Thomas Danielsen
 svarer 
Nick Hækkerup

Thomas Danielsen (V) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om politiets årlige omkostninger til håndtering af våbentilladelser i Danmark

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 132, Spørgsmål 15
Vil ministeren oplyse politiets årlige omkostninger til håndtering af våbentilladelser i Danmark, samt hvad politiets omkostninger i Danmark vil være ved den ”svenske” model, hvor våbentilladelser kun skal håndteres i forbindelse med ejerskifte?

Svar fra tirsdag den 19. januar 2021
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet har ikke mulighed for præcist at opgøre politiets årlige omkostninger til håndtering af våbentilladelser i Danmark. Rigspolitiet kan dog oplyse, at Politiets Administrative Centers (PAC) våbenafdeling håndterer sagsbehandlingen på våbenområdet. Afdelingen varetager en række forskelligartede opgaver på våbenområdet, herunder sagsbehandling af våbentilladelser, våbenpas, vandelssager, ind og udførsel af våben og registrering af skytteforeninger. Våbenafdelingen beskæftigede ultimo 2019 58 årsværk, svarende til lønudgifter på ca. 20,6 mio. kr. Hertil kommer øvrige driftsomkostninger for ca. 12,8 mio. kr. Ydermere understøttes våbenområdet af it-systemer, der driftes i Rigspolitiets Koncern IT, samtidig med at der løbende anvendes ressourcer til udvikling af ny it-understøttelse. Et eksempel er anskaffelse og implementering af et nyt våbenregister.

Våbenafdelingen behandlede i 2019 ca. 133.000 sager, herunder var kun en delmængde afgiftspligtige ansøgninger om våbentilladelser. Der blev givet ca. 31.600 tilladelser i 2019.

Rigspolitiet er ikke umiddelbart bekendt med, hvad der nærmere menes med den svenske model, herunder hvilke regler der gælder i Sverige for udløb af våbentilladelser, når der ikke sker ejerskifte. Rigspolitiet bemærker hertil, at det følger af våbenlovens § 6 d, stk. 1, at tilladelse i henhold til lovens § 2, stk. 1, udstedes med en gyldighedstid på 5 år. Vedrørende tilladelse til pistol er gyldighedstiden dog kun 2 år. Tilladelse til riflede jagtvåben til jægere udstedes med en gyldighedsperiode på 10 år i medfør af stk. 2.

Rigspolitiet har på den baggrund ikke mulighed for at estimere, hvad politiets omkostninger i Danmark vil være ved den ”svenske” model.” Side
0:000:00