Politikerne vil hæve egen pensionsalder

NYHED: Folketingets Præsidium vil hæve politikernes pensionsalder med to år, så de først kan få pension som 62-årige.
I år 2022 skal Folketingets medlemmer først kunne gå på pension, når de er fyldt 62 år. Det foreslår Folketingets Præsidium i et forestående lovforslag.
I år 2022 skal Folketingets medlemmer først kunne gå på pension, når de er fyldt 62 år. Det foreslår Folketingets Præsidium i et forestående lovforslag.Foto: ft.dk
Fakta

Løn for MF'ere og ministre

Grundløn for et folketingsmedlem ligger på 540.198 kr. årligt.

Grundlønnen til ministre udgør 924.850 kr. årligt. Dog udgør lønnen til statsministeren 125 pct. af grundlønnen, og 110 pct. til udenrigsministeren, finansministeren og den minister, der er nummer 2 i statsrådsrækkefølgen (Bendt Bendtsen).

Pension for MF'ere og ministre 

20 år i Folketinget udløser den maksimale pension på 307.912 kr. årligt.

8 år som minister udløser den maksimale pension på 247.367 kr.

Indtil det fyldte 65. år ydes der tillæg til pensionen for både folketingsmedlemmer og ministre på 37.947 kr. årligt.

Hvis en person både har optjent fuld ministerpension og fuld pension fra Folketinget, er der fastsat et loft for udbetaling af statspensioner: 523.290 kr. årligt for personer under 65 år og 485.343 kr., hvis man er over 65 år.

Til sammenligning får en enlig folkepensionist 119.244 kr. om året.


Kilde: Altinget

I tråd med ændring af efterløns- og folkepensionsalderen i sommerens velfærdsaftale vil Folketingets Præsidium hæve pensionsalderen for Folketingets medlemmer fra de nuværende 60 år til 62. Præsidiets medlemmer ventes at fremsætte lovforslaget umiddelbart efter sit møde i februar.

"Jeg forventer, at det bliver vedtaget, da det er led i det, man har lavet på efterlønsområdet, og så skal der jo selvfølgelig også ske en justering af pensionsalderen for folketingsmedlemmer," siger Poul Nødgaard (DF), der er 2. næstformand i Præsidiet.

I april sidste år fremsatte Dansk Folkeparti lovforslag om, at pensionsalderen for ministre og folketingsmedlemmer skulle følge folkepensionsalderen - det vil sige 67 år, når de nye regler træder i kraft.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00