Civilsamfundsdebatten sætter spot på socialøkonomiske virksomheder
PRÆSENTATION: Hvad er fremtiden for socialøkonomiske virksomheder; hvad er deres styrker, begrænsninger og potentiale? Det vil en række debattører i den kommende tid belyse. Mød panelet, og læs mere.
Ida Routhe
RedaktionsassistentHvad kan socialøkonomiske virksomheder konkret tilbyde, og hvor ligger deres begrænsninger? Bør der ændres i lovgivningen på området, og er kommunerne i dag gode nok til at bruge de socialøkonomiske virksomheder?
Det har Altinget: civilsamfund bedt en række politikere, direktører og andre om at debattere.
Panelet består af:
Anne Kjær Skovgaard, udviklingschef i Den Sociale Kapitalfond
Anne Kjær Skovgaard er udviklingschef i Den Sociale Kapitalfond, hvor hun arbejder med at udvikle og udbrede viden om og værktøjer til, hvordan man som kommune, region eller stat kan understøtte socialt iværksætteri og sociale virksomheder. Hun er kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet med speciale i socialt iværksætteri og har tidligere blandt andet arbejdet som projektchef hos Mandag Morgen.
Jørn Pedersen, borgmester (V) i Kolding Kommune
Jørn Pedersen har været borgmester i Kolding siden 2010, valgt for Venstre. Han er desuden formand for KL Teknik & Miljøudvalg, i bestyrelsen for KL samt formand for Trekantområde Danmark. Kolding Kommune vandt i 2015 prisen Årets Socialøkonomiske Kommune og har netop vedtaget en ny strategi for socialøkonomi.
Charlotte Holmer Kaufmanas, chef for forretningsudvikling i Specialisterne
Charlotte Holmer Kaufmanas er chef for forretningsudvikling i den socialøkonomiske virksomhed Specialisterne. Hun er uddannet bibliotekar med en master i projektledelse og procesforbedring fra RUC og har tidligere blandt andet arbejdet som leder af Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder. Hun er desuden medinitiativtager til og medlem af Komiteen for socialøkonomi, medinitiativtager af Forum for strategisk CSR og tidligere medlem af GECES (EU-Kommissionens ekspertgruppe om socialøkonomi).
Jon Thorlacius Krog, branchedirektør i Selveje Danmark
Jon Thorlacius Krog er branchedirektør i Selveje Danmark, der er en brancheforeningen for selvejende nonprofit-organisationer. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet og MPA fra CBS og har tidligere blandt andet arbejdet som velfærdspolitisk fagchef i Dansk Erhverv og vicedirektør i Den Sociale Udviklingsfond. Derudover har han været medlem af Udvalget for Socialøkonomiske Virksomheder samt af Rådet for Socialøkonomiske Virksomheder.
Laila Kildesgaard, direktør i KL
Laila Kildesgaard er direktør i KL med ansvar for blandt andet beskæftigelse, integration og vækst. Hun er uddannet cand.scient. i kulturgeografi og historie og har tidligere blandt andet arbejdet som kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune og chef i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning.
Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti
Bent Bøgsted er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti samt formand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg. Han har, inden han i 2001 blev kandidat for Dansk Folkeparti, blandt andet arbejdet som landmand og skibsværftsarbejder.
Line Barfod, advokat i Foldschack & Forchhammer
Line Barfod er advokat i Foldschack og Forchhammer, hvor hun primært arbejder med socialøkonomiske virksomheder og andre alternative virksomhedsformer. Hun er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet og sad i perioden 2001-2011 i Folketinget for Enhedslisten.
Ejner K. Holst, næstformand i LO
Ejner K. Holst er næstformand i LO, hvor arbejdsmarkeds- og socialpolitik er blandt hans politiske ansvarsområder. Han er uddannet elektriker og har tidligere blandt andet været forbundssekretær og områdeleder i Dansk El-Forbund.
Susanne Westhausen, direktør i Kooperationen
Susanne Westhausen er cand.jur. og direktør i Kooperationen, som er Danmark arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder. Hun er desuden næstformand i Cooperatives Europe og medlem af GECES.
Torsten Gejl, beskæftigelsesordfører for Alternativet
Torsten Gejl er beskæftigelses-, kommunal- og socialordfører for Alternativet. Han er uddannet kaospilot i 1993 og har siden arbejdet som leder af Frontløberne, selvstændig i Proventor og direktør i OCN Danmark.
Per Bach, formand for Sociale Entreprenører i Danmark
Per Bach er formand for foreningen Sociale Entreprenører i Danmark, der arbejder for at fremme socialt iværksætteri og socialøkonomiske virksomheder. Han er har en master i Socialt Entreprenørskab fra Roskilde Universitet og er uddannet voksenunderviser.