Kommune: Lov om forsikring af frivillige haster

SÆT I LØB: Høje Taastrup Kommune appellerer til, at Social-og Indenrigsministeriet rubber neglene for at sikre frivilliges ret til at blive forsikrede. Frivilligrådet bakker op.

Høje Taastrup Kommune håber på en snarlig afgørelse i sagen om kommuners mulighed for at forsikre frivillige.<br>
Høje Taastrup Kommune håber på en snarlig afgørelse i sagen om kommuners mulighed for at forsikre frivillige.
Foto: KL
Rasmus Dahl Løppenthin

Sagen om kommunernes ret til at forsikre frivillige fik endnu et kapitel fredag, hvor Social-og Indenrigsministeriet stadfæstede Statsforvaltningens afgørelse og udtalte, at kommuner ikke har lovhjemmel til at forsikre frivillige. Derfor går social-og indenrigsminister Karen Ellemann (V) nu ind i sagen.

“Jeg er ikke i tvivl om, at det nu er nødvendigt at ændre lovgivningen, så kommunerne i fremtiden kan forsikre de frivillige kræfter. Det vil jeg derfor tage initiativ til,” siger hun i en pressemeddelelse. 

I Høje Taastrup Kommune er man imidlertid ved at miste tålmodigheden. Derfor håber man, at ministerens lovforslag kommer hurtigt ud over rampen.

“Vi har selv efterlyst muligheden for at forsikre frivillige og er derfor glade for, at Socialministeren vil se på at ændre lovgivningen. Vi håber, at det bliver i nær fremtid, for vi synes, at sagen haster,” udtaler borgmester Michael Ziegler (K) i et skriftligt svar til Altinget.

“Vi er utålmodige i forhold til at få en afklaring i sagen om forsikring af frivillige, for vi kan jo ikke komme uden om, at det potentielt kan afholde nogle fra at blive frivillige. Vi oplever også en efterspørgsel blandt de frivillige organisationer,” udtaler borgmester Michael Ziegler (K) i et skriftligt svar til Altinget.

Udtalelse trak i langdrag
At borgmesteren markerer sagen som en ‘haster’ skyldes, at man foreløbig har ventet halvandet år på vished omkring reglerne for forsikring af frivillige. Sagen startede i december 2014, da Statsforvaltningen konkluderede, at kommunerne ikke har lovhjemmel til at forsikre frivillige. Afgørelsen medførte løftede øjenbryn fra daværende indenrigsminister Morten Østergaard (R), og han lovede i februar 2015, at ministeriets tilsyn ville se på afgørelsen og komme med en udtalelse i løbet af sommeren.

Udtalelsen blev imidlertid forsinket af flere omgange. Så først fredag stod det klart, at ministeriets jurister bakker op om Statsforvaltningen og vender tommelfingeren nedad for kommuner, der allerede nu ønsker at beskytte frivillige, som kommer til skade. Enkelte steder i landet vil kommunale frivillige dog være beskyttet, når uheldet er ude. Kommuner, som allerede har indgået forsikringsaftaler med frivillige, får nemlig dispensation til at fortsætte frem til 2017.

Alligevel vil tusindvis af frivillige på blandt andet landets plejecentre være uforsikrede det kommende stykke tid. Derfor møder Høje Taastrup Kommunes appel om at sætte tempo på det lovforberedende arbejde opbakning fra Frivilligrådet.

“Jeg synes, det er dejligt, at ministeren kigger på det, og det gælder bare om at komme i gang, så man kan få afklaret den der gråzone. For selvfølgelig skal man ikke som frivillig borger være usikker på, hvordan ens forsikringsforhold er,” siger formand Vibe Klarup Voetmann.

Men kommunerne kan muligvis være tvunget til at væbne sig med tålmodighed. Altinget har mandag været i kontakt med Social- og Indenrigsministeriet. Derfra lyder meldingen, at det endnu er for tidligt at give en tidshorisont for, hvornår lovforslaget er færdigt.

Dokumentation

Sagen kort

I december 2014 afgør Statsforvaltningen, at kommunerne ikke har lovhjemmel til at forsikre frivillige. Man mener, forsikring af en frivillig kan betragtes som begunstigelse af enkeltpersoner og dermed er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne. Man skønner heller ikke, at forsikring af frivillige kan siges at være en kerneopgave for en kommune. Derfor kan det ikke forsvares med henvisning til den såkaldt skrevne lovgivning.

Få måneder efter går Indenrigsministeriets tilsyn ind i sagen, fordi man vurderer, at afgørelsen har principiel karakter. Ministeriets udtalelse er siden blevet forsinket af flere omgange, men kom fredag. Den stadfæstede Statsforvaltningens afgørelse.

Derfor har social-og indenrigsminister Karen Ellemann (V) nu bedt sine embedsmænd om at udarbejde et lovforslag, som sikrer kommuners ret til at forsikre frivillige.

Statsforvaltningens afgørelse, som er stadfæstet af ministeriet, rammer mange, men ikke alle frivillige, som samarbejder med kommunerne.

De kommuner, som allerede har forsikret deres frivillige har fået dispensation til at fortsætte deres ordning, indtil 1. juli 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00