Louise Schack Elholm
 svarer 
Morten Bødskov

Louise Schack Elholm (V) og Kim Valentin (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om at redegøre for sammenhængen mellem Ligningslovens § 8 B og § 8 X

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 30, Spørgsmål 38
Vil ministeren redegøre for sammenhængen mellem Ligningslovens § 8 B og § 8 X, og bekræfte at denne sammenhæng gør, at – især mindre nystartede virksomheder – ikke vil få glæde af fradrag for forsøgs- og forskningsvirksomhed, før de – om måske mange år – har et overskud? I bekræftende fald bedes ministeren redegøre for, hvordan dette kan løses, og om ministeren er villig til at løse det.

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
Ligningslovens § 8 B giver hjemmel til, at der ved indkomstopgørelsen kan fradrages udgifter, der er afholdt til forsøgs- og forskningsvirksomhed i tilknytning til den skattepligtiges erhverv. Udgifterne kan efter den skattepligtiges valg enten fradrages fuldt ud i det indkomstår, hvori udgifterne er afholdt, eller afskrives med lige store årlige beløb over dette og de følgende 4 indkomstår.

Ligningslovens § 8 X giver hjemmel til, at selskaber og personer, der driver selvstændig erhvervsvirksomhed i virksomhedsordningen, kan anmode told- og skatteforvaltningen om at få udbetalt skatteværdien af underskud, der stammer fra udgifter, der kan straksafskrives som forsøgs- og forskningsudgifter efter ligningslovens § 8 B, stk. 1, eller afskrivningslovens § 6, stk. 1, nr. 3. Virksomhedens fremførselsesberettigede underskud nedsættes med den del af underskuddet, der anmodes om udbetaling af.

Der kan for hvert indkomstår højst udbetales skatteværdien af 25 mio.kr. Det fremgår endvidere af ligningslovens § 8 X, at der højst kan udbetales skatteværdien af underskud svarende til de afholdte udgifter. Dette indebærer, at den skattepligtige højst kan få udbetalt skatteværdien af underskud, der stammer fra de faktisk afholdte udgifter, der fradrages eller afskrives som forsøgs- og forskningsudgifter.

Reglen i ligningslovens § 8 X skal således ses som et supplement til reglen om fradrag for udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed i ligningslovens § 8 B. Normalt vil et underskud kunne fremføres til modregning i senere års indkomst. Bestemmelsen i ligningslovens § 8 X giver mulighed for udbetaling af skatteværdien af den del af underskuddet, der vedrører FoU-udgifter mhp., at virksomheder med store udgifter til FoU kan få tilført likviditet i den underskudsgivende periode.

Bestemmelsen i ligningslovens § 8 X er netop indført for, at mindre nystartede virksomheder, som måtte have underskud i startfasen, vil kunne få glæde af fradraget for FoU.

Som beskrevet så er der et loft over, hvor meget virksomhederne kan få udbetalt i skattekreditter. Med virkning fra 2015 blev loftet forhøjet til, at der kan udbetales skatteværdien af underskud på 25 mio. kr., som stammer fra forsknings- og udviklingsaktiviteter.

Forhøjelsen skete som led i udmøntningen af en del af aftalen om Vækstplan DK mellem den daværende regering (Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti), Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Formålet med forslaget var at styrke især små og mellemstore virksomheders likviditet i perioder, hvor forsknings- og udviklingsaktiviteter ikke resulterer i indtægter.

Det indgår ikke i aftalen, der ligger bag L 30, at forhøje loftet for udbetaling af skattekreditter efter ligningslovens § 8 X.

0:000:00