SF-formand uddyber tanker om en regering med Løkke: "Han har reformeret sig selv"

SF-formand Pia Olsen Dyhrs åbning for en regering med Moderaterne bunder i en drastisk ændret holdning til Lars Løkke Rasmussen, som hun er positivt overrasket over. Derimod mener hun, at SF skulle have forladt Thorning-regeringen på et tidligere tidspunkt.

"Jeg arbejder ikke for en regering over midten, jeg accepterer en rød regering med et af midterpartierne," lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr. "Når det er sagt, er jeg ikke naiv omkring Lars Løkke," siger hun.
"Jeg arbejder ikke for en regering over midten, jeg accepterer en rød regering med et af midterpartierne," lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr. "Når det er sagt, er jeg ikke naiv omkring Lars Løkke," siger hun.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

"Du tænker på Løkke som i gamle dage. Du hænger fast i, hvordan Løkke var dengang."

Det meget engagerede forsvar for, at dansk politiks gamle ræv, Lars Løkke Rasmussen (M), faktisk har undergået en reel metamorfose, kommer fra uventet kant.

Det er SF-formand Pia Olsen Dyhr, der går i brechen for sin gamle modstander, som hun i dag ser ganske anderledes på end for bare et år siden. Ligesom hun nu peger på flere lighedspunkter mellem SF og Moderaterne.

Dermed følger SF-formanden op på linjen fra et opsigtsvækkende interview i Politiken, hvor hun ligefrem åbnede for at sidde i regering med Løkke efter næste valg. En S-SF-M-regering – eventuelt suppleret af Radikale.

Ser man på Moderaternes partiprogram, er der jo på mange stræk nogle fællestræk med SF.

Pia Olsen Dyhr
SF-formand

For det – at få SF i regering igen – er helt klart Pia Olsen Dyhrs ambition trods de smertelige erfaringer fra 2011-14, hvor SF for første og eneste gang var i regering.

Op til SF’s landsmøde, der afholdes i weekenden 9.-10. marts i Kolding, har Altinget mødt Pia Olsen Dyhr til en evaluering af, hvad der gik galt for SF, da partiet for 10 år forslået og nedslidt måtte forlade Thorning-regeringen.

Og ikke mindst: Om en regering, hvor Lars Løkke Rasmussen erstatter Margrethe Vestager (R) som alliancepartner ikke nærmest er en garanti for, at katastrofen fra 2014 gentager sig?

Vil ind i motoren

SF har haft stormende fremgang i opposition siden valget, så hvorfor er det så vigtigt for dig at komme i regering igen?

"Fordi en regering er motoren. Man kan få vigtige indrømmelser som støtteparti, som vi f.eks. fik med minimumsnormeringer, men jeg vil nogle grundlæggende strukturelle samfundsforandringer, og det kræver, du er en del af apparatet," siger SF-formanden og vender tilbage til en af SF’s få sejre under Thorning-regeringen:

"Da jeg var transportminister, lavede vi en egentlig forandring af transportpolitikken med togfonden. Den slags kan man kun, når man sidder i regering."

Hvordan undgår I, det ender med en nedsmeltning igen?

"Sidst gjorde vi den fejl at acceptere en borgerlig økonomisk politik. Det burde vi aldrig have gjort, og det gør vi aldrig igen. Det var derfor, vi ikke gik i regering i 2022."

Læs også

Burde være skredet tidligere

Hvornår havde SF mest indflydelse: Fra 2011-14, hvor I sad i regering eller fra 2019-22, hvor I kun var et støtteparti? 

"Jeg tror, at perioden fra 2019-22 er den periode, hvor SF har haft allermest indflydelse på dansk politik."

Så man får ikke altid mest indflydelse af at være i regering?

"Neeej, men det var en meget svær tid fra 2011-14. Det var midt under en finanskrise, og der var nogle skæve magtbalancer. Både S og SF gik tilbage ved valget i 2011, mens Radikale fik et godt valg og kom med fornyet selvtillid. Vi kunne næsten ikke andet end svigte på den baggrund."

Tilbage i 2014 kæmpede du meget energisk for, at I skulle blive i regeringen. Men havde det ikke været endnu værre for SF, hvis I var blevet i regeringen dengang?

"Vi burde have håndteret det mere professionelt. Vi skulle tidligere have konkluderet, at resten af regeringen ville en anden retning end os, og så skulle vi have fundet en lejlighed til at træde ud. En oplagt mulighed havde været folkeskoleforliget i 2013, hvor man lockoutede lærerne. "

"Hvis vi havde udnyttet den mulighed, havde vi forladt regeringen på stærk måde. Så jeg har lært, at man ikke bare skal glide med og drifte, hvis man sidder i regering. Man skal hele tiden huske sit politiske kompas."

Venner eller fjender? SF-formand Pia Olsen Dyhr ser ganske anderledes på Lars Løkke Rasmussen, end hun tidligere har gjort i de mange valgkampe, hvor de har stået over for hinanden som arve modstandere.
Venner eller fjender? SF-formand Pia Olsen Dyhr ser ganske anderledes på Lars Løkke Rasmussen, end hun tidligere har gjort i de mange valgkampe, hvor de har stået over for hinanden som arve modstandere. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Løkke 2.0

Nu er SF altså parat til at prøve igen. Og det kan kræve utraditionelle konstellationer efter valget, erkender Pia Olsen Dyhr:

"Jeg tror ikke på, at der kan komme et flertal mellem S-SF sammen med Enhedslisten og Alternativet. Så realiteten er, at vi får brug for et – eller måske to – midterpartier."

Specielt åbningen over for Lars Løkke Rasmussen har vakt opsigt, for det var som bekendt Løkke, der halverede dagpengeperioden, rundbarberede efterlønnen og aktuelt er i front for lavere aktiebeskatning. Det har fået nogle SF’ere til at frygte, det går galt igen.

Pia Olsen Dyhr ser imidlertid en ny udgave af Løkke tone frem:

"Løkke har været igennem en reformation. Han er som bekendt ikke formand for Venstre mere, men for Moderaterne. Han har reformeret sig selv."

Løkke er faktisk blevet en anden som formand for Moderaterne.

Pia Olsen Dyhr
SF-formand

Men har han også skiftet holdninger?

"Ja, det synes jeg faktisk. Nogle af os hænger fast i den gamle Løkke. Men han er faktisk blevet en anden Løkke som formand for Moderaterne

"Ser man på Moderaternes partiprogram, er der jo på mange stræk nogle fællestræk med SF. Tag sådan noget som selvforvaltning, det er et sted, hvor Moderaterne og SF er enige. Vi er det også i en lang række spørgsmål i Folketinget."

"Og tag hele diskussionen om Gaza, hvor Lars Løkke jo har sørget for, at man ikke har et ensidigt fokus på Israel, men nu også på Gaza og på Israels uproportionale angreb."

SF-formanden tilføjer hurtigt:

"Jeg har ikke sagt, at vi skal med i regering for enhver pris. Det var den fejl, vi begik i 2011, og det har jeg aldrig sagt. Men jeg vil gerne prøve nogle ting af, så vi kan få en rød regering i Danmark."

Læs også

Men en regering med S-SF og M kræver jo, at Enhedslisten er villig til at støtte den. Er det ikke lidt syret at tro, at Enhedslisten vil støtte en regering, hvor Lars Løkke er med?

"Det ved jeg da ikke. Det er, fordi du tænker på Løkke som i gamle dage. Du hænger fast i, hvordan Løkke var!"

SF-formanden fortsætter:

"Hvis man ser på Radikales økonomiske politik, synes jeg nærmest, de er mere højreorienterede end Moderaterne. Radikale indgår i KLAR-alliancen sammen med Liberal Alliance og Konservative, hvor reformer på den virkelig blå måde er i højsædet. Martin Lidegaard (R) bejler til de blå."

"Her er Løkke mere nøgtern og forholder sig til mandaternes logik. Og så var det jo Løkke, der foreslog top-topskatten. Da SF foreslog millionærskatten, blev vi grinet ud, men det er præcis det, Løkke har indført."

Godt samarbejde med moderate ministre

Under regeringsforhandlinger i 2022 så Pia Olsen Dyhr helt anderledes på tingene. Dengang var hun mere afvisende over for en regering med Løkke end en regering med Venstre.

Det var jo Løkke, der foreslog top-topskatten

Pia Olsen Dyhr
SF-formand

Ræsonnementet lød på det tidspunkt, at man trods alt kunne lave aftaler med Venstres Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen, mens man ikke kunne stole på Løkke.

Du har åbenbart drastisk ændret holdning til Løkke gennem det sidste års tid?

"Jeg må indrømme, at jeg dengang stadig troede, at Løkke var i den blå lejr. Men han har som minister vist sig at være lidt mere blandet."

"Vi har et godt samarbejde med Christina Egelund som uddannelsesminister og med Jakob Engel-Schmidt som kulturminister. Med undtagelse af klimaministeren har vi oplevet de moderate ministre som meget pragmatiske. De radikale ministre har ikke altid været ... helt så inkluderende!"

SF-formanden tilføjer:

"Når det er sagt, er jeg ikke naiv omkring Lars Løkke."

"Jeg arbejder ikke for en regering over midten, jeg accepterer en rød regering med et af midterpartierne. Om det bliver Moderaterne eller Radikale, kommer an på, hvad de hver især kan tilbyde."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)









0:000:00