Den humanitære magtfaktor og andet godt fra ugen, hvor Kasper blev den nye Mette, og Maria afløste Ella

UGEREVY: Det har været en uge med gang i de civile svingdøre, men også en uge med nyt om konkurrencen mellem kommunale og private genbrugsbutikker. Og så har en fond for alvor meldt sig ind i støtten på det sociale og humanitære område. 

Der kom et nyt kapitel til fortællingen om konkurrencen mellem kommunale og civile genbrugsbutikker i sidste uge. Men slutningen på historien er endnu ikke skrevet. 
Der kom et nyt kapitel til fortællingen om konkurrencen mellem kommunale og civile genbrugsbutikker i sidste uge. Men slutningen på historien er endnu ikke skrevet. Foto: David Høgsholt/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen og velkommen til et civilt overblik efter en uge, hvor civilsamfundets transfervindue har stået på vid gab. Og ikke mindst Christiansborg har luret på civilsamfundets profiler – og omvendt. Og det har ført til to markante spillerskift. Dem vender vi tilbage til lidt senere.

Vi starter med en humanitær magtfaktor. Det er Novo Nordisk Fonden, vi snakker om. For fonden, der primært er kendt for sin støtte til forskning, er godt i gang med at skrue op for bevillingerne til humanitære og sociale formål. På få år er de humanitære bevillinger vokset fra fem til 60 millioner kroner. I 2018 planlægger fonden at give 100 millioner kroner til sociale og humanitære indsatser i ind- og udland. Og det er tanken, at det beløb skal vokse sig til det dobbelte, fortæller Thomas Alslev Christensen, afdelingschef for Operations i Novo Nordisk Fonden.

"Når vi melder de her beløb, er det et konservativt skøn. Det kan også blive mere, hvis vi bliver præsenteret for tilstrækkeligt kvalificerede projekter," siger han i artiklen her.

Og formanden for Frivilligrådet, Mads Roke Clausen, kvitterer med begejstring for, at Novo Nordisk Fonden melder sig på den sociale spillebane. Han håber, at fonden ikke kun vil støtte konkrete indsatser, men også hjælpe til at opbygge små og mellemstore foreninger.

”Her vil de virkelig kunne gøre en forskel,” siger Mads Roke Clausen.

Løkkefonden skal vi også lige omkring. For onsdag eftermiddag var Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd i Folketinget for at svare på spørgsmål fra Socialdemokratiet om sin dobbeltrolle som statsminister og stifter af Løkkefonden.

Det principielle spørgsmål er, om man kan bestille en statsminister gennem en donation til Løkkefonden. Men Lars Løkke Rasmussen afviser blankt, at der skulle være problemer af nogen art: Han lægger alt åbent frem, og det forstår danskerne godt.

"Jeg føler mig helt tryg ved, at danskerne godt kan gennemskue, hvad jeg er for en person. Jeg står fuldstændig ved det, jeg har gjort. Det havde været lettere ikke at lave den fond. Så havde jeg ikke stået her i dag. Men så havde der også været ret mange drenge, der ikke havde fået en håndsrækning," sagde Lars Løkke Rasmussen på samrådet. Og det kan I læse mere om i artiklen her fra BT.

Og lad os lige blive hængende et øjeblik i feltet, hvor politik krydser civilsamfund. En ny politisk aftale er nemlig et skridt på vejen mod at sikre de velgørende organisationers genbrugsbutikker mod konkurrence fra kommuner, der selv opretter genbrugsbutikker. Det mener i hvert fald Dansk Erhverv, som glæder sig over delaftalen, der faldt på plads i slutningen af ugen.

”Vi er meget tilfredse med regeringens udspil, som lægger et solidt spor for det kommende arbejde. Eksempelvis at kommunerne driver genbrugsbutikker, hvilket ikke er en kommunal kerneopgave, og slet ikke når der i forvejen er et velfungerende civilsamfund båret på frivillighed, der effektivt samler ind og gør en forskel for udsatte mennesker i ind- og udland,” siger markedschef i Dansk Erhverv, Morten Jung, i denne artikel.

Han understreger dog, at man ikke er i mål endnu. Derfor vil Dansk Erhverv sætte fokus på civilsamfundets rolle i den arbejdsgruppe, der til efteråret skal arbejde videre med spørgsmålet om fair og lige konkurrence.

Et andet sted i erhvervslivet sidder en direktør med en erkendelse af, at FN’s verdensmål kun bliver til virkelighed, hvis virksomheder og civilsamfundsorganisationer arbejder sammen. Politikerne, derimod, er overladt til tilskuerpladserne. Det mener i hvert fald kommunikationsdirektør Kim Nøhr-Skibsted fra Grundfos, som sammen med Dansk Flytningehjælp er ved at undersøge, om der kan etableres bæredygtig vandforsyning i flygtningelejre.

"Dem, der virkelig rykker, det er ngo'er, som slår sig sammen med virksomheder. Virksomhederne har pengene til at investere og sætte projekter i gang. Ngo'erne har mandskabet, relationerne og kompetencerne til at få det til at ske. Politikerne, de må sidde og vente på, at mange af deres hensigter bliver ført ud i livet. Vi gør det bare," siger Kim Nøhr Skibsted i artiklen her.

Og så til en reklame: Altinget: civilsamfund har fået ny klummeskribent. Henning Winther skriver fremover om civilsamfundets rolle i boligsocialt arbejde. Og han debuterede allerede i den forgangne uge med denne klumme, hvor han, mildt sagt, går i rette med regeringens linje i ghettoudspillet.

For hvor socialminister Mai Mercado (K) i Altinget har givet udtryk for, at foreningslivet ikke er nøglen til et opgør med parallelsamfund, argumentet Henning Winther lige omvendt. Civilsamfundet er faktisk den vigtigste brik, skriver han i klummen og giver eksempler på vellykkede indsatser.

Læs klummen, og glæd dig til flere indsigtsfulde tekster fra Henning Winthers hånd.

Og lad os så klatre en tur op i udkigstårnet og kaste et blik ud over det socialøkonomiske landskab, godt hjulpet på vej af Sociale Entreprenører i Danmark.

Vi starter med et kig på det, som Forbes Magazine i en artikel kalder ”The Rise of The Social Enterprise”.

Deloitte har gennemført en afsindig masse interview med virksomhedsledere og HR-ansvarlige og analyseret på dem. Og det er blevet til rapporten ”Human Capital Trends 2018”.

Rapporten indeholder nogle ret tankevækkende data, som peger i retning af, at ledernes opfattelse af virksomhedernes rolle i samfundet er under hastig forandring. De bliver simpelthen mere socialt indstillet. Eller som der står i artiklen: Lederne betragter virksomhederne mindre som en virksomhed og mere som en institution, der er vævet ind i samfundet.

For eksempel betragter er inkluderende vækst en af de tre topprioriteter hos 65 procent af virksomhederne i undersøgelsen, mens medborgerskab og socialt gennemslag bliver kategoriseret som vigtigt af 77 procent af respondenterne.

Det kan du læse mere om her.

Mød seks ledere, som ændrer verden til det bedre gennem deres sociale virksomheder. Det er amerikanske Skoll Foundation, som har fundet frem til de seks sociale entreprenører, som fonden mener fortjener at få anerkendelse.

Og der følger mere end skulderklap med udnævnelsen til Skoll Awardee. Hver prismodtager får en investering på 1,25 millioner dollars, som beløbsmodtagerne kan bruge på at opskalere deres virksomheder og øge effekten af deres arbejde.

Det kan du læse mere om her, hvor du også kan se interview med alle seks ledere.

Skulle du have appetit på mere socialt entreprenørskab, er der flere historier hos Sociale Entreprenører i Danmark. 

Og nu hvor vi har fået gang i navnestoffet, så skal vi også lige omkring Kasper og Mette.

Kasper hedder Sand Kjær, og Mette hedder Frederiksen. Og Kasper, som også er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, er nu blevet enstemmigt indstillet til at overtage Mette Frederiksens valgkreds i Ballerup.

”Det er jo nogle store sko, som jeg skal udfylde. Og jeg har ingen ambition om at kunne udfylde dem fra dag ét. Men Mette har jo så at sige vist vejen og blev selv valgt ind i 2001 fra Ballerupkredsen som ung kandidat,” siger Kasper Sand Kjær til Netavisen Pio.

Du kan læse mere her.

Mens Kasper sætter kurs mod Borgen, styrer Maria den modsatte vej. Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, har nemlig bekendtgjort, at hun trækker sig som folketingsmedlem.

Det skyldes, at hun lørdag blev valgt som formand for Danmarks Naturfredningsforening.

”Jeg har været vanvittig glad for at være i Folketinget, men jeg har aldrig lagt skjul på, at det, der driver mig, er den grønne dagsorden,” siger Maria Reumert Gjerding i denne artikel.

Der var også rokade internt i civilsamfundet. Oxfam Ibis har nemlig måttet afgive sin markante vicegeneral og internationel chef, Lars Koch, til kollegerne i Mellemfolkeligt Samvirke, hvor han fra 15. maj skal være politisk chef, skriver Globalnyt

Og så er der også CISU-formand Jon Clausen, som efter et år i spidsen for organisationen har meddelt, at han ikke genopstiller. Derfor skal CISU efter generalforsamlingen senere på måneden udpege en ny formand. Mere om det her

Ugen, der kommer, byder på to civile arrangementer. Det første er onsdag klokken 12, hvor International Debate CBS inviterer til paneldebat om implementering af verdensmålene i den private sektor. Det finder sted på SP202 på Solbjerg Plads på Frederiksberg.

Torsdag er der frirumsdebat om EU med temaet ”Hvad er EU's fremtid – fem scenarier for unionens fremtid”. Det finder sted fra Frijsenborg Efterskole i Hammel fra 18.30 til 20.30.

Hermed kom vi til vejs ende.

God fornøjelse med livet derude i det civile. Vi høres ved om en uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00