Debat

SVM og DIF: Lad os flytte aktiviteter fra jobcentrene til sportsklubberne

Det lokale erhvervsliv og sportsklubberne skal sammen hjælpe unge mennesker til at komme i job gennem det nye tiltag, 'Startblokken'. Det er bedre både fysisk og mentalt for de unge uden uddannelse eller arbejde, skriver Jens Joel (S), Kim Valentin (V), Karin Liltorp (M) og Frans Hammer, som er næstformand i DIF.

Det skal i højere grad være muligt for de unge at træde ind på jobmarkedet gennem de lokale idrætsklubber end gennem dørene på jobcentret, skriver Frans Hammer (DIF), Jens Joel (S), Karin Liltorp (M) og Kim Valentin (V). Arkivfoto.
Det skal i højere grad være muligt for de unge at træde ind på jobmarkedet gennem de lokale idrætsklubber end gennem dørene på jobcentret, skriver Frans Hammer (DIF), Jens Joel (S), Karin Liltorp (M) og Kim Valentin (V). Arkivfoto.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Frans Hammer
Jens Joel
Kim Valentin
Karin Liltorp
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Det er rart at komme ud og blive snakket til på en anden måde. Det gør et eller andet godt. Også mentalt."

Sådan lyder ordene fra 27-årige Kristine Petersen fra Viborg om de gange, hun har mødt det lokale foreningsliv.

Kristine Petersen har tre uafsluttede uddannelser bag sig og har nu stået uden fast arbejde i et år. Hun drømmer på sigt om et job indenfor fotografi eller detailhandel, og hun har en tro på, at idrættens fællesskaber kan hjælpe hende tættere på den drøm:

Kristine Petersen er ikke alene med oplevelsen af, at det giver ekstra motivation til job- og uddannelsesjagten, når aktiviteterne bliver flyttet ud af kommunens lokaler i jobcentret.

Jens Joel (S), Kim Valentin (V), Karin Liltorp (M), Frans Hammer (DIF)

"Man bliver frisket op og kommer ud i andre omgivelser end det samme hvide lokale med det samme bord og de samme stole."

Kristine Petersen er ikke alene med oplevelsen af, at det giver ekstra motivation til job- og uddannelsesjagten, når aktiviteterne bliver flyttet ud af kommunens lokaler i jobcentret.

De løsere strukturer i idrættens fællesskaber kan sammen med de stærke lokale erhvervsnetværk i sportsklubberne være en succesformular, der kan hjælpe mange unge videre i livet. 

Det nye initiativ 'Startblokken' kan forhåbentlig inspirere til flere indsatser på tværs af civilsamfund, det politiske niveau og fondene.

Civilsamfundsløsningen starter op i netop Viborg i et bredt samspil mellem lokale aktører, og inden sommer er det planen at have yderligere tre kommuner med. Og resultaterne kan forhåbentlig på sigt inspirere andre til, hvordan man arbejder på tværs af aktører i kommunerne.

Tværgående problemer

Danmark er ét af de rigeste samfund i verden, og vi har som individer mange muligheder for at uddanne os og dygtiggøre os gennem livet.

Trods de gode odds og mange års politisk fokus både nationalt og kommunalt står godt 40.000 unge mellem 15 og 24 år ligesom Kristine Petersen uden for job og uddannelse ifølge tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det har vi som samfund ikke råd til hverken økonomisk eller menneskeligt. 

Jens Joel (S), Kim Valentin (V), Karin Liltorp (M), Frans Hammer (DIF)

Det har vi som samfund ikke råd til hverken økonomisk eller menneskeligt. 

Derfor anbefalede Reformkommissionen i foråret 2023, at man arbejder bredere sammen i alliancer mellem det offentlige, civilsamfundet og fonde om at løse nogle af de komplekse udfordringer, vi står overfor på blandt andet beskæftigelsesområdet.

Og derfor lægges der i regeringsgrundlaget op til, at man skal samle alle kræfter om at hjælpe de unge uden for job og uddannelse ind på et nyt spor i tilværelsen. Det er her, at idrættens fællesskaber kommer ind i billedet.

Idrætsklubberne er en stor, integreret del af samfundet, hvor der er fællesskaber og rummelighed – og trygge rammer til at danne stærke relationer til andre. Her er der fokus på gensidig tillid og at give de unge muligheder.

Det er muligt gennem idrætten og sportsklubbernes netværk. 

Med Startblokken er målet at få de unge med i fællesskaber – både samfundets og idrættens. For fællesskaber er centrale for trivsel, og her gør idrættens arena sig særligt gældende. Især når vi får alle stærke kræfter til at løfte i flok. 

Alle kan noget 

Startblokken bygger på de erfaringer, man allerede har gjort sig i idrætten.

Gennem Veteran Match har Danmarks Idrætsforbund sammen med landets eliteklubber på tværs af fodbold, håndbold og ishockey i flere år matchet skadede veteraner med relevante jobmuligheder i klubbernes erhvervsnetværk.

Startblokken kan være et bidrag til at løse de samfundsudfordringer, som både Reformkommissionen og regeringen har beskrevet. 

Jens Joel (S), Kim Valentin (V), Karin Liltorp (M), Frans Hammer (DIF)

I fodboldens verden har man i ’Fodbold for Fremtiden’ under DBU sammen med jobcentre skabt fællesskaber for unge langtidsledige for at forberede dem på arbejdsmarkedet.

Også flere eliteklubber som fodboldklubberne FC Midtjylland og Randers FC er gode til at aktivere deres erhvervsnetværk til at skabe matches med unge i målgruppen. Og i DGI Sportucation har idrættens fællesskaber været en løftestang til at gøre flere unge klar til en ungdomsuddannelse. 

De positive erfaringer skal nu samles og bygges op i stor skala. Det bliver det i Startblokken, der er navnet på en historisk alliance mellem idrætten, flere fonde med Grundfos Fonden og Bikubenfonden i spidsen samt landets kommuner og lokale aktører.  

Alliancen arbejder ud fra et princip om, at ingen kan alt på egen hånd, men at alle kan bidrage med noget.

For mens kommunerne har den gode kontakt til de unge og for det meste også et godt netværk blandt de lokale uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser, så har idrætten nogle positive fællesskaber, hvor man som deltager bliver mødt i øjenhøjde.

Målet er, at Startblokken kan være et bidrag til at løse de samfundsudfordringer, som både Reformkommissionen og regeringen har beskrevet. 

Indsatsen er tilrettelagt i flere steps, hvor de unge først skal finde sig til rette i de nye sociale relationer i lokale foreninger. Det er afgørende for Startblokkens succes, at de unge får tid til at falde til og trives.

Efterfølgende bliver de aktiveret i arbejdsopgaver i nogle af de store klubber, for eksempel i forbindelse med kampdage, i webshoppen eller i køkkenet.

Når det har stået på i et stykke tid, er det også i de klubber, de unge skal matches med klubbernes erhvervsnetværk enten i et praktikforløb eller en fastansættelse. 

En åben invitation 

Som samfund står vi over for mange store og komplekse problemstillinger. Problemstillinger, som ingen aktør har den fulde løsning på.

Derfor er alliancer som Startblokken nødvendige for, at vi kan tage de afgørende næste skridt.

Vi har brug for alle kræfter, hvis vi skal løse de komplekse problemstillinger, vi som samfund står over for på blandt andet beskæftigelsesområdet.

Jens Joel (S), Kim Valentin (V), Karin Liltorp (M), Frans Hammer (DIF)

Ved at flytte nogle af indsatserne fra de kommunale kontorer og ud på fodbold-, håndbold- eller ishockeybanen er det målet, at de unge oplever at møde voksne i en mere ligeværdig relation. Præcis som det er tilfældet for Kristine Petersen i Viborg, som vi hørte fra i indledningen.  

Vi har brug for alle kræfter, hvis vi skal løse de komplekse problemstillinger, vi som samfund står over for på blandt andet beskæftigelsesområdet.

Vi håber derfor, at alliancen kan blive et eksempel til efterfølgelse for andre aktører. Og vi vil også gerne lade dette være en åben invitation til lokale aktører, der har lyst til at være en del af Startblokken. 

Vi kan løse store ting, når vi løfter i flok.

Derfor tror vi også på den store styrke i samarbejdet og på, at en fælles indsats fra idræt, erhvervsliv, det politiske niveau og fonde kan få flere unge som Kristine Petersen hjulpet ind i andre samfundsfællesskaber på arbejdsmarkedet eller uddannelsesinstitutioner. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00