Fond vil udklække nye sociale vinderprojekter

UDRUGNING: Med et nyt program vil Fonden for Socialt Ansvar give fødselshjælp til ildsjæle med nyskabende ideer, der har potentiale til at komme socialt udsatte mennesker til gavn. 

Nye sociale initiativer kan få støtte fra Fonden for Socialt Ansvar. Billedet her er fra et af fondens eksisterende initiativer, Bydelsmødrene. 
Nye sociale initiativer kan få støtte fra Fonden for Socialt Ansvar. Billedet her er fra et af fondens eksisterende initiativer, Bydelsmødrene. Foto: TrygFonden
Carsten Terp Beck-Nilsson

Søges: Geniale nye ideer.

Haves: Rugekasse.

Med et nyt individuelt tilpasset program vil Fonden for Socialt Ansvar fremavle nytænkende, langtidsholdbare sociale indsatser ved at give spæde ideer en solid omgang fødselshjælp.

“Der er rigtig mange projekter derude i Projektdanmark, der eksisterer i en kort periode for så at lukke igen, fordi der ikke er nogen, der har tænkt på, hvordan de skulle forankres,” siger direktør i fonden, Thit Aaris-Høeg.

Vi håber, at nogle af de bedste ideer kan få et langt liv og komme mange til gavn.

Thit Aaris-Høeg
Direktør, Fonden for Socialt Ansvar

“Vi håber, at nogle af de bedste ideer kan få et langt liv og komme mange til gavn,” siger hun.

Med “Rugekassen” vil fonden understøtte innovative sociale indsatser. Det vil sige indsatser, der enten kan nå ud til helt nye grupper af socialt udsatte eller skabe bedre resultater for eksisterende grupper ved hjælp af nye metoder og tilgange.

Nytænkning er et must for at komme ind i forløbet, understreger fondsdirektøren.

“Det her handler også om, at vi ikke skal slås om målgrupperne. Vi skal supplere hinanden. Så hvis vi får en ansøgning om støtte til en mentorordning, der findes 600 af i forvejen, så er det ikke et rugekasseforløb. Vi vil gerne hjælpe initiativer, der folder sig ud på en måde, man ikke har set før,” siger Thit Aaris-Høeg.

Plads til to i en rugekasse
Der er plads til to projekter pr. halvår i fondens nye rugekasse. Hvert projekt vil over et skræddersyet forløb på fire-seks måneder få bistand til at skabe den størst mulige effekt for den gruppe af udsatte mennesker, ildsjælene bag gerne vil hjælpe. Idemagerne skal selv have sikret økonomien til første fase, da Fonden for Socialt Ansvar ikke støtter økonomisk.

Hjælpen kan derimod være alt fra at skabe den rigtige og mest effektive organisation over udvikling af en forretningsmodel til kommunikation og dokumentation af sine resultater.

“Det bliver en form for mesterlæreforløb, hvor man kan lære af de erfaringer, vi har samlet op igennem det arbejde, vi har lavet over årene,” siger Thit Aaris-Høeg.

For at få en tur i rugekassen skal projekterne bygge på frivillighed, have potentiale til at blive økonomisk selvbærende og kunne skabe en varig forandring for målgruppen og for samfundet som helhed.

Der er derimod ikke et krav, at ideen er spritny. Der kan også være tale om et godt projekt, der er gået i stå i sin udvikling, og som nu har brug for en håndsrækning for at komme videre, forklarer Thit Aaris-Høeg.

“Man kan godt forestille sig et projekt, der er gået i stå efter at være etableret i tre kommuner. Der vil vi se på, om der er potentiale for at skalere det op, så det kan komme mange til gavn,” siger hun.

Thit Aaris-Høeg håber, at vi om få år vil kunne se levedygtige, selvbærende sociale projekter, som er blevet udklækket i fondens rugekasse.

“Vores håb er, at nogle af de bedste ideer, der allerede nu findes rundt omkring i landet, kan få et liv og ikke bare lukke efter kort tid – og at vi får hjulpet så mange som muligt så godt som muligt,” siger hun.

Der er ansøgningsfrist til det første ophold i Rugekassen onsdag 3. maj.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00