Venstre risikerer stemmespild

En stor fremgang til Venstre ved valget 8. februar kan bringe partiet i en klemme, hvor det ikke har kandidater nok til mandaterne. Partiet kan således risikere at afskære sig selv fra et mandat i Frederiksborg Amt.
Gitte Madsen

Det viser sig, at Folketinget og Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil afvente, at situationen opstår, fordi det jo er partiernes eget ansvar og naturlige interesse at have kandidater nok.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Aarhus Universitet
Hvad gør man, hvis man har flere mandater end man har kandidater? Det var et spørgsmål, som partiet Venstre måske burde stille sig selv i øjeblikket. Partiet kan nemlig ende i en situation, hvor manglende omtanke kan resultere i, at vælgernes stemmer går til noget helt andet, end det vælgerne havde tiltænkt dem.

De fleste steder i landet har Venstre kun opstillet det samme antal kandidater, som der er opstillingskredse i amtet, og det kan gå hen at give problemer dér, hvor der kun er få opstillingskredse. Baggrunden er udsigten til fremgang i forhold til 2001-valget, som aktuelle meningsmålinger varsler. Fremgangen skal dog være noget større, end V står til netop nu.

I amter som Roskilde og Frederiksborg kan det således vise sig, at henholdsvis tre og fire kandidater ikke er nok til at besætte Venstres mandater, hvis det kommer til at gå rigtig godt for Foghs tropper ved valget den 8. februar.

Herreløst mandat
Helt konkret kan Altinget.dk pege på, at der opstår en tvivlssituation i det øjeblik, vælgerne tildeler Venstre 67 mandater. For hvad sker der, når det 67. mandat ifølge Søren Risbjerg Thomsens beregninger falder som nr. fem i Frederiksborg Amt, hvor Venstre kun har opstillet fire kandidater - en i hver af de fire opstillingskredse; Fredensborg, Helsingør, Hillerød og Frederiksværk?

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00