Enhedslisten: A.P. Møller burde betale mere i skat

KRITIK: A.P. Møller fond donerer 750 millioner til socialt udsatte, men Enhedslisten mener, at A.P. Møller i stedet burde betale mere i skat, så Folketinget kan forvalte midlerne selv. Alle andre partier modtager donationen med glæde.

Foto: Simon Læssøe/ Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den A.P. Møllerske Støttefonds donation på 750 millioner til socialt udsatte får ikke Enhedslisten til at juble.

Tværtimod, for partiets finansordfører, Pelle Dragsted, ser hellere, at A.P. Møller betaler mere i skat.

”Hvis Mærsk gerne vil hjælpe vores velfærdssamfund, så var det bedste, de kunne gøre, at lade være med at være så bange for at bidrage til fællesskabet over skattebilletten,” siger han.

Altinget kunne onsdag fortælle, at Den A.P. Møllerske Støttefond har valgt at donere 750 millioner kroner over de kommende år til en massiv indsats på socialområdet. Pengene skal blandt andet gå til at komme den negative sociale arv til livs og hjælpe udsatte borgere i arbejde.

Læs også: A.P. Møller-fond donerer 750 mio. til udsatte borgere

Pelle Dragsted er glad på vegne af modtagerne af donationen. Men han advarer mod en udvikling, hvor det er private virksomheder, der står for det sociale arbejde.

”Det er ikke en god udvikling, hvis vi sætter skatterne ned og lader de store virksomheder slippe billigere for, at de så bagefter uddele overskuddet til sociale formål. Det skal ikke være private interessenter, som har magten over, hvem der skal have støtte, og hvem der ikke skal. Det skal være op til de demokratisk valgte politikere,” siger han.

LA: EL burde glæde sig i stedet
Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, giver ikke meget for Pelle Dragsteds argument.

"Jeg ved godt, at Pelle Dragsted ikke kan falde i søvn om aftenen i bare iver for at skulle øge skatterne for private virksomheder i det her land til skade for vækst og beskæftigelse," siger Simon Emil Ammitzbøll og tilføjer:

"Enhedslisten har en logik, der sætter det private skakmat. Fordi enten betragter Enhedslisten dem nærmest som nogle dumme svin, og hvis de så endelig gør noget socialt, så er det også for galt, for så skulle Enhedslisten selv have taget pengene fra dem."

Ammitzbøll mener, at Enhedslisten i stedet burde glæde sig over donationen, ligesom han selv gør.

"Det er en utrolig glædelig nyhed, og det er utroligt sympatisk," siger han.

På resten af Christiansborg bliver donationen også modtaget med glæde.

Læs også: Sociale organisationer roser kæmpe-donation

Nicolai WammenSocialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen
”Det er en meget flot gave, som helt sikkert vil komme mange til gode. Det er vigtigt, at fonden på den måde er med til at støtte indsatsen omkring at få udsatte voksne tilbage på arbejdsmarkedet, bekæmpe negativ social arv og skabe bedre fysiske rammer for udsatte.”

”Samtidig er det et stort og velfortjent skulderklap til de mange frivillige og professionelle kræfter, der hver dag gør en stor forskel.”

Peter SkaarupDansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup
”Det her formål er også et, som vi på Christiansborg arbejder for, nemlig at de svageste får hjælp fra samfundet. Så det er positivt, at Den A.P. Møllerske Støttefond arbejder i samme retning og prøver på at hjælpe dem, der er i knibe i vores samfund.”

”Man skal selvfølgelig være klar over, at det ikke er nogle permanente penge, som man kan regne med i mange år frem nødvendigvis. Nogle af de ting, som de måtte hjælpe til med, skal vi på Christiansborg også holde øje med bliver afhjulpet mere permanent.”

Rasmus NordqvistAlternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist
”Det er rigtig dejligt, at de vælger at donere penge til området.”

”Udfordringen er, at de skal ikke definere en politik. De skal gå ind og give noget ekstra, udover det som det offentlige selv kan. Det offentlige kan ikke løse alt, men det kan det godt, når vi er i samspil med det private. Det vigtige for mig er bare, at de ikke går ind og overtager kernevelfærdsopgaver, men at de kommer med nogle penge og gode løsninger til noget ekstra.”

Jonas DahlSF's gruppeformand, Jonas Dahl
”Jeg synes, det er glædeligt, at der er private fonde, som også anerkender, at der er behov for at gøre noget for de socialt udsatte. Det skal de have ros for.”

”Når det er sagt, så ærgrer jeg mig over, at vi med de besparelser, vi har set fra forskellige borgerlige regeringer, er kommet i en situtation, hvor det er blevet nødvendigt, at private fonde bidrager for at løfte de sociale udfordringer, vi står med i Danmark.”

Morten ØstergaardRadikales formand, Morten Østergaard
”Det er en fantastisk gave, og det er et stærkt udtryk for, hvorfor vi skal være glade for, at nogle af de største danske virksomheder er fondsejede og giver noget tilbage til det samfund, de er skabt i. Her må man bare sige, at det er penge, der falder på et desværre alt for tørt sted og derfor kommer til at gøre en forskel.”

”Vi skal glæde os over den her saltvandsinsprøjtning, der kan gøre noget muligt, som ellers ikke var muligt. Det fratager ikke os ansvaret for, at indsatsen for socialt udsatte er noget, vi skal finansiere i fællesskab. Men det her bliver lagt oveni og kommer til at gøre en forskel, som måske kan være afgørende for, at nogen får et bedre liv.”

Mette AbildgaardKonservatives politiske ordfører Mette Abildgaard
”Det er en fantastisk nyhed, og det viser endnu engang, hvor stor en rolle fondene spiller, når de vælger at donere til formål, der kommer hele samfundet til gode. Man kan sige, at ofte er det naturen eller kulturen eller uddannelsessektoren, der får gavn af de her midler. Så det er fantastisk, at der er så stor en donation til det sociale område.”

”Pengene bidrager til ting, der ellers ikke vil kunne ske. Derfor bruger man det også til at afprøve nye midler, afprøve nye projekter. Det er ikke noget mål for mig, at vi skal være uafhængige af fonde eller andre, der har lyst til at bidrage.”

Læs statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemanns (V) kommentarer på donationen her og her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024