Louise Schack Elholm
 svarer 
Morten Bødskov

Louise Schack Elholm (V) og Kim Valentin (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, hvad de provenumæssige konsekvenser vil være ved en bredere fortolkning af anvendelsesområdet for fradrag for udgifter til forsknings- og forsøgsvirksomhed, og hvis anvendelsesområdet udvides til at omfatte udviklingsarbejde af interne processer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 30, Spørgsmål 37
Vil ministeren redegøre for, hvad de provenumæssige konsekvenser vil være ved en bredere fortolkning af anvendelsesområdet for fradrag for udgifter til forsknings- og forsøgsvirksomhed, og hvis anvendelsesområdet – såfremt det ikke er ministeren vurdering, at allerede indgår – udvides til at omfatte udviklingsarbejde af interne processer?

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
En udvidelse af det forhøjede fradrag for forskning og forsøg til også at omfatte interne processer vil medføre, at flere typer udgifter omfattes end efter gældende regler. Det vil medføre et mindreprovenu, der vil skulle finansieres.

Der foreligger ikke umiddelbart en opgørelse af virksomhedernes udgifter til interne processer, der kan danne grundlag for en provenuvurdering. Hvis det beregningsteknisk lægges til grund, at grundlaget for fradraget øges med 10 pct. svarende til 4,5 mia. kr., vil en udvidelse af fradraget til også at omfatte interne processer i 2021 medføre et umiddelbart mindreprovenu på ca. 200 mio. kr., hvilket svarer til ca. 170 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd, jf. tabel 1.

Skønnet er forbundet med stor usikkerhed.

I skønnet er ikke indregnet adfærdseffekter, da det umiddelbart må forventes, at udviklingen af interne processer ikke er forbundet med samme positive spillover-effekter for andre virksomheder, som de udgifter der efter gældende regler er omfattet af det forhøjede fradrag for forskning og forsøg.

Tabel 1. Mindreprovenu ved at udvide det forhøjede fradrag til forskning og forsøg med udgifter til (Mio. kr. 2021-niveau) indreprovenu efter tilbageløb og adfærd 2026 55
0:000:00