Folkemøde-direktør vender tilbage efter timeout: "Jeg er meget åben for legitim kritik"
Peter Christiansen fortsætter som direktør for Folkemødet og opfordrer til at lægge konflikterne på hylden og "se fremad". Bestyrelsesformand udtrykker endnu engang fuld opbakning til direktøren og tilfredshed med, at han påtager sig sin del af ansvaret.
Gitte Skotby-Young Ballenstedt
RedaktørMartin Mauricio
ForsideredaktørEfter at have "sat sig selv på pause" henover weekenden genoptager Folkemødets direktør, Peter Christiansen, sit arbejde.
Det bekræfter han overfor Altinget.
Beslutningen kommer, efter at folkemødeforeningens bestyrelse er blevet enig om at fastholde støtten til direktøren, som er blevet kritiseret for sin ledelsesstil af medarbejderne i foreningens sekretariat.
Peter Christiansen fortæller, at han "er udmattet", og at han synes, det er "dødssygt" med den nuværende situation.
"Jeg er da ked af, vi har den her konflikt. Det var ikke det, jeg ønskede," siger han. Men nu handler det ifølge direktøren om at "se fremad".
"Vi skal skelne mellem det, der er god, konstruktiv kritik, og hvad der er konflikt. Jeg er meget åben for legitim kritik både af mig og af organisationen," siger han.
Det gælder eksempelvis kritik af måden, nye medarbejdere er blevet taget hånd om, og spørgsmålet om, hvorvidt han som direktør har gjort nok for at være fysisk til stede i Allinge, uddyber han.
Når du siger, man skal skelne mellem konstruktiv kritik og konflikt, er det så udtryk for, at du opfatter noget af den kritik, der har været fremsat, som ukonstruktiv?
"Ja, når man gør det personligt, smider det ud i medierne og gør alt for at få det til at eskalere i offentligheden, så synes jeg, det er et konfliktspor og ikke kritik. Det skaber en giftig organisation, som ingen trives i," siger Peter Christiansen.
Ambitioner har kostet modstand
Direktørens udtalelser falder på baggrund af en tumultarisk periode i foreningen bag Folkemødet.
Jeg ved ikke, om de medarbejdere, der er stoppet, er uenige i selve forretningen eller i min facon. Det har i hvert fald kostet noget modstand
Peter Christiansen
Direktør, Folkemødet
Politiken kunne 3. april citere fra et brev, hvor en gruppe medarbejdere kritiserede Peter Christiansen for at være "uengageret".
Samme uge valgte næstformand Olav Hesseldahl at "ofre" sin plads i bestyrelsen for efter eget udsagn at afværge et kampvalg, der ifølge ham ville puste til uenighederne.
Mandag meddelte program- og presseansvarlig Louise Bjerregaard, at hun forlader sin stilling med øjeblikkelig virkning, selvom hun efter planen først skulle være fratrådt efter årets folkemøde.
Det betyder, at foreningen, siden Peter Christiansen tiltrådte som direktør 1. februar sidste år, i alt har mistet to souschefer, en program- og presseansvarlig samt tre bestyrelsesmedlemmer.
Hvad tænker du selv om, at så mange nøglemedarbejdere har sagt op i din periode som direktør?
"Jeg ved ikke, om de medarbejdere, der er stoppet, er uenige i selve forretningen eller i min facon. Det har i hvert fald kostet noget modstand på de indre linjer, men det kan jeg ikke gøre noget ved nu," siger Peter Christiansen.
Han forklarer, at der de seneste ti år er opstået 22 konkurrerende folkemøder til Folkemødet på Bornholm, hvilket skaber et "helt andet pres" for at sikre et "højaktuelt og levedygtigt" folkemøde i Allinge.
"Vi skal simpelthen være inspirationskilde – ikke bare til vores folkemøde, men også til andres. Derfor skal vi være klar til at ændre og tilpasse organisationen. Det er en forandringsproces, som gør ondt på nogen, og som har kostet en konflikt med mine tidligere souschefer. Det er jeg ked af, men jeg har bestyrelsens og generalforsamlingens fulde opbakning til at fortsætte."
Peter Christiansen fortæller, at han har tilbudt medarbejderne fra Folkemødets sekretariat at deltage i et fælles interview med ham i medierne. Det har de ifølge direktøren takket nej til.
Formand: "Vi har lagt det bag os"
Bestyrelsesformand Vibe Klarup roser nu både foreningens medarbejdere og direktør for at have "været rigtig gode til at tale sammen om udfordringerne".
Både hun og Peter Christiansen forsikrer, at Folkemødet i juni – om altså kun godt to måneder – ikke er i fare som konsekvens af konflikterne i foreningen.
Vibe Klarup erkender, at Peter Christiansens måde at tage fat i Folkemødets udfordringer "har givet støj", og at tingene er spidset til på det seneste. Det er "beklageligt", siger hun.
I Peter Christiansens tid som direktør har to souschefer, en kommunikationsansvarlig og flere bestyrelsesmedlemmer forladt Folkemødets organisation. Hvad tænker du om det?
"Jeg synes, det er ærgerligt, men det har en god forklaring."
Og hvad er den?
"Hør her, vi har talt om det på vores generalforsamling, og vi har lagt det bag os. Nu er opgaven at bygge en god organisation," siger hun og tilføjer:
"Jeg er også tilfreds med, at Peter i dag siger, at han bestemt også har en andel i, at der ting, der skal rettes op på – og at han nu handler på det."
Medarbejderkritik var "et chok"
Ifølge Vibe Klarup er der indgået aftaler, som adresserer den kritik, medarbejderne har udtrykt. Det gælder blandt andet aftaler om daglig koordinering, tillidsopbygning og Peter Christiansens fysiske tilstedeværelse på Bornholm.
Brevet kom som et chok for os alle sammen, for vi lavede en APV i begyndelsen af marts, som var enormt god
Vibe Klarup
Bestyrelsesformand, Folkemødet
Hvordan vil I som bestyrelse sikre, at aftalerne bliver overholdt?
"Det er ikke sådan her, det skal være i Folkemødets forening. Det er vigtigt for os, at alle medarbejdere oplever en arbejdsplads med trivsel og tillid," siger hun og fortsætter:
"Derfor bliver det en del af vores faste opfølgning med Peter, at han rapporterer tilbage til os om, hvordan det går. Vi skal kunne se, at medarbejderne trives."
Der har også været kritik fra medarbejderne om mangel på dialog med jer, hvad ...
"Det bliver jeg simpelthen nødt til at korrigere," afbryder Vibe Klarup.
"Medarbejderne sendte brevet (omtalt i Politiken, red.) til Peter. Han bad dem sende det til os som orientering. Det er flere uger siden, og jeg reagerede ved at skrive til medarbejderne, at vi rigtig gerne ville tale med dem. Det lavede vi så en aftale om, og det blev gjort i torsdags. Vi har hele tiden ønsket dialog."
"Brevet kom som et chok for os alle sammen, for vi lavede en APV i begyndelsen af marts, som var enormt god. Derfor har vi været i rigtig fin tro om medarbejdernes trivsel."
Er der truffet en beslutning om at føre en tættere dialog med medarbejderne fremover?
"Vi har ikke talt om, præcis hvordan vi gør. Men vi er meget berørte af situationen. Vi brug for at sikre trivslen."