolina Magdalene Maier
Fhv. gruppeformand og politisk ordfører, Alternativet

Jeg skal ikke her gøre mig klog på, om hun har ret eller ej – andet end at bemærke, at jeg ikke tror, man kan adskille præstations- og perfekthedskultur.

Grunden til, at jeg bringer erindringen op her, er, at de fleste folketingspolitikere har mange kloge meninger om, at de unge mennesker i dag gør alt for meget ud af at tilstræbe perfektion.

De fortæller de unge, at de skal lade være med at tage alting så alvorligt: at de skal huske at leve livet i stedet for hele tiden at være opmærksomme på, hvor dygtige eller smukke de andre er: at de skal slukke for deres mobiltelefoner og være mere sammen med hinanden i stedet for.

Men lad os lige vende spotlyset mod Christiansborg for en stund. For hvis der er noget sted i samfundet, hvor mennesker går op i at blive set og at ”være på”, så er det på Christiansborg. Smarte – og gerne lidt kyniske – tweets på Twitter, tjekket outfit i Deadline, et fuldstændigt sindssygt overload af selfies på alle tilgængelige sociale medier: Glade miner, bekymrede miner, skuffede miner, begejstrede miner, you name it.

Det er som om, at en stor del af Christiansborgs politikere lider af kollektiv blindhed. For samtidig med, at de godt kan se, hvordan den unge generation lider af alvorlig mistrivsel, fordi de konstant føler sig utilstrækkelige overfor samfundets krav, og samtidig med at de har mange gode råd til, hvad de unge skal gøre (og ikke skal gøre), så ser de slet ikke, hvordan de selv som politikere er ramt af præcis den samme syge – og endda i så alvorlig grad, at den bliver decideret helbredstruende.

Jeg var selv ramt af samme syge, da jeg var folketingspolitiker. Jeg husker interne stridigheder i mit gamle parti, når de ringede fra Debatten, og det skulle besluttes, hvem man skulle sende ind.

Jo længere tid politikerne bruger på at blive set og hørt, desto mindre tid er der til at gå i dybden med det politiske håndværk

Carolina Magdalene Maier
Fhv. gruppeformand og politisk ordfører, Alternativet

Jeg fungerede på en eller anden rationalitetsmodus, der foreskrev, at al medietid var vigtig – for hvem ved, om lige præcis de fem minutter i lige præcis det konkrete program var det, der gjorde, at jeg ville blive genvalgt ved det kommende valg? Og hvor var det dog ualmindeligt irriterende, hvis en politiker fra SF var inviteret i en P1 Debat om skolepolitik, som jeg ikke var inviteret til. For det var jo så vigtigt at blive hørt.

Se mig, hør mig! Jeg siger kloge ting (og jeg vil gerne genvælges). Det er en logik, tror jeg, der er almindelig blandt Christiansborgpolitikere. Men det er også en logik, der er ødelæggende for flere ting: Helt oplagt for den enkeltes helbred og trivsel, det har vi efterhånden set mange eksempler på. Men også for demokratiet som fundament for vores samfund. For jo længere tid man som politiker bruger på at blive set og hørt og at stå forrest, når der er doorstep, desto mindre tid er der til at gå i dybden med det politiske håndværk. Det har Sigge Winter Nielsen skrevet klogt om i bogen Entreprenørstaten.

Læs også

Mange mener, at unges mistrivsel skyldes, at der i vores samfund er alt for mange tilbud, som de unge kan vælge imellem, og at det gør dem stressede, at udbuddet er så bredt. Højskolelærer Christian Hjortkær skriver i sin fremragende bog Utilstrækkelig, at det ikke er mængden af tilbud til de unge, der er grunden til deres mistrivsel, men at det er kombinationen af, at der er mange tilbud, og at vi voksne hele tiden siger til de unge, at de skal gå efter stjernerne: at de kan alt det, de vil.

Selvfølgelig kan de ikke det. Det kan folketingspolitikere heller ikke. De står samme sted: De har en bred vifte af scener, de kan begå sig på, og de vil helst levere en toppræstation på samtlige scener.

Partilederne burde aftale at sige nej noget oftere, og at politiske møder bør finde sted indenfor almindelig arbejdstid

Carolina Magdalene Maier
Fhv. gruppeformand og politisk ordfører, Alternativet

Forskellen mellem den unge generation og folketingspolitikere er dog, at hvor de unge er i deres formative år, og derfor naturligt er meget påvirkelige af både eget og andres blik på sig selv, så er folketingspolitikere voksne mennesker, der i sidste ende har og bør tage ansvar for eget liv, herunder for egen trivsel.

Derfor kommer vi ikke udenom, at der ligger et stort individuelt ansvar i at passe på sig selv som folketingspolitiker. Mange mener, at grunden til de mange stresssygemeldinger skal findes i det politiske arbejdes omfang og hastighed. Der er ingen tvivl om, at hastigheden og intensiteten er højere på Christiansborg end de fleste andre steder. Men i sidste ende er arbejdspresset så stort, som politikerne tillader det.

Jeg har selv været der, og jeg ved, hvor svært det er at sige fra og stoppe op, når man står midt i orkanens øje. Derfor må en opfordring til et større individuelt ansvar om at se sig selv, sin arbejdsrytme og sit eksponeringsbehov i øjnene, følges af en opfordring til at politikerne kollektivt bliver enige om at skrue ned for tilstedeværelsen på sociale medier og i alskens tænkelige medieoptrædener. For det er svært at være den, der beslutter sig for at sige nej til medierne noget oftere, hvis alle de andre fortsat dukker op for to minutters eksponering eller sidder klar ved telefonen fra klokken seks om morgenen til klokken 24 om aftenen.

I første omgang kunne det være frugtbart, hvis partilederne satte sig sammen og blev enige om dels at sige nej noget oftere og dels at tilstræbe at forhandlinger og andre politiske møder finder sted inden for almindelig arbejdstid. Og i øvrigt at weekender som udgangspunkt er tidspunkter, hvor man holder fri – i stedet for dage, hvor man en sjælden gang imellem kan beslutte, at man er sammen med sin familie.

En sådan kollektiv aftale vil udgøre et stærkt fundament for den enkelte politiker at stå på, når han eller hun skal finde det sted, hvor arbejdslivet ikke bliver en helbredstrussel. Og i det hele taget måske øve sig på at have mindre forventninger til og mindre høje tanker om egen betydning og præstation. Som rockbandet Minds of 99 synger: Alle skuffer over tid. Det gælder også folketingspolitikere. Jo tidligere, de indser det, desto behageligere bliver arbejdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00