Debat

Frivilligjob: De unge er ikke frivillige for cv'ets skyld

REPLIK: Et styrket cv er på en fjerdeplads, når unge skal fortælle om motivationen for arbejdet. En undersøgelse om at frivilligt job ikke betyder noget for karrieren, får derfor ikke stor betydning, skriver Marie Tolstrup Hansen, projektleder hos Frivilligjob.dk.

Det er ifølge Friviligjob.dk ikke cv'et, der driver unge til at være frivillige.
Det er ifølge Friviligjob.dk ikke cv'et, der driver unge til at være frivillige.Foto: Colourbox.com
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie Tolstrup Hansen
Projektleder, Frivilligjob.dk

”CHOK: Frivilligt arbejde er ikke en genvej til en succesfuld karriere.” Sådan lød beskrivelsen af et nyt studie fra RUC 25. april i Altinget. Forskerne var selv overraskede over resultatet, og det samme var hele FrivilligDanmark, der hurtigt gjorde historien til ugens mest læste og i kommentarfeltet undrede sig over resultatet. Det strider nemlig imod det, vi alle sammen gik og troede, og det flere har oplevet på eget liv.

Vil ikke give færre frivillige
Vi har ikke haft mulighed at kigge nærmere på undersøgelsens data, men hvis vi antager, at det er korrekt, at frivilligt arbejde ikke er fremmende for beskæftigelsen – hvad kan vi så bruge dette resultat til i civilsamfundet? Får de frivillige foreninger og velgørende organisationer mon pludseligt færre frivillige – nu hvor det ikke længere er muligt at veksle en frivillig indsats til en succesfuld karriere? 

Næppe.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Øgede beskæftigelsesmuligheder er typisk ikke den primære grund til, at mennesker vælger at være frivillige. På Danmarks største jobportal for frivilligt arbejde hører vi ofte myten om de unge frivillige, som er cv-ryttere, og som kun vil engagere sig for at få fyld på cv’et. Det er også rigtigt, at muligheden for at kunne høste relevante erfaringer som frivillig inden for et område, f.eks. kommunikation, fundraising eller eventplanlægning, for nogle er en indgangsvinkel til det frivillige arbejde. 

Men spørger vi de unge selv, hvorfor de er frivillige – er det så udsigten til en glorværdig karriere, der får dem til at bruge deres fritid på at være fodboldtrænere, lektiehjælpere og besøgsvenner? Næ, det er noget så simpelt som ønsket om at gøre en forskel, der bringer dem ind på www.frivilligjob.dk og videre ud i knap 2.500 frivillige muligheder.

Vi er sådan set ikke bekymrede for, om unge holder op med at engagere sig, fordi en undersøgelse ikke kan påvise en sammenhæng mellem beskæftigelsesgrad og frivilligt arbejde.

Marie Tolstrup Hansen
Projektleder, frivilligjob.dk

Cv på fjerdepladsen
”Jeg føler helt sikkert, at jeg får enormt meget ud af at være frivillig. Og så synes jeg generelt også bare, at det er virkelig vigtigt at gøre en forskel for det, man tror på”. Sådan svarer en af de unge, da vi spurgte, hvad de får ud af at være frivillige.

65 procent af vores brugere på frivilligjob.dk er under 30 år, og 40 procent af brugerne er studerende. Og de fleste studerendes svar på spørgsmålet om, hvad de får ud af at være frivillige, er, at de føler sig nyttige, og at deres indsats gør en forskel.

På en andenplads kommer de mange gode oplevelser, frivilligt arbejde kan byde på, og på en tredjeplads kommer den indsigt i samfundet, de får som frivillige. Først på en fjerdeplads over de studerendes begrundelser kommer cv’et og muligheden for at prøve kræfter med sit fag i praksis.

Vi er sådan set ikke bekymrede for, om unge holder op med at engagere sig, fordi en undersøgelse ikke kan påvise en sammenhæng mellem beskæftigelsesgrad og frivilligt arbejde. Vi er nemlig ret sikre på, at de fleste unge godt ved, at frivilligt arbejde handler om meget mere end muligheden for fyld på cv’et.

Drives af meget andet
Det, man ikke kan måle, men mærke!

Som Frivilligrådets formand anførte i et debatindlæg 26. april på Altinget har frivilligt arbejde en værdi i sig selv, og tidligere har flere forskere kritiseret instrumentaliseringen af frivilligheden.

Formålet med frivilligt arbejde er ikke og skal ikke være at fremme beskæftigelsen. Vores undersøgelse viser med al tydelighed, at det ikke er det, de unge får ud af det. Det, de unge i undersøgelsen fremhæver, er følelsen af at være til nytte, gøre en forskel og blive et menneske med samfundsindsigt og gode oplevelser i bagagen.

Det kan måske ikke måles – men det kan mærkes. At det betyder noget at være en del af et frivilligt fællesskab. At det føles godt at få andre til at smile. At det giver mening at tage et personligt og medmenneskeligt ansvar som frivillig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00