Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om udfordringerne i PAC (Politiets Administrative Center), som anført af Dansk Jægerforbund, der mener, at serviceniveauet er dalet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 132, Spørgsmål 7
Vil ministeren redegøre for udfordringerne i PAC (Politiets Administrative Center), som anført af Dansk Jægerforbund, der mener, at serviceniveauet er dalet?

Svar fra torsdag den 14. januar 2021
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Politiets Administrative Center (PAC).

PAC bemærker, at det er en følge af centraliseringen af våbenområdet, at det ikke længere er muligt at få udstedt en våbentilladelse hos det lokale politi, og PAC har forståelse for, at dette kan opfattes som en forringelse af serviceniveauet. Det er dog PAC’s opfattelse, at centraliseringen af våbenområdet har bidraget til at øge kvaliteten og legaliteten i sagsbehandlingen, hvorved hensynet til lighed og konsekvens i våbenadministrationen tilgodeses. Det er ligeledes PAC’s opfattelse, at der ydes et højt niveau af service til de borgere, som PAC er i kontakt med.

PAC har endvidere bemærket, at våbenafdelingen i størstedelen af 2020 har haft en sagsbehandlingstid, der ligger over de 20 arbejdsdage (4 uger), som er målsætningen for afdelingens behandling af ansøgninger om våbentilladelse. Sagsbehandlingstiden for udstedelse af nye våbentilladelser var således 26,0 arbejdsdage i december 2020, mens sagsbehandlingstiden for fornyelse af eksisterende våbentilladelser var 24,7 arbejdsdage.

En del af forklaringen på den forlængede sagsbehandlingstid er afdelingens varetagelse af akutte administrative opgaver som led i myndighedernes fælles indsats mod Covid-19 i foråret 2020, hvilket medførte en ophobning af våbenansøgninger.

Endvidere bemærker PAC, at en del medarbejdere har været taget ud af afdelingens almindelige drift for at bidrage til projektet med udvikling af et nyt våbenregister i politiet og til projektet med udvikling af en ny selvbetjeningsløsning på våbenområdet.

PAC oplyser, at der i efteråret 2020 blev iværksat en række tiltag med henblik på at nedbringe sagsbehandlingstiden, der er faldet løbende i perioden fra september til og med december 2020.

Endelig bemærker PAC, at det nye ansøgningssystem, der lanceres den 2. februar 2021, er mere brugervenligt, og skal gøre Side 2/3 det lettere at søge om våbentilladelse. Det er således PAC’s forventning, at det nye ansøgningssystem vil gøre ansøgningsprocessen mere effektiv, hvilket forventes at ville nedbringe sagsbehandlingstiden yderligere. Endelig forventer PAC, at lanceringen af et nyt våbenregister i politiet vil gøre våbenafdelingens arbejde med at udstede våbentilladelser hurtigere og mere effektivt, og at dette tillige vil bidrage til at nedbringe sagsbehandlingstiden.” Side 3/
0:000:00