Organisationer: Behov for klare humanitære undtagelser til terrorlister og sanktioner

Civilsamfundsorganisationer manøvrerer under stor følsomhed og undertiden stor risiko, når de skal føre penge ind i lande, der er ramt af sanktioner eller styret af terrorlistede regimer. Det er et væsentligt problem, som skal indtænkes tydeligere, når politikere bevilger humanitær bistand, lyder opfordringen.

Civilbefolkningen i Afghanistan risikerer at mangle humanitær bistand og anden støtte fra det international samfund, hvis der fortsætter med at være bureaukratiske hindringer for at føre penge ind i landet.
Civilbefolkningen i Afghanistan risikerer at mangle humanitær bistand og anden støtte fra det international samfund, hvis der fortsætter med at være bureaukratiske hindringer for at føre penge ind i landet.Foto: Zohra Bensemra/Reuters/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young BallenstedtMaja Hagedorn

”De regeringer, der indfører sanktioner og anti-terrorlovgivning har et ansvar for, at det ikke går udover den humanitære nødhjælp, som de også støtter, og derved giver mulighed for at hjælpen kan realiseres og komme frem.” Sådan lyder det fra Mikkel Trolle, DRC Dansk Flygtningehjælps Regionale Chef for Asien.     

Han kan af sikkerhedshensyn ikke forklare nærmere, hvordan organisationen lige nu håndterer pengestrømme til Afghanistan, hvor mange lokale banker lukkede ned efter Talibans magtovertagelse og endnu ikke er tilbage i normal drift.

”Derfor er det helt essentielt, at undtagelserne er udformet på en måde, som gør det muligt for privatsektoren, herunder den finansielle sektor, at arbejde med os som humanitære aktører uden risiko for negative konsekvenser,”

Mikkel Trolle
Dansk Flygtningehjælps Regionale Chef for Asien

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00