Bred opbakning til forsøg med frivilligt arbejde

FRIVILLIGE: Et bredt flertal i Folketinget støttede at forlænge et forsøg, hvor frivillige kan arbejde uden at få fratrukket offentlige ydelser. Enhedslisten frygter gratis arbejdskraft i kommunerne.

Mads Gluud Jørgensen

Folketinget støttede tirsdag et lovforslag, der vil forlænge en forsøgsordning fra forrige regeringsperiode til 1. januar 2018.

Forsøgsordningen giver mulighed for at frivillige, der er på dagpenge eller efterløn, i op til 15 timer om ugen kan besætte et arbejde, som ellers kunne være besat af en person, der er lønnet.

Og netop det udgjorde knasten for det eneste parti, der ikke kunne stemme for lovforslaget, nemlig Enhedslisten. De mener, at kommunerne vil gribe muligheden og spare ved at ansætte frivillige i positioner, der ellers ville være lønnede.

Derfor var det en skeptisk Finn Sørensen (EL), der frygtede, at dagpengemodtagere ville arbejde gratis i stedet for en lønnet medarbejder.

"Det her lovforslag handler om at man skal lempe på dagpenge- og efterlønmodtageres mulighed for at arbejde gratis. Arbejde, som ellers skulle aflønnes," sagde Finn Sørensen og konkluderede:

"Jeg kan så bare forstå, at Venstre synes, at det er vældig fornuftigt, at ledige arbejder gratis."

Men det er sammenhængskraften, som frivilligt arbejde skaber, der er bevæggrunden, lød modsvaret.

"Det her styrker sammenhængskraften. Det er vigtigt, at der bliver fundet en holdbar løsning fremadrettet, sådan så frivillige ikke skal være bange for at gå imod reglerne," sagde Klaus Markussen (V).

Selvom de stemte for, var S, DF og Alternativet ikke helt overbeviste og ville gerne kigge nærmere på lovforslaget i udvalgsbehandlingen.

Beskæftigelsesministeren har indkaldt til forhandlinger mellem partierne om at lave en ny ordning, som kan træde i kraft ved årsskiftet. Forhandlingerne indledes i slutningen af maj, og regeringen præsenterede mandag et forslag til en permanent ordning på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00