Tre store regioner kan klare fremtidens sundhed

Selv om der tegner sig en bred politisk opbakning for otte regioner, der skal styre sundhedsvæsnet, peger et medlem af Strukturkommissionen i en mindretalsudtalelse på, at der kun er behov for tre. I et interview med os forklarer Socialforskningsinstituttets direktør Jørgen Søndergaard hvorfor.
Rasmus NielsenGitte Madsen

Forebyggelse udover den, som er meget tæt knyttet til behandlingssystemet, er meget mere egnet til at blive løst i kommunerne.

Jørgen Søndergaard
Direktør for Socialforskninginstituttet, medlem af regeringens Strukturkommission
Vejle: Da Strukturkommissionen offentliggjorde sin rapport for øjnene af 1.000 kommunalfolk og 150 journalister, var der tre medlemmer, de såkaldte frie fugle i kommissionen, der blev siddende på deres stole.

De frie fugle afgav en mindretalsudtalelse, som er blevet studeret nøje, især fordi den anbefaler ganske få regioner for at sikre den bedst mulige sygehusdrift. De frie fugle er kommuneforskeren, profesor Poul Erik Mouritzen, Syddansk Universitet, direktør Erik Bonnerup samt direktør for Socialforskningsinstituttet Jørgen Søndergaard. Sidstnævnte er i følge de to første den, der i særlig grad har sat sig ind i kravene til en effektiv sygehusdrift i fremtiden.

Hvilken model for den forestående kommunalreform vil du foretrække, hvis man primært skulle se på, hvordan sygehusopgaven bedst løses?

”Hele kommissionen siger jo, at hvis man kun skal se på sygehusene som det eneste, så er der kun behov for ret få regioner. Og min opfattelse er, at der i virkeligheden kun er brug for tre eller måske fire”.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00