Pernille Vermund
 svarer 
Mattias Tesfaye

Pernille Vermund (NB) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om ministeren vil redegøre for, hvad den i bemærkningerne omtalte evaluering skal dokumentere, og hvilket statistisk materiale evalueringen skal tage udgangspunkt i, for at belyse effekten af de nye regler

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 43, Spørgsmål 13
Vil ministeren redegøre for, hvad den i bemærkningerne omtalte evaluering skal dokumentere, og hvilket statistisk materiale evalueringen skal tage udgangspunkt i, for at belyse effekten af de nye regler?

Svar fra fredag den 29. november 2019
Den foreslåede evaluering har til formål at afklare, om ordningen fungerer efter hensigten, jf. aftalen fra februar 2019 mellem den nuværende regering, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti om nye regler for familiesammenføring med børn.

Jeg kan vedrørende statistisk materiale henvise til følgende bidrag, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har indhentet fra Udlændingestyrelsen:

”Til brug for besvarelse af spørgsmål 13 (ad L 43), stillet af Udlændinge- og Integrationsudvalget den 21. november 2019, kan Udlændingestyrelsen oplyse, at styrelsen vil tilrettelægge sagsbehandlingen af ansøgninger om børnesammenføring således, at der – i tilfælde af at lovforslaget vedtages – foretages følgende registreringer ved afgørelse af ansøgninger om opholdstilladelse under henvisning til udlændingelovens § 9, stk. 1, nr. 2, der indgives fra og med den 1. januar 2020:



Opholdstilladelse, hvor ansøger er omfattet af 3månedersfristen i udlændingelovens § 9, stk. 20, og fristen er overholdt.



Opholdstilladelse, hvor ansøger ikke er omfattet af 3månedersfristen i udlændingelovens § 9, stk. 20, da ansøger ikke opholder sig i hjemlandet eller et andet land sammen med den ene af forældrene eller en anden fast omsorgsperson.



Opholdstilladelse, hvor ansøger er omfattet af 3månedersfristen i udlændingelovens § 9, stk. 20, og fristen er 29. november 2019 Udlændinge- og Integrationsministeriet Familiesammenføring Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2019 - 17450 1093902 



overskredet, men hvor kravet er fraveget under henvisning til ganske særlige grunde.

Afslag på ansøgning om opholdstilladelse, hvor ansøger er omfattet af 3-månedersfristen i udlændingelovens § 9, stk. 20, og fristen er overskredet, men hvor der ikke foreligger ganske særlige grunde, der kunne føre til fravigelse af kravet.

Afslag på ansøgning om opholdstilladelse, hvor ansøger er omfattet af 3-månedersfristen i udlændingelovens § 9, stk. 20, og fristen er overholdt, men hvor ansøgeren meddeles afslag af andre grunde.

Der vil på baggrund af disse registreringer til brug for evalueringen inden udgangen af 2022 kunne leveres statistisk materiale vedrørende antallet af tilladelser og afslag på opholdstilladelse, hvor den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 9, stk. 20, har været bragt i anvendelse.

Udlændingestyrelsen vil herudover tilrettelægge sagsbehandlingen således, at der kan leveres statistisk materiale for de ansøgere, der er omfattet af den foreslåede overgangsordning. Dette materiale vil kunne belyse, hvor mange af de omfattede ansøgere der har søgt om opholdstilladelse på ny, hvorvidt de har søgt inden for den angivne frist, og hvad udfaldet af deres ansøgning er.” Jeg kan til sidste del af bidraget tilføje, at den foreslåede overgangsordning ikke er en del af den foreslåede evaluering.

Overgangsordningen indebærer imidlertid, at der kan være sager i den første del af evalueringsperioden, hvor der vil blive meddelt opholdstilladelse, selvom 3månedersfristen er overskredet. Det vil derfor være relevant at kunne udskille de sager, der har været behandlet efter overgangsordningen, fra det samlede antal sager om familiesammenføring med børn i evalueringsperioden.

Mattias Tesfaye / Moya-Louise Lindsay-Poulsen Side
0:000:00