Sådan gik det til, da unge på Nørrebro tog serveretten fra politikerne

POLITIKER-INDDRAGELSE: Onsdag inviterede unge borgere politikerne til debatmøde. De unge gik selv på scenen og tog ordet – for at få de folkevalgte til at forpligte sig til at gøre noget ved de pauvre idrætsfaciliteter på Nørrebro.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl LøppenthinArthur Cammelbeeck

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde engang, at mikrofoner har samme effekt på politikere, som sutteflasker har på babyer; de sætter automatisk gang i vibrerende mundbevægelser. 

Onsdag måtte de fremmødte politikere i Nørrebrohallen dog væbne sig med tålmodighed, selvom der var arrangeret borgermøde for at sætte fokus på de manglende idrætsfaciliter på Nørrebro.  

Medlemmerne af Borgerrepræsentationen var primært til stede for at lytte, ikke tale.  

“I dag bliver det ikke borgerinddragelse, men politikerinddragelse. Det håber jeg, I er med på,” sagde forkvinde for Medborgerne Ruth Gøjsen på scenen og udløste jubel fra salen, der måtte suppleres med ekstra stole for at sikre plads til alle.  
Medlemmerne af Borgerrepræsentationen, som Enhedslistens teknik-og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (midt i billedet), måtte pænt vente på tilskuerpladserne.

Vi tror på, at dem, som bor her, er langt bedre til at identificere problemerne og finde løsningerne.

Ruth Gøjsen
Forkvinde, Medborgerne
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Medborgerne er en alliance af borgere og foreninger, som forsøger at skabe forandringer på ydre Nørrebro og i det københavnske nordvestkvarter, hvor der er en række udsatte boligområder - herunder Mjølnerparken.

De har penge i ryggen fra blandt andet Tuborgfondet og Trygfonden og arrangerer borgermøder, som vender forholdet mellem vælgere og politikere på hovedet.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

I stedet for at give de folkevalgte serveretten til at styre debatten, er det borgerne, som går på scenen - og forsøger at få politikerne til at forpligte sig til konkrete forslag.

"Vi tror på, at dem, som bor her, er langt bedre til at identificere problemerne og finde løsningerne," sagde Ruth Gøjsen.

Medborgerne havde i månederne forud været i dialog med aktive i sportsklubber, ungerådet og andre organiserede og uorganiserede ildsjæle for at få løst et konkret problem i den københavnske bydel: manglen på idrætsfaciliteter.

En ung mand fra Mjølnerparken var blandt de første på scenen. Han forklarede, at der er kamp om tennistiderne. Han spiller i en klub, hvor man for nylig har åbnet træningstiderne 6-7 om morgenen og 23-24 om aftenen.

"De blev taget på få timer. Der er en kæmpe interesse," sagde han.


Der skulle mere end krykker til at holde Sebastian fra scenen til borgermødet på Nørrebro onsdag.

 

Nørrebro FF oplever også problemet.

Der en fodboldklub med 100 medlemmer, der er vokset ud af mursten og beton på ydre Nørrebro. De tilbyder med andre ord fællesskab til udsatte unge, der kan være på vej ud i den forkerte løbebane.

Alligevel har de ingen fast bane, ingen træningstider og dermed svært ved at få lov til at være en del af den organiserede idræt.

"Det betyder, at der forsvinder en masse talent og rollemodeller til andre bydele, og det synes jeg er synd," siger 23-årige Sebastian Grubak Salmonsen, der er gået på scenen, selvom han tidligere samme dag blev opereret i baglåret.

De unge nøjedes ikke med at identificere problemet. Arbejdsgruppen havde også gjort sit hjemmearbejde.

I samarbejde med en arkitekt har man fået tegnet et anlæg med en fodboldbane, en multibane, grønne områder og ungdomsboliger. Placeringen er tæt på Bispebjerg Station på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro. 

"Det er for sent for os selv at vokse op et sted med et stærkt sportsfællesskab. Vi gør det her for de kommende generationer," sagde én af Sebastians holdkammerater i Nørrebro FF.

Ifølge arbejdsgruppens research er der ingen lokalplaner, der forhindrer projektet. Aftenens helt store mål var derfor at forpligte medlemmer af den københavnske Borgerrepræsentation til at sætte penge af til en forundersøgelse ved de kommende budgetforhandlinger til efteråret. 

"Der er virkelig et behov, og nu kommer vi med et konkret forslag til politikerne om at gøre en forskel," siger Sebastian Grubak Salmonsen, inden man overlader mikrofonen til medlemmerne af teknik- og miljøudvalget og kultur- og fritidsudvalget i København.

Og de var begejstrede.

"Hvor er I seje," sagde Alternativets kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde.

"I gør det helt rigtige ved at være så grundige," supplerede teknik-og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), mens Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti heller ikke kunne holde smilet tilbage.

"Jeg får lyst til at være med i jeres arbejdsgruppe," sagde han og udløste klap og latter i en sal, der ikke just var hans partis normale kernepublikum. 


Ruth Gøjsen var lettet efter arrangementet: "Det gik virkelig godt. De unge var så seje," sagde hun.

Kom de forpligtende udsagn så? I knap så høj grad. Vi var mere ovre i genren for "det vil vi gerne arbejde for". Kynikere kunne få den indskydelse, at der er næsten tre år til næste kommunalvalg.

Franciska Rosenkilde lovede dog, at hun er tilhænger af at sætte penge af til en forundersøgelse. Alle andre var også positive.

"Og I har virkelig sørget for, at det her står stærkt hos alle sammen nu. Så selv hvis ikke der bliver penge til det ved de kommende budgetforhandlinger, bliver det måske ved de næste. I skal endelig blive ved," sagde Ninna Hedeager Olsen.

Sebastian Grobak Salmonsen og de andre unge har tænkt sig at tage hende på ordet, sagde han, efter scenelyset var slukket.

"Det kan godt være, de ikke kom med konkrete løfter, men jeg synes, de var meget positive. Vi kommer til at kæmpe videre," sagde han.

Medborgernes forkvinde, Ruth Gøjsen, lod sig heller ikke slå ud af, at politikerne tøvede med konkrete tilsagn.

“Der var selvfølgelig flere, der snakkede lidt udenom, men de var jo alle sammen positive og gav udtryk for, at de ville finde en løsning på de manglende idrætsfaciliteter. Det kommer vi til at holde dem fast på,” sagde hun.

Samtidig løftede Ruth Gøjsen sløret for, at mange også havde et andet sigte med eventet.

"Det her handler også om at mobilisere unge og styrke deres demokratiske selvtillid. Og de tror jeg virkelig på, sådan noget her kan være med til. Det gik virkelig godt. De unge var så seje," sagde hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ruth Gøjsen

Organisationschef, DeltagerDanmark & Teknologirådet
cand.merc.psyk. (CBS 2014)

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Ninna Hedeager Olsen

Lektor i samfundsvidenskab, Københavns professionshøjskole, fhv. teknik- og miljøborgmester (EL), København Kommune
kandidat i arbejdsmiljøstudier (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00