Debat

Frivillig: Perfekthedskulturen er på rovtugt i det frivillige Danmark

DEBAT: Jeg tror desværre, at den samfundstendens, vi ser, specielt blandt unge mennesker med konkurrence, præstation og perfekthedskultur, også sidder langt inde i den frivillige sektor. Det skal vi gøre noget ved, for samfundets skyld, skriver Andreas Nyrop Hjorth.

Kan man godt blive syg af frivilligt arbejde? Svaret er ja, skriver Andreas Nyrop Hjorth.
Kan man godt blive syg af frivilligt arbejde? Svaret er ja, skriver Andreas Nyrop Hjorth.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Nyrop Hjorth
Landsstyrelsesmedlem Ungdommens Røde Kors

40 procent af den danske befolkning laver frivilligt arbejde ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Ud af dem er mange dygtige, ambitiøse unge mennesker, der alle vil gøre en forskel.

Men mange rammes af stress og psykisk mistrivsel, og spørgsmålet er, om man kan blive syg af frivilligt arbejde?

Ja, det kan man. Jeg har selv prøvet det. Det var stressen, der bankede på med trykken for brystet, tankemylder, dårlig søvn og med en tom følelse af, at jeg ikke havde gjort nok og burde gøre mere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg er ikke den eneste, der har haft det mentalt svært som frivillig. Jeg er heller ikke den sidste.

Konkurrence, præstation og perfekthedskultur
Jeg tror desværre, at den samfundstendens, vi ser, specielt blandt unge mennesker med konkurrence, præstation og perfekthedskultur, også sidder langt inde i den frivillige sektor. 

De frivillige skal anerkendes for deres indsats og deres bidrag, så det kan lykkes for dem at gøre en forskel. Ikke blot for vores organisationer, men også samfundet og Danmark.

Andreas Nyrop Hjorth
Landsstyrelsesmedlem, Ungdommens Røde Kors

Jeg husker stadig de svære erkendelser, jeg måtte lære som ny lokalafdelingsformand.

Erkendelser om at huske at sige stop i tide og ikke føle, at jeg svigter nogen, at jeg ikke er god nok, ikke prioriterer min tid godt nok eller er effektiv nok til at nå mine mål.

Mål, jeg hele tiden følte blev rykket længere frem, hver gang jeg begyndte at nærme mig dem.

Jeg har opsøgt hjælp og viden, så jeg kunne lære at passe på mig selv. Denne rejse har bragt mig på frivilligkurser, hvor jeg har talt med erfarne mennesker.

Hvor jeg har lært vigtigheden af at tale og være åben om mine følelser og udfordringerne i livet. 

Et tabubelagt emne
Dette er jeg bange for, at mange andre ikke når at gøre i tide eller når at blive bevidste om, før det er for sent.

Jeg har mødt flere fantastiske, engagerede unge mennesker i Ungdommens Røde Kors og andre frivillige organisationer, der er enormt ambitiøse og har en fantastisk energi for den sag, de kæmper for.

De arbejder for sager som at forbedre psykisk mistrivsel, ensomhed og udsathed hos børn og unge. Men hvilket svigt det må være for de børn og unge, når vores frivillige ikke kommer mere, fordi de selv er gået ned med flaget.

Det er et tabubelagt emne, som vi ikke har nok fokus på. Et fokus, som bør være på at forbedre og skabe bedre mental trivsel og frivilligmiljøer for dem, der lægger tiden og kræfterne i vores organisationer og fællesskaber. 

Anerkend de frivillige for deres indsats
Min opfordring til dig som frivillig er: Stop op, og affind dig med at gå glip af ting. Du behøver ikke ekspandere dine opgaver, udvikle og iværksætte hele tiden.

Nyd tilfredsheden ved også bare at drifte og få nogle gode oplevelser i det, du allerede laver.

Til jer i organisationerne: Pas nu på jeres folk, og vær nysgerrige omkring dem. Lyt til dem, og vær opsøgende i relation til deres helbred.

Vær forebyggende, og tal åbent om det psykiske pres, der er ved at være frivillig, og hav psykologhjælp klar til dem, der er nået ud over kanten.

De frivillige skal ikke behandles som tal i et Excel-ark, men som mennesker. De skal anerkendes for deres indsats og deres bidrag, så det kan lykkes for dem at gøre en forskel. Ikke blot for vores organisationer, men også samfundet og Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00