Debat

Unge radikale: Det gør ondt, at vælgerne har så svært ved at elske vores parti

Det eneste, der er mere deprimerende end vores meningsmålinger, er fraværet af en radikal grundfortælling om, hvad vi vil med fremtiden for vores samfund, skriver Maria Georgi Sloth og Tobias Lawaetz.

Der er én ting, der er mere deprimerende at se på end vores nuværende meningsmålinger – det er partiets mangel på at sætte en fungerende og definerende fortælling sammen, skriver Maria Georgi Sloth og Tobias Lawaetz.
Der er én ting, der er mere deprimerende at se på end vores nuværende meningsmålinger – det er partiets mangel på at sætte en fungerende og definerende fortælling sammen, skriver Maria Georgi Sloth og Tobias Lawaetz.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Maria Georgi Sloth
Tobias Lawaetz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det sidste års tid har været én lang lidelseshistorie for vores parti. En valgtrussel i slowmotion, en politisk leder, der gik af på baggrund af manglende folkelig opbakning, og stormvejret omkring et nej til regeringsdeltagelse i sidste sekund.

Det gør det hverken sjovere eller bedre at kigge på de meningsmålinger, der end ikke får løftet vores parti fra valgresultatet.

Alligevel er der for os én ting, der er mere deprimerende end at se på end vores nuværende meningsmålinger, og det er partiets mangel på at sætte en fungerende og definerende fortælling sammen.

Læs også

Vi synes egentlig, at Radikale Venstre lige nu står på de helt rigtige konkrete politiske forslag. Man siger nej til et-årige kandidater, kritiserer regeringen for manglende klimahandling, og foreslår en grøn grundlov.

Vi er stolte af at være med i et parti, som tager politikudvikling seriøst og altid går med ind til forhandlingsbordet og kæmper. Det er ikke, fordi der – i vores enormt subjektive øjne – mangler god konkret politik fra Radikale Venstre.

Et buzzword
Men helt ærligt, ingen af os blev engageret i den radikale bevægelse blot på grund af ét konkret politisk forslag.

Det handlede derimod om følelsen af, hvad det vil sige at være radikal. Vi er jo ikke bare en samling af politiske mærkesager; vi er en bevægelse med værdier, identitet og rødder.

Skulle man putte ét buzzword på Enhedslisten ville man sige solidaritet, ét på Liberal Alliance ville være ansvar – det skal være ligeså nemt for folk at sætte et ord på Radikale.

Maria Georgi Sloth og Tobias Lawaetz
Hhv. landsformand og politisk forretningsudvalgsmedlem, Radikal Ungdom

Det er lige netop de værdier, den identitet og de rødder, vi savner at høre om. I det nuværende politiske billede er der kamp om mærkesagerne. Alle partier vil være de grønneste, de mest EU-glade og dem, der befinder sig mest på den politiske midte. Det gør det sårbart ikke at skille sig ud. For hvad definerer os egentlig?

Vi er ikke i tvivl. Vi bruger et utal af timer på at kæmpe for bevægelsen, udskyder vores studier, siger nej til familiefødselsdage deslige blot for at vise vigtigheden af den radikale kamp. Og når vi hvert år mødes til landsmøder i Radikal Ungdom eller Radikale Venstre, kan du mærke det i luften: den fælles drøm, den fælles kamp, de fælles værdier.

Men det hjælper ikke noget, hvis det kun er os, der allerede er inde, som kan mærke det. Hvis vi vil forandre samfundet, så skal resten af Danmark heller ikke være i tvivl, det skal stå soleklart.

Skulle man putte ét buzzword på Enhedslisten, ville man sige solidaritet. Hvis man skulle putte ét på Liberal Alliance, ville det være ansvar. Det skal i vores optik være ligeså nemt for folk at sætte et ord på Radikale.

Værdier i rygsækken
Et ord kunne være retfærdighed. At alle mennesker i vores samfund skal behandles ligeværdigt og retfærdigt og være lige for loven, uagtet om de er født med minoritetsbaggrund eller royalt blod i årene.

Et andet ord kunne være mulighed. At alle mennesker skal have rammerne, der giver dem mulighed for at udleve deres potentiale og leve det liv, de drømmer om. Det kræver både en kamp for frihed til at leve fri fra statslig indblanding i dit liv. Men også at man ikke vender det blinde øje til ulighed, og de meget forskellige forudsætninger vi fødes med.

Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at der kun skal findes et ord på at være radikal. Vi er en bred bevægelse og har aldrig været et enkeltsagsparti. Det skal vi heller ikke blive. Men vi skal blive bedre til at kommunikere kernen i vores tilgang til politik og samfund. Det savner vi.

Man står ikke blot på ét ord. Man står på værdier, identitet og rødder. At ville være partiet for den næste generation er et fint endemål, men det klinger hult, hvis man ikke fortæller, hvilke værdier man vil putte ned i skolebørnenes rygsæk for at skabe den fremtid, de fortjener.

Vi elsker den radikale bevægelse. Derfor gør det ondt, at det er så svært for andre at gøre det samme.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Georgi Sloth

Landsformand i Radikal Ungdom, medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i Radikale Venstre
Pædagogikstuderende (Københavns Uni.)

Tobias Lawaetz

Politisk forretningsudvalgsmedlem, Radikal Ungdom
Stud.scient.pol (Københavns Universitet)

0:000:00