Ny direktør i Ungdommens Røde Kors: Jeg skal ikke være flaskehals
NYT JOB: Thomas Prehn overtager posten som direktør i Ungdommens Røde Kors. Her skal han stå i spidsen for Danmarks største humanitære ungdomsorganisation med over 20.000 aktive.
Klaus Ulrik Mortensen
JournalistEfter syv år med Anders Folmer Buhelt i toppen af organisationsdiagrammet skifter Ungdommens Røde Kors 1. april ud på direktørposten.
Ny direktør er den 44-årige Thomas Prehn, som i dag kalder sig transformation lead i Planbørnefonden. Her har han blandt andet været med til at organisere sammenlægningen af de to organisationer Plan Danmark og Børnefonden i Vestafrika.
Tidligere meritter tæller direktør i Mindlab, som er en tværoffentlig innovationsenhed under Erhvervsministeriet. Og før det erfaring som innovationschef i DR.
Det er med andre ord en direktør, som må forventes at være flydende i tidens moderne ledelsesbegreber.
URK har over 300 aktiviteter drevet af unge frivillige fordelt på 100 postnumre i Danmark. Aktiviteterne spænder fra ferielejre, klubaktiviteter, lektiecaféer og rådgivningstjenester til aktiviteter på krisecentre, hospitaler, psykiatriske afdelinger og i fængsler.
URK har frivilligdrevne lokalafdelinger i mere end 30 danske byer.
Igennem Røde Kors engagerer Ungdommens Røde Kors hvert år unge over hele verden i socialt arbejde – for eksempel i Grønland, Malawi og Ukraine.
URK engagerer flere end 20.000 børn og unge, heraf cirka 5.000 frivillige. Hertil kommer mere end 13.000 medlemmer og støtter.
Formand forventer vilde ideer
Og landsformand for Ungdommens Røde Kors Troels Boldt Rømer satser da også på, at den nye direktør møder på arbejde bevæbnet med ideer til fremtidig udvikling.
“Vi skal mobilisere flere til at gøre en forskel for udsatte børn og unge – også alle de steder, hvor der i dag er alt for få muligheder. Om det så er i fængsler eller på ferielejre – i Malawi eller på Lolland. Jeg er sikker på, at Thomas’ stærke ledelseserfaring, empati, vilde iderigdom og gåpåmod vil kunne få dét til at ske. Vi glæder os helt vildt til at få ham med ombord,” siger formanden i en pressemeddelelse.
Vi skal have udvidet paletten og blive bedre til at honorere mikrohandlinger, så det at være frivillig ikke betyder, at man skal forpligte sig til at træne fodbold tre gange om ugen.
I samme skrivelse forklarer Thomas Prehn, at han går til opgaven med både ydmyghed og glæde.
Stort vovemod
Men hvorfor han har søgt og takket ja til jobbet? Og hvilke forandringer håber han at kunne blive en del af?
“Grundlæggende er Ungdommens Røde Kors en sindssygt spændende organisation, som løser en samfundsmæssigt utroligt vigtig opgave. Og så er det en organisation, som har vovemod, og som tester grænserne for, hvordan man kan være humanitær organisation i dag,” forklarer han over telefonen.
Hvor ser du det vovemod?
“Det ungdommelige mod spiller en stærk rolle i organisationen. Man er alternativet til den voksne generation. Og har på den måde andre strenge at spille på, som man har frit spil til at udforske. Og så længe man ikke gør nogen skade, tænker jeg, at rammerne er vide.”
Sociale medier skader udsyn
Hvad vil dit fokus være som ny direktør?
“Generelt skal man være varsom med at udstikke en plan, før man kender organisationen godt. Men styrken i min baggrund er netop erfaring med, hvordan man skubber ideudviklingen længere ud i organisationen. Det betyder, at vi kommer til at være endnu mere relevante og tilstedeværende på områder, som fylder i unges verden.”
Og hvor er det så?
“Jeg tror, at det er sværere at være ung i dag. Man bliver hurtigere voksen og mødes konstant med et filtreret hverdagsbillede på sociale medier, som gør det svært at justere forventninger til livet. Hvis ens venner konstant er på Mauritius, skiferie i Alperne eller kører rundt i en fed bil, skaber det et urealistisk billede af omverdenen.”
“Det digitale bombardement betyder også, at vi får behov for at skærme os fra de urealistiske forventninger til egen formåen. Vi spejder i stigende grad efter folk, som minder om os selv, og dermed får vi ikke samme palet af input fra andre mennesker og andre kulturer, som man tidligere fik. Det kan i sidste ende skade sammenhængskraften i samfundet. Og derfor tænker jeg, at det er et af de steder, hvor vi skal sætte ind.”
"Jeg skal undgå at blive flaskehals"
Nogle forskere taler om, at det er sværere at få ungdommen til at engagere sig i forpligtende fysiske fællesskaber. Er det en trussel for jeres aktiviteter?
“Jeg tror, at vi alle sammen har lyst til at engagere os i meningsfulde relationer. Måske vi har misset at få det fortalt eller iscenesat på den rigtige måde. Jeg oplever masser af engagement fra unge i min hverdag. Men vi skal have udvidet paletten og blive bedre til at honorere mikrohandlinger, så det at være frivillig ikke betyder, at man skal forpligte sig til at træne fodbold tre gange om ugen.”
Hvor forventer du at få gavn af din innovationsbaggrund?
“Først og fremmest er det vigtigt ikke at forveksle innovation med crazy ideer og post-its ud over det hele. Målet er at skabe værdi og stå skarpere på, hvordan man møder nye behov i samfundet. Hvordan møder man bedst ungdommen i 2019? Det er noget af det, som jeg skal hjælpe med at afklare. Og så handler det om at sætte organisationen fri. Og om at multiplicere kreativiteten.”
Multiplicere kreativiteten?
Thomas Prehn griner afvæbnende. Godt klar over, at det moderne ledersprog kortvarigt kammede over.
“Jeg kan også forklare det sådan, at i stedet for at man hele tiden skal vende alle beslutninger med chefen, så skal vi sætte de gode kræfter i organisationen og ungdommen fri. Min ambition er således at undgå selv at blive flaskehals i den proces.”
Thomas Prehn træder til som ny direktør 1. april. Administrations- og økonomichef Christian Koch fungerer som konstitueret direktør for Ungdommens Røde Kors frem til da.