Cybersvindel i foreningslivet, drama om satspuljen og et gevaldigt trut i hornet

UGEREVY: Regeringens civilsamfundsstrategi slap helskindet gennem forhandlingerne om satspuljen, og foreninger bliver snydt for tusinder af kroner af udspekulerede it-kriminelle. Og så er en fondsdirektør blevet nomineret til Årets Dansker. 

Så må der truttes. Nordea-fonden giver 3,4 millioner kroner til at lære børn at blæse på skolen. 
Så må der truttes. Nordea-fonden giver 3,4 millioner kroner til at lære børn at blæse på skolen. Foto: Nordeafonden
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen til det civile overblik.

Vi skal omkring frivillighed, der skiller, et akademi, der samler, og et drama om satspuljen. Så vi må hellere se at komme i gang.

Og lad os starte med satspuljen. Forhandlingerne på det sociale område skulle have været afsluttet forlængst. Men torsdag kunne Altinget fortælle, at forhandlingerne var gået helt i stå, fordi Dansk Folkeparti havde smidt grus i puljemaskineriet.

Partiet vil have genindført et halvt års separationsperiode i forbindelse med skilsmisse. Det har i sig selv ikke noget med satspuljen at gøre, og så alligevel. For pengene til et nyt skilsmissesystem skal jo komme et sted fra.

I de sene aftentimer lykkedes det alligevel at få fejet gruset af vejen og få hæklet et satspuljeforlig sammen. Uden at Dansk Folkeparti fik en garanti for separationsperiodens genindførelse. Til gengæld fik handicapområdet 440 millioner ud af de 1,1 milliarder, der var i spil. Og det kunne godt ligne et aftryk til DF, skriver Altinget.

Til gengæld var der klar opbakning til regeringens arbejde med en strategi for civilsamfundet, mener Venstres socialordfører, Carl Holst.

Civilsamfundsstrategien gik nærmest uberørt gennem forhandlingsforløbet.

”Det er et af de få af regeringens oprindelige udspil, som stadig har samme økonomiske niveau. Og det tager jeg som udtryk for stor opbakning til, at civilsamfundet spiller en vigtig rolle i at løse opgaver i Danmark – og især i forhold til at skabe fællesskaber for vores udsatte borgere,” siger socialordføreren fra Venstre i artiklen her.

Der er intet, der bringer folk sammen som en frivillig indsats, hvadenten det er i andelsboligforeningen eller den lokale sportsklub. Men frivilligheden kan også splitte, viser en måling fra Altinget.

5.456 kandidater til kommunalvalget har besvaret en række spørgsmål – heriblandt om kommunen skal inddrage frivilligt arbejde på plejehjem for at aflaste personalet.

Det synes 40 procent af Alternativets kandidater godt om, men hos kammeraterne i SF og Socialdemokratiet ligger tallet markant lavere. Kun omkring 25 procent af dem synes om den tanke. Og det er tankevækkende, mener Sidsel Eriksen, som er lektor i historie ved Københavns Universitet.

”Det er jo sjovt, at forskellen mellem Alternativet og SF er så stor. Man siger ellers, at de to partier ligger til samme vælgergruppe,” siger hun i artiklen her.

Helt anderledes samling er der i Akademiet for Social Innovation. Her skal initiativrige folk fra det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundet i fællesskab udvikle løsninger på sociale problemer på tværs af sektorerne.

Det var ikke meningen fra starten. Dengang var det ideen at lave en uddannelse til ledere i civilsamfundet, men så kom stifterne på nye tanker.

”Jeg har altid været meget optaget af kapacitetsopbygning i den frivillige verden. Men vi fik hurtigt en diskussion om, at hvis vi kun så på, hvordan man kan styrke én aktørs kompetencer, så får vi ikke noget nyt. Vi får bare mere af det, vi altid har fået,” siger formanden for Frivilligrådet, Vibe Klarup i artiklen her.

Og så til Sprogø. Den lille ø, som blev landfast i 1997, skal fremover være træningsgrund for veteraner med PTSD, som stille og roligt skal sluses tilbage i samfundet.

På Sprogø skal veteranerne vedligeholde bygninger og grønne bygninger 30 timer om ugen.

Det er projektet VeteranHaven, der har indgået en aftale med Sund & Bælt. Og veteranerne kaster sig over arbejdet til marts.

”Det er altid et langt sejt træk med veteraner, men de er glade for, at det først er til marts, så der er tid til at vænne sig til, at de skal ud fra de trygge rammer. Men flere af dem er begyndt at drømme, siger lederen af VeteranHaven, René Pamperin, til TV 2 Øst.

Vi skal lige en tur ned i underverdenen. For foreninger er blevet yndlingsofre for it-kriminelle, som lokker penge ud af intetanende kasserere i foreningerne. Metoden er simpel: De kriminelle sender emails, der tilsyneladende kommer fra foreningens formand. Og i mange tilfælde overfører kassereren penge til en konto, hvorefter pengene forsvinder ud i cyberspace.

Siden sommer har Nationalt Cyber Crime Center fået over 20 anmeldelser af svindel. Og otte foreninger har mistet mellem 26.000 og 37.000 kroner hver, skriver DR i artiklen her.

Ifølge Nationalt Cyber Crime Center er de it-kriminelle begyndt at fokusere på foreningerne, fordi mange virksomheder er blevet opmærksomme på de falske emails, hvilket giver et mindre udbytte for svindlerne.

Og derfra til retten. For i Østre Landsret er Kirsten og Freddy Johansen blevet dømt til at betale erstatning til den fond, de selv har stiftet. De har nemlig fået udbetalt for høje vederlag for arbejdet med at administrere fondens aktiviteter. Civilstyrelsen har tidligere givet påbud om, at det årlige vederlag på 1,5 millioner kroner var for højt, men det nægtede ægteparret at rette sig efter. Og nu er sagen altså afgjort ved retten.

”Når man er stifter og giver fonden nogle midler, som man selv er med til at administrere som bestyrelsesmedlem, så er det ikke længere ens egne men fondens midler, man administrerer. Jeg tror, det er den sondring, Kirsten og Freddy Johansen har haft svært ved at forstå,” siger advokat og ekspert i erstatningsret i fonde Søren Bergenser her til nyhedsbrevet Danmarks Fonde. Artiklen ligger bag betalingsvæg. 

Årets dansker er han ikke endnu. Men han er nomineret. Det er formanden for Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, der aspirerer til titlen i den pris, som Berlingske har indstiftet. Og i den anledning bringer avisen et stort portrætinterview med fysikeren og forretningsmanden, som sidder i formandsstolen for fondet, der ejer Carlsberg. 

I interviewet, der også afslører, at Flemming Besenbacher er tidligere sydjysk mester i rumba, samba og cha-cha-cha, fortæller formanden selv, at han er nået til et punkt i livet, hvor han føler sig forpligtet til at give tilbage til samfundet. 

”Jeg føler det som en pligt at give noget tilbage. Man er nødt til at vise samfundssind, og jeg synes, jeg har et ansvar med de muligheder og måske med de evner, jeg har til at gøre noget for forskningen, for videnskaben, selvfølgelig for Carlsberg, men også for Danmark. Der er en forpligtelse med den post, jeg har nu,” siger Flemming Besenbacher i artiklen her

Vidste I i øvrigt, at han også er en habil trompetist?

Og vi lukker med et trut. For Nordea-fonden har nemlig bevilget 3,4 millioner kroner til orkesterundervisning på skoler i ti forskellige kommuner. Pengene går ud over musikundervisning til praktiske ting som transport og så selvfølgelig instrumenter. Eleverne får mulighed for at vælge mellem strygere, blæsere af træ og messing samt slagtøj.

”Det er en unik mulighed for at give flere børn chancen for at indgå i et musikalsk fællesskab og samtidig lære at spille et instrument. Det er en stor drøm, der går i opfyldelse. Vi glæder os meget til at bidrage til et nationalt løft for skoleorkestre i Danmark,” siger Lena Schnack Mertz, formand for Danske Musik- og Kulturskoleledere, her.

Ugen, der kommer, starter med et uddannelsesseminar for folk, der arbejder med frivilliges læring og kompetenceudvikling. Det er Center for Frivilligt Socialt Arbejde, der inviterer, og det foregår fra 9.30 til 17 på Signatur Hotel Storebælt i Nyborg.

Mandag holder Care Danmark afskedsreception for den afgående generalsekretær, Niels Tofte. Prins Joachim deltager som protektor. Det foregår fra 15 til 17 på Jemtelandsgade 1 i København.

Mediernes og civilsamfundets internationale tilstand bliver vendt torsdag, når IMS og den danske UNESCO-nationalkommision byder indenfor til ekspertpanelsdebat. Arrangementet er på engelsk og foregår fra 9 til 12 i Fiolstræde i København.

Senere samme dag bliver der sat spotlight på socialt iværksætteri. Her skal de fremmødte sammen udvikle en plan for, hvordan København kan blive et kraftcenter for socialt iværksætteri. Det er Tech BBQ, Koorperation og KPH, der inviterer, og det foregår på Enghavevej i København fra klokken 14 til 18.

Vi skal lige have en enkelt rund fødselsdag, inden vi slutter. Tirsdag fylder direktør i psykiatrifonden Marianne Skjold Larsen 50.

Det var det sidste trut i hornet i denne uge. Der kommer et nyt civilt overblik på mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00