Fagforening opfordrer medlemmer til at lave frivilligt arbejde under konflikt

OK18: Frivilligt arbejde under lockouten kan være med til at vise, hvad de offentlige medarbejdere kan, mener Djøf. Ungdommens Røde Kors arbejder med en plan for, hvordan det kan føres ud i livet.

Frivilligt arbejde kan være blandt aktiviteterne, man laver under en konflikt.
Frivilligt arbejde kan være blandt aktiviteterne, man laver under en konflikt.Foto: Colourbox

Måske tænker du på Djøf’ere som nogle kolde hænder bag et skrivebord? I så fald vil fagforeningen Djøf gerne bryde med dine forestillinger under en eventuel konflikt ifølge formand for Djøf Offentlig, Sara Vergo.

“Vi arbejder lige nu på en række aktiviteter, der skal vise danskerne det gode arbejde, vi gør for samfundet, og hvor meget vi brænder for den offentlige sektor,” siger hun.

Sara Vergo mener, at frivilligt arbejde er en god mulighed for at gøre begge dele:

“Man skal selvfølgelig ikke arbejde, når man er i konflikt. Men tiden kan jo godt bruges på både på at deltage i konfliktaktiviteter og engagere sig som frivillig i lokalmiljøet – og meget gerne sammen med medlemmer fra de andre forbund," forklarer hun.

Fakta
Advokat fra LO's arbejdsretsafdeling Jesper Schäfer Munk oplyser, at der juridisk set ikke er noget galt i at udføre en bibeskæftigelse som frivilligt arbejde under en konflikt – så længe det ikke sker inden for et konfliktramt område eller som led i en konfliktramt hovedstilling. 

Hun understreger, at det kun er bestemte former for frivilligt arbejde, som fagforeningen gerne ser sine medlemmer udføre. Som eksempel nævner hun spontane aktiviteter som at samle skrald på stranden, men hun ser også gerne, at man får stablet samarbejder på benene med nogle af de frivillige organisationer, så Djøf’erne kan komme ud og bidrage med de særlige kompetencer, de har.

Frivillig under konflikt
Det er noget, som man i Ungdommens Røde Kors hilser velkommen.

Vi synes, det er en super god ide. Flere af vores medlemmer har tilkendegivet, at det vil de gerne.

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig

"Når studerende får fri og offentligt ansatte går hjem fra arbejde, er der rigtig mange, der møder ind som frivillig. For mange mennesker er den primære barriere for frivilligt engagement kun tid og overskud, men hvis en konflikt bryder ud, får tusindvis af studerende og offentligt ansatte muligheden for at bruge deres hænder og hoveder i civilsamfundet. Der frigøres med andre ord enorme menneskelige ressourcer, som vi vil forsøge at kanalisere ud til vores gode projekter," fortæller politisk næstformand i Ungdommens Røde Kors, Søren Bøllingtoft Knudsen.

Ungdommens Røde Kors er ifølge Søren Bøllingtoft Knudsen på flere måder allerede i gang med at eksperimentere med nye måder at bruge de frivilliges kompetencer på.

"Hvad end du er IT-uddannet, professionel fodboldspiller eller kok, skal du være velkommen til at bringe din faglighed og dine professionelle kompetencer i spil som frivillig hos os. Vel at mærke, hvis du har lyst. Det giver jo rigtig god mening, at mennesker, der brænder for et fag, også gerne vil udvikle sig selv og bringe deres faglighed i spil, når de engagerer sig frivilligt," siger Søren Bøllingtoft Knudsen.

Der er endnu ikke en færdig plan for, hvordan Ungdommens Røde Kors vil gøre i forbindelse med en eventuel konflikt, men de har tænkt sig at række ud til både medlemmer, netværk og fagforeninger for at invitere overskudsressourcerne ind i organisationen og ud på forskellige aktiviteter.

“Det forlyder fra fagforeningerne, at mange af deres medlemmer er interesserede i at bruge tiden under en eventuel konflikt på noget meningsfyldt, og dermed har vi en fælles interesse i at samarbejde,” uddyber Søren Bøllingtoft Knudsen.

Det bekræfter Sara Vergo:

“Vi synes, det er en super god ide. Flere af vores medlemmer har tilkendegivet, at det vil de gerne,” fortæller hun.

Indtil videre er der dog ingen formelle aftaler på plads mellem fagforeningerne og Ungdommens Røde Kors.

Fagforeningsaktiv under konflikt
Organiseringskonsulent i Dansk Magisterforening, Julie Malling, kan nikke genkendende til, at fagforeningens medlemmer skal være aktive under en eventuel lockout. Målet for dem er dog først og fremmest at gøre det synligt, at medlemmerne er berørte af konflikten og bakker op om den fælles kamp, understreger hun.

“Når man er ramt af konflikt i form af enten strejke eller lockout, er man forpligtet til at deltage aktivt i de ting, der foregår. Derfor er vi også i fuld gang med at arrangere møder og workshops, hvor medlemmerne kan møde hinanden på tværs af arbejdspladser og få ideer til, hvordan de gerne vil være aktive og synlige under konflikten. Det lyder spændende, at Ungdommens Røde Kors vil række ud til fagforeningerne. De har uden tvivl noget erfaring i forhold til at aktivere folk. Men når konflikten er i gang, er det fagforeningerne, der skaber rammerne om de mange aktiviteter, for der er jo tale om en faglig kamp,” forklarer hun.

Dansk Magisterforening opfordrer medlemmerne til at være så aktive som muligt og gerne på kreative måder. Derfor har DM også netop lavet et idékatalog, som skal hjælpe medlemmerne med at finde måder at være aktive på, og fagforeningen arrangerer løbende workshops, som skal inspirere medlemmerne.

“En stor demonstration er én måde at lave aktivitet på. Den viser noget om ens størrelse og opbakningen til ens sag. Men der er også andre måder at være aktiv på, som i højere grad handler om at få et budskab ud, om hvordan man som offentligt ansat skaber værdi og bidrager til velfærdssamfundet. Det kan for eksempel være at holde picnic i nærheden af et rensningsanlæg, man har været med til at etablere. Eller det kan være at slå ring med levende lys omkring ens arbejdsplads for at vise, hvor meget man brænder for det, man laver,” fortæller Julie Malling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

Søren Bøllingtoft Knudsen

Specialkonsulent, Erhvervsministeriet, politisk næstformand, Ungdommens Røde Kors, hovedbestyrelsesmedlem, Dansk Røde Kors, bestyrelsesmedlem, Dansk Ungdoms Fællesråd
cand.scient.pol

0:000:00