Kommentar af 
Poul Madsen

Poul Madsen: Pia Olsen Dyhr har fejllæst SF’s bagland. Ingen gider i regering med Løkke

Det er noget af et fejlskud af den ellers træfsikre Pia Olsen Dyhr at åbne for et regeringssamarbejde med Moderaterne. Modviljen mod Lars Løkke i SF's bagland er både indædt og nedgroet, og det kommer uden tvivl til at fylde meget på weekendens landsmøde.

Pia Olsen Dyhrs kovending om et regeringssamarbejde over midten vil sende SF's vælgere i armene på Pelle Dragsted, skriver Poul Madsen.
Pia Olsen Dyhrs kovending om et regeringssamarbejde over midten vil sende SF's vælgere i armene på Pelle Dragsted, skriver Poul Madsen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I SF går det ufatteligt godt, lige med undtagelse af, at partiet ingen indflydelse har på den politik, der føres.

Det frustrerer tydeligvis formanden Pia Olsen Dyhr, mens baglandet sidder med løftede arme og glæder sig over den massive fremgang i meningsmålingerne. Det er en konflikt, der er set mange gange før mellem trippende, regeringsparate Christiansborg-politikere og et mere fodslæbende bagland.

Men i SF er konflikten endnu mere betændt, fordi den eneste gang, man har prøvet at være i regering, endte det i en total nedsmeltning, som det har taget år at komme over.

Pia Olsen Dyhrs kovending er for omfattende og for hurtig.

Poul Madsen

Deltagelsen i Helle Thorning-Schmidts (S) regering fra 2011-14 står som en skamstøtte i SF over en folketingsgruppe, der havde så travlt med at blive ministre, at de lystigt solgte ud af partiets kerneværdier og accepterede de radikales borgerlige model for dansk økonomi.

Man fremstod som de glade amatører, der sagde ja til topskattelettelser og dagpengeforringelser og lod sig kue på partiets egne mærkesager som betalingsring, øremærket barsel og millionærskat.

Det er derfor lidt af et fejlskud af den ellers altid træfsikre Pia Olsen Dyhr at lufte ideen om et regeringssamarbejde hen over midten, og så ovenikøbet med Moderaterne.

For én ting er, at partiets bagland hader de radikale for måden, de førte sig frem på i Thorning-regeringen. Men nu vil formanden sidde ved samme regeringsbord som fanden selv, Moderaternes formand: Lars Løkke Rasmussen.

”Lars Løkke Rasmussen er ikke til at stole på over en dørtærskel. Han har været min politiske hovedmodstander hele mit liv”, siger Jan Kjældgaard, der er formand for SF i Furesø og har været medlem af partiet i 46 år.

Læs også

DR har spurgt lokalformændene. Der er opbakning fra flere, men overraskende mange stiller sig frem og kritiserer formandens udmelding.*

Det her bliver et kæmpe emne både på talerstolen og på gangene under SF’s landsmøde i weekenden.

I flere interview forklarer Pia Olsen Dyhr, at Lars Løkke Rasmussen har ændret sig. Det er en ny version, vi ser nu. Det har hun helt ret i, men Pia Olsen Dyhrs kovending er for omfattende og for hurtig.

Det er kun godt et år siden, at Løkke var selve årsagen til, at Pia Olsen Dyhr ikke ville med i Mette Frederiksens regering hen over midten. Dengang mente hun, man godt kunne lave aftaler med Venstre og Jakob Ellemann-Jensen, mens man ikke kunne stole på Løkke.

Det virker, som om Pia Olsen Dyhr helt har glemt, hvorfor SF nu har så overvældende succes.

Poul Madsen

SF rider lige nu på en succesbølge, hvor partiet i meningsmålingerne kæmper med Liberal Alliance om at være Danmarks næststørste parti med en stabil tilslutning på 13-14 procent, hvilket er tre gange så mange, som da Pia Olsen Dyhr kom til for ti år siden.

Det virker, som om Pia Olsen Dyhr helt har glemt, hvorfor SF nu har så overvældende succes. Politisk har de ikke fået ret meget igennem, men de har ikke været med til det, som har gjort regeringen allermest upopulær; nemlig afskaffelsen af Store Bededag.

Derfor kan Pia Olsen Dyhr og co. stå med korslagte arme ved fordøren og sige 'goddag og velkommen' til horder af frustrerede socialdemokrater, der ikke oplever det at være i regering hen over midten, som en succes, men som et mareridt.

I interviewet af Altingets Erik Holstein leverer Pia Olsen Dyhr selv – formentlig uforvarende - det, der for SF’s bagland vil være det afgørende argument for ikke at gå med i en regering hen over midten: ’Jeg tror, at perioden fra 2019-22 er den periode, hvor SF har haft allermest indflydelse på dansk politik.’

Her fungerede SF som støtteparti for Mette Frederiksens smalle socialdemokratiske regering. Det er den rolle, baglandet ønsker. Den er naturligvis ikke særlig realistisk efter næste valg, fordi det er svært at se, hvordan et Socialdemokrati med udsigt til en gigantisk vælgerlussing igen skulle få flertal sammen med venstrefløjen.

Læs også

Derfor bejler Pia Olsen Dyhr længere ind mod midten for at få et flertal, hun kan deltage i. Men hun vil ødelægge sin egen mulige fremgang, hvis vælgerne bliver i tvivl om, hvorvidt SF ligesom i 2011 kan finde på at svinge rundt og løbe fra egne mærkesager for at komme med i en regering.

I SF har man ikke tradition for, som hos Socialdemokraterne, at fokusere så meget på selve magten, at man er klar til at sluge store kameler.

Men Pia Olsen Dyhr er en meget populær formand, fordi hun har genrejst partiet, og det betyder, at hvis hun sætter sin prestige ind på at gå i regering med Moderaterne, så kommer SF i en sådan regering. Men så tør jeg godt garantere, at det vil vælte ud af bagdøren med utilfredse SF-vælgere, der vil søge over i armene på Pelle Dragsted og Enhedslisten.

SF lever af, at være det ansvarlige parti på venstrefløjen, der stadig har principperne i orden, og derfor ikke går med til alle højrefløjens smarte ideer

Poul Madsen

Jeg tror også, mange i SF’s bagland vil tænke: 'Hvad skal vi dog i en regering med Moderater og Socialdemokrater, som lader landbruget slippe for at betale for deres CO2-udledning?'

Socialdemokratiet er under Mette Frederiksen trukket voldsomt til højre, ikke mindst demonstreret af, at hun ikke udnyttede sin valgsejr sammen med venstrefløjen til at føre politik med dem, men valgte at gå hen over midten. Nu er hun tvunget til at gå til højre.

Men SF lever af, at være det ansvarlige parti på venstrefløjen, der stadig har principperne i orden, og derfor ikke går med til alle højrefløjens smarte ideer, der begunstiger toppen af det danske samfund – og landbruget. Derfor kan man ikke være i en regering, hvor man gøres ansvarlig for borgerlig-liberal politik.

*Rettelse: I en tidligere version stod, at ingen lokalformænd i SF bakkede op om Pia Olsen Dyhrs udmelding. Det er ikke korrekt. Altinget beklager fejlen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00