Efter uenigheder: Folkemødets næstformand trækker sig for at undgå kampvalg

Foreningen Folkemødet holdt tirsdag generalforsamling efter uenigheder i bestyrelsen og udskiftninger i sekretariatet. Næstformand Olav Hesseldahl gik med til at "ofre" sit mandat for at undgå kampvalg.

Olav Hesseldahl har trukket sig som næstformand for Folkemødet. Han forlader bestyrelsen efter 5,5 års arbejde.
Olav Hesseldahl har trukket sig som næstformand for Folkemødet. Han forlader bestyrelsen efter 5,5 års arbejde.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Foreningen Folkemødets bestyrelse har fået tre nye medlemmer: Pui Ling Lau, Mathias Lysholm Faaborg og Carsten Grønning. 

De er henholdsvis direktør i Livsværk, direktør i Luxplus og leder og forhenværende ejer af Nordbornholms Røgeri. 

De blev alle tre valgt ind, da bestyrelsen tirsdag afholdt generalforsamling. Dermed er alle de syv bestyrelsespladser besat, som efter vedtægterne er det maksimale antal.

Oprindeligt var der dog kun to ledige pladser, efter at Bruno Månsson og Pernille Lydolph forlod bestyrelsen tidligere på året.

Nogen ønsker at skabe en konflikt, og det er virkelig irriterende, men der er en samlet bestyrelse bag vores direktør

Vibe Klarup
Formand, Foreningen Folkemødet

Men en ekstra plads åbnede sig, da næstformand Olav Hesseldahl meddelte, at han trak sig efter at have siddet i bestyrelsen i 5,5 år. Han fortæller, at han helst havde fortsat arbejdet, men at han hellere ville trække sig end at kaste bestyrelsen ud i et kampvalg.

"Bestyrelsen har været gennem en hård periode, og for at undgå kampvalg er jeg gået med til at ofre mit mandat," skriver han blandt andet i et opslag på LinkedIn.

Folkemøde-formand Vibe Klarup kalder Hesseldahls beslutning for "storsindet". 

"Der er jo ikke noget problem med et kampvalg overhovedet, men på den her måde kunne vi sikre, at vi fik de kompetencer ind i bestyrelsen, som vi var enige om, at vi har brug for nu. Så på den måde er det ret udramatisk," siger hun til Altinget. 

De sidder i Folkemødets bestyrelse
  • Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark. 
  • Jacob Trøst, borgmester i Bornholms Regionskommune. 
  • Søs Marie Serup, direktør i By Serup og politisk kommentator på TV2 News.
  • Alfred Josefsen, foredragsholder og ledelseskonsulent. 
  • Carsten Grønning, leder og tidligere ejer, Nordbornholms Røgeri, Formand i Bornholms Idræts- og Kulturcenter 
  • Pui Ling Lau, direktør i Livsværk, næstformand Lone Dybkjær Fonden  
  • Mathias Lysholm Faaborg, direktør i Luxplus, formand for Det Danske Spejderkorps 

Folkemødets bestyrelse vælges af Generalforsamlingen, der i praksis er ensbetydende med Foreningen Folkemødet, som jævnfør vedtægterne kan bestå af op til 28 medlemmer.

Medlemmerne i foreningen godkendes af bestyrelsen. Se hele Foreningen Folkemødet her

Lokal kritik og rene spekulationer

Vibe Klarup fremhæver, at Carsten Grønning med sit kandidatur ville imødekomme et kritikpunkt fra nogle af øens lokale aktører.

"Den går på, at vi skal anstrenge os mere for at sikre en god relation til det bornholmske foreningsliv, og det vil han kunne løfte rigtig godt," siger hun og tilføjer, at den udfordring er blevet talt godt igennem på tirsdagens møde.

"Det er et kritikpunkt, som har fyldt ret meget, også i de bornholmske medier: Hvordan er det, vi hele tiden husker, at Folkemødet er hele Danmarks folkemøde, men at det bor og lever og ånder lokalt?"

"De lokale medarbejdere har følt sig lidt usikre, og at de havde en stor opgave foran sig, og mange af dem er nye på posterne. Men de er knalddygtige, og vi er fortrøstningsfulde ved, at de kan løfte deres opgaver. Og der er fuldstændig opbakning til direktøren og stor ros til hans arbejde."

"Vi ved godt, at forandring og ledelse kan give lidt turbulens, men vi synes, han gør det rigtig godt og har vores fulde opbakning."

Læs også

Når du siger det, er det så, fordi man kunne stille spørgsmålstegn ved, om der var det – fuld opbakning til direktøren, altså?

"Ja, du kan jo læse om i avisen, at der spekuleres i, om den uenighed, der har været i bestyrelsen, også er kommet til at præge sekretariatet, og det har skabt usikkerhed."   

Ud over de to bestyrelsesmedlemmer har også to souschefer samt en program- og presseansvarlig sagt farvel til folkemødesekretariatet inden for det seneste år.

Når du siger, at "der er spekuleres i", betyder det så, at der ikke er noget i de spekulationer? 
 
"Ja. Jeg mener, at vi skal holde fast i, at organisationen er veldrevet og vel ledet, og det har jeg virkelig brug for at sætte en stor streg under. Nogen ønsker at skabe en konflikt, og det er virkelig irriterende, men der er en samlet bestyrelse bag vores direktør, og generalforsamlingen har udtrykt opbakning og ros til direktøren."

Formand for Foreningen Folkemødet, Vibe Klarup, understreger at der er fuld tillid til Folkemødets direktør, Peter Christiansen trods spekulationer i lokale medier om noget andet. 
Formand for Foreningen Folkemødet, Vibe Klarup, understreger at der er fuld tillid til Folkemødets direktør, Peter Christiansen trods spekulationer i lokale medier om noget andet.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Uenighed om nye ambitioner

Folkemødets direktør, Peter Christiansen, tiltrådte i foråret 2023 og udtrykte dengang ambitioner om både at gøre det danske folkemøde mere internationalt samt at "eksportere" folkemødekonceptet til flere andre lande. 

På den ene side kan man sige, at det nærmest er naturligt og i Folkemødets ånd at åbne op. På den anden side er det også usædvanligt, at foreninger åbner generalforsamlinger for pressen

Vibe Klarup
Formand, Foreningen Folkemødet

Vibe Klarup vil ikke negligere, at der har været uenighed i bestyrelsen, og at der er en grund til, at nogen har forladt den.

"Men jeg tænker også, at det er noget, vi har talt om i dag (tirsdag, red.) og lagt bag os," siger hun og ønsker ikke at uddybe yderligere, hvad uenighederne har handlet om.

"Vi har haft interne uenigheder i bestyrelsen, og nu er vi videre," siger hun. 

Formanden lægger heller ikke skjul på, at hun foretrækker at tale om de diskussioner på generalforsamlingen, som ikke handler om personer og konflikter.

"Vi ved, at Bornholms Regionskommunens økonomi er presset, og vi har derfor drøftet, hvordan vi sikrer Folkemødets økonomi selv. Hvordan vi kan sikre, at Folkemødet er tilgængeligt for flere, og at priserne ikke må stige for meget, samtidig med at Folkemødets økonomi skal være robust. Vi talte også meget om at styrke unges deltagelse, så en ung i en paneldebat ikke bare er noget, der skal tjekkes af på en liste, og unge ikke kun deltager i debatter, der handler om unge," fortæller hun begejstret.  

Læs også

Ingen beslutning om åbne generalforsamlinger 

På generalforsamlingen blev der også talt om at udvikle selve foreningens konstruktion og struktur, men uden nogen konkrete forslag på tapetet endnu.

Det var der til gengæld omkring selve generalforsamlingen. Inden dens afholdelse fik foreningen en anmodning om at åbne mødet for offentligheden og pressen.  
 
"På den ene side kan man sige, at det nærmest er naturligt og i Folkemødets ånd at åbne op. På den anden side er det også usædvanligt, at foreninger åbner generalforsamlinger for pressen, og der sker jo det, når man åbner, at man kommer til at tale til et kamera mere end med hinanden," siger Vibe Klarup og fortsætter:

"Samtidig er det vores årlige mulighed for at kigge hinanden i øjnene og sige direkte til hinanden, hvis der er noget, man er utilfreds med. Så den her generalforsamling blev lukket, og så har vi haft en drøftelse om, hvordan vi kan gøre det."  

Hun skitserer en mulig model med at dele af en generalforsamling kan være åben, men i første omgang vil man undersøge andre foreningers eksperimenter og erfaringer. Der er ikke sat nogen dato på, hvornår en eventuel model skal ligge klar til beslutning.

Overordnet beskriver Vibe Klarup generalforsamlingen som meget forløsende. Med både kritiske snakke og alvorsord, men også, fremhæver hun, med fuldstændig opbakning og et stærkt mandat til den valgte bestyrelse. 

I skal jo først vælges. Bagefter konstituerer I jer. Er du stadigvæk formand, når der har været konstituering? 

"Det ved jeg jo ikke. Det ville nok være rigtigt at sige: lad os lige vente og se." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

Olav Hesseldahl

Rektor, Det Politiske Akademi, leder og initiativtager, Grundlovsfesten, bestyrelsesmedlem, Roskilde Festival
cand.mag. (filosofi, Københavns Uni. 2012)

Pui Ling Lau

Direktør, Livsværk, bestyrelsesmedlem, Foreningen Folkemødet
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00