Kommentar af 
Søren Søndergaard

Regeringens skråsikkerhed lukker politikerlede-ulven ind i hønsegården

Flere partier lukker sig om sig selv og mener, at det er vælgerne, der ikke helt har forstået deres projekt. Det er en farlig skråsikkerhed, der minimerer troværdigheden til landets politikere, skriver Søren Søndergaard.

Man får ikke tilgivelse hos vælgerne, fordi man bagefter ”erkender”, at, hovsa, det kom godt nok bag på os, at danskerne blev så vrede, skriver Søren Søndergaard.
Man får ikke tilgivelse hos vælgerne, fordi man bagefter ”erkender”, at, hovsa, det kom godt nok bag på os, at danskerne blev så vrede, skriver Søren Søndergaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige fra jeg var barn, har jeg lært, at man ikke skal råbe, at ulven kommer. Og da slet ikke, når ulven ikke kommer, fordi der ikke ér nogen ulv.

Men modsat må det være sådan, at hvis ulven rent faktisk rumsterer i nabolaget, så er det nærmest en pligt lige at råbe et enkelt ”pas på”.

I næsten alle de år, der er gået, siden jeg lærte om konsekvenserne af hyrdedrengens lemfældige omgang med sandheden om ulven, der kom, men ikke kom og så alligevel kom og åd løs, har jeg interesseret mig for politik og politikere. Jeg er, fortsat, ovenud begejstret og fuld af respekt for vores politikere.

Men jeg er nødt til at sige, at ulven er på vej. Og det er politikerne selv, der har sluppet rovdyret løs.

Ulven vender vi tilbage til.

Der har bredt sig en stemning i de ledende politiske lag af, at mens partierne og ledelserne gør alt det rette, det nødvendige, det fremtidssikre og langtidsholdbare, så har befolkningen, vælgerne, de fodslæbende ikke begrebet et kuk.

Det fører til både interviews i medierne og til mere interne orienteringer rundt om til medier og andet godtfolk med det indhold, at for eksempel regeringsprojektet SVM er brandgodt, og at deltagerne har is i maven og en sikker hånd på rattet.Det er bare vælgerne, der ikke har fattet det geniale.

Men det kommer. Inden næste valg. Det er man helt rolig ved, og så fortsætter regeringen, for ”der er jo ikke noget alternativ”.

På moderne dansk hedder det et narrativ. Gud nåde og trøste dig, og din karriere, hvis ikke du kan slynge om dig med begrebet narrativ i alle mulige sammenhænge.

Narrativ betyder i grunden bare fortælling, så det kan vi også bare sige.

Fortællingen er, at der ikke er et alternativ til SVM, og at det er vælgerne, der ikke, endnu, helt har begrebet det vise i midterregeringen.

Godt nok bad vælgerne absolut ikke om nogen midterregering. De stemte rødt eller blåt, på begge sider med stærke stænk af grønt.

De røde vandt. Der var, og er, rødt flertal i Folketinget.

De blå tabte. Men de blå vælgere, der stemte på alle andre partier end Lars Løkkes Moderaterne, stemte for en borgerlig regering. Ikke mindst stærkt, kompromisløst og gentagne gange italesat af Venstre-høvding Jakob Ellemann-Jensen helt frem til valgdagen 2. november 2022 klokken 20.

Det kan meget vel være, at vælgerne ikke helt har forstået visdommen, men regeringen er stensikker, og vælgerne tager fejl

Søren Søndergaard

Så kom der noget fra Venstre i løbet af valgaftenen om ”prisen på grisen”, som ingen helt fangede konsekvenserne af, Konservative fik vælgerprygl men gav på aftenen løjerligt nok udtryk for, at Mette Frederiksens dage som statsminister da vist snart var talte, og Lars Løkke fik sagt noget om, at Moderaterne nu for en stund lige kunne spille med om nøglerne til statsministeriet, selv om situationen på aftenen rent faktisk var, at Løkkes parti så overflødigt ud.

Det var en på næsten alle måder underlig valgaften.

En meget lang historie meget kort: Hvis det var gået, som de fleste deltagere i partiernes mange Marienborg-møder gik efter i ugerne efter valget, var Løkke og Moderaterne blevet efterladt på perronen, ensomme og forladte med kedelige sager på en perlerække og en partiformand, der måtte lede efter anden opmærksomhed end den negative.

Socialdemokratiet ville have haft SF som en in-house buffer for al den trælse kritik fra de rigtigt røde og alternative i rød stue af alt muligt fra afskaffelsen af store bededag til utællelige forsvarsmilliarder og Nato mig her og der, mens Venstre kunne have delt det borgerlige ansvar for regeringens ups and downs med konservative ministre.

Sådan gik det ikke. Vupti, blev Løkke den mest effektive indenrigspolitiske udenrigsminister, landet har set, og SVM-regeringen har gjort en dyd af noget nyt; flertalsregering, der alligevel søger brede, langtidsholdbare løsninger.

Det er bare løsninger, ingen talte om før valget, selv om noget af det lå på tegnebrættet, og som danskerne ikke rigtigt gider.

Da slet ikke ophævelsen af en oldgammel helligdag, der har givet en bekvem forlænget weekend for de fleste i de næsten 50 år, der er gået, siden 5-dages arbejdsugen blev en realitet i 1974.

Lige nu, hvor russernes aggressionskrig mod Ukraine for længst har passeret 500 dage, er der stor folkelig opbakning til at spendere på Nato og militær sikkerhed.

Læs også

Men den slags går op og ned, og som hovedregel er penge brugt på forsvar og kultur ikke danske vælgeres livret længe ad gangen. Man kan derfor ikke udelukke, at folk er trætte af 143 milliarder, plus det løse, øremærket til forsvaret i ti år.

Reelt betyder det, at vi om kun syv år skal bruge 50 milliarder kroner årligt på forsvaret og ikke de cirka 30, vi bruger i dag. Der er ikke længe til 2030, og når det går op for vælgerne, hvad man kan få for dé penge, risikerer politikerne seriøse problemer med deres vælgere.

I 1988 vandt Schlüter-regeringen på min fødselsdag 10. maj overlegent det såkaldte Nato-valg, dog meget mere på principper end på penge. Lige siden har man brugt over 30 år på ikke at prioritere penge til forsvaret, selv om der halvdelen af tiden har været borgerlige regeringer.

Ydmyghed er ikke det samme som slaphed og står ikke i vejen for hverken handlekraft, svære eller nødvendige beslutninger

Søren Søndergaard

Det går op og ned med det, og det holder det næppe op med, når der pludselig igen mangler penge til pædagoger, psykiatri, børnehaver og sygepleje, krig i Europa eller ej.

Partierne er ved at lukke politikerlede-ulven ind i den ellers så harmoniske politiske hønsegård. Skråsikkerheden i regeringen er pusseløjerlig. Når ingen helt har begrebet, hvorfor det endte med SVM-regeringen, og hvad den i grunden skal udrette, er skråsikkerhed en farlig ting.

Ikke mindst, når der kommer trompetstød som: Glem at arbejde mindre, vi skal bestille noget mere. For eksempel.

Det får lidt karakter af Piets Heins gruk; ”Hvad rager det den, der er sikker på sit, at resten af verden er ude af trit”.

Det kan meget vel være, at vælgerne ikke helt har forstået visdommen, men regeringen er stensikker, og vælgerne tager fejl.

Det er her, ulven lukkes ind. For det er den direkte, målrettede og farlige vej til mere politikerlede.

Vi ved jo godt, at vi ikke altid får, hvad vi stemmer på. Partier og politikere løber fra løfter, nedprioriterer emner efter et valg, der var topprioritet på valgdagen, alt sammen i kompromisets ånd. Det muliges kunst. Den slags.

Men røde vælgere kan med rette føle sig narret af, at der ikke i 2022 blev dannet en rød regering, og ikke mindst dét gavner Enhedslisten og især SF for tiden.

Blå vælgere kan føle sig forrådt af, at det den gang store dyr på savannen talte en S-ledet regeringen hen, hvor selv peberet ikke gad at gro, for så allerede på valgaftenen og dagen efter at bløde op og til sidste ende i netop en S-ledet regering. Dét nyder LA og Danmarksdemokraterne godt af for tiden.

Læs også

Men netto-netto giver det mistro og mistillid, manglende tro på politikerne. Og hvorfor så stemme?

Vi bliver lede ved det hele.

I de nyeste målinger efter sommerferien er tilslutningen til regeringen nede i nærheden af en tredjedel.

Det lyder som en kliche og ér blevet en kliche; men dialog løser meget. Dialog går to veje, ikke kun fra Christiansborg og ud.

Talrige er de politikere, der forlader Borgen og havner ude i virkeligheden. Hér opdager de, at det, vi andre taler om, oplever og mener, er noget helt andet end det, de bruger alenlange debatter og natteforhandlinger på at skændes om på Slotsholmen.

Så et godt råd til politikerne: Lyt til folk.

Ikke det der udefinérbare i bestemt ental; folket. For danskerne er ikke en entydig størrelse i bestemt ental.

Men når en halv million ikke bare er imod, men aktivt underskriver en appel om at bevare store bededag, er det jo ikke bare nykker men noget mere, som alle politikere bør tage alvorligt og ikke feje af med et: ”Der kommer mere af samme skuffe”.

Ydmyghed er ikke det samme som slaphed og står ikke i vejen for hverken handlekraft, svære eller nødvendige beslutninger. Det ér smart lige at tænke sig om en ekstra gang og ikke kun forlade sig på meningsfæller i eget parti eller på en eller anden ånd fra et lille slot i det nordsjællandske.

Man får ikke tilgivelse hos vælgerne, fordi man bagefter ”erkender”, at, hovsa, det kom godt nok bag på os, at danskerne blev så vrede. Vælgere er ikke idioter og kan med rette forvente, at tingene er vurderet grundigt før, man går i krig, både imod bededag og i andre krige.

Jeg håber i virkeligheden, at alle de skråsikre i de mange partier godt kan se det. De er reelt for gode til ikke at kunne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Søndergaard

Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1987)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00