Debat

Kolding-borgmester: Når socialøkonomi kan vejes på affaldskranen

DEBAT: Kolding Kommune er klar med sin første socialøkonomiske genbrugsvirksomhed, og flere kommuner bør følge eksemplet, da det både skaber arbejdspladser til udsatte og gavner miljøet, skriver Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune. 

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørn Pedersen
Borgmester i Kolding Kommune

Jeg har skrevet om det før her i panelet: Kommunerne skal blive bedre til at lave udbud og styrke samarbejdet med socialøkonomiske virksomheder. Der skal være fokus på forretningsudvikling, så der bliver skabt arbejdspladser til de borgere, som er længst væk fra arbejdsmarkedet, og så gør det jo ikke noget, at det samtidig gavner miljøet.  

Stort potentiale i affald
Lad mig komme med et helt konkret eksempel: I Kolding har vi en meget ambitiøs affaldsplan, hvor vi skal genbruge 50 procent af borgernes affald inden 2020. Det er en opgave, som først og fremmest handler om at sortere alle de ressourcer ud af affaldet, som kan genbruges direkte eller indirekte i en ny produktion. 

Borgerne i Kolding producerede 66.000 tons affald i 2016, hvoraf 38.000 tons blev genbrugt i en eller anden form. Indsamlet plast bliver til fleecetrøjer, papir bliver til æggebakker, metal bliver til dåser. Vi er hele tiden på jagt efter nye muligheder for enten at mindske mængden af affald eller genbruge det direkte. Det er her, socialøkonomiske virksomheder kan komme til at spille en stor rolle.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Flere socialøkonomiske virksomheder har da også fået øjnene op for de ressourcer, der kan hentes ud af det sorterede affald fra genbrugspladserne. Miljøbelastningen på produktion af tøj og byggematerialer er høj. Og samtidig er det alt for værdifuldt til at kassere. Der er nemlig stort potentiale for at 'recycle' eller 'upcycle' materialerne, når man ikke hænger hårdt i akkorden.

Første virksomhed er klar
Den socialøkonomiske vinkel skaber derfor ikke kun arbejdspladser til de borgere, som er længst væk fra arbejdsmarkedet. Den miljømæssige gevinst kan måles og vejes direkte på affaldskranen. Og i løbet af foråret slår den første socialøkonomiske genbrugsvirksomhed da også dørene op i Kolding. Her kommer der fokus på genbrug af sko, tøj og vinduer, og selvfølgelig bliver der samtidig skabt jobs til de borgere, som er længst væk fra arbejdsmarkedet.

Jeg tror på, at det er her i sprækkerne, at der er gode muligheder for at skabe plads til socialøkonomiske virksomheder, ikke kun når det handler om at øge genbrugsprocenten. 

Jørn Pedersen
Borgmester, Kolding Kommune

Forudsætningen for at nå i mål er et tæt, fokuseret og konstruktivt samarbejde mellem os som kommune og vores lokale virksomheder. En helhedstænkning, der ikke mindst gælder, når kommunen rådgiver om håndtering af affald og øget genbrug hos store og små virksomheder.

Silotænkning i kommuner og virksomheder skal erstattes af et blik for både frø- og fugleperspektiv. Vi skal handle på tværs af kommunens fagligheder og stille skarpt på snitfladerne, hvor forvaltninger og instanser mødes. Jeg tror på, at det er her i sprækkerne, at der er gode muligheder for at skabe plads til socialøkonomiske virksomheder, ikke kun når det handler om at øge genbrugsprocenten. Og jeg kan da også godt afsløre, at vi har et par socialøkonomiske virksomheder i kikkerten, som kan være med til at skabe flere win-win-situationer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Pedersen

Udviklingsdirektør, Vision Estate, bestyrelsesformand, IBA Kolding, bestyrelsesformand, CCTV Nordic A/S, repræsentantskabsmedlem, Alm. Brand, repræsentantskabsmedlem, Middelfarts Sparekasse
handelsuddannelse (Kolding Købmandsskole), diplomuddannelse i ledelse

0:000:00