21. marts 202413:00 - 15:00
Samråd: Seksuel chikane og dårligt arbejdsmiljø på lærepladser

Folketingets Beskæftigelsesudvalg har kaldt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i åbent samråd om seksuel chikane og dårligt arbejdsmiljø på lærepladser.

Samrådsspørgsmål F:

I lyset af sagerne, hvor henholdsvis en 17-årig kvinde og en 19-årig mand er blevet udsat for seksuel chikane, bedes ministrene svare på, om de er enige i, at der behov for at stramme op på reglerne i sager hvor arbejdsgiveren ikke har sikret et chikanefrit arbejdsmiljø, så virksomheder i sådanne situationer nemmere kan fratages retten til at have lærlinge?

Der henvises til sagerne, som omtales i artiklerne "Tømrermester efter sexchikane-sag: - Vi skal aldrig have en pige som lærling igen" og ”“Guffer-sag” fører til stop af lærlinge hos byggefirma efter uofficiel aftale” bragt på fagbladet3f.dk henholdsvis 11. januar 2024 og 2. februar 2024.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Karsten Hønge (SF) og Astrid Carøe (SF).

Samrådsspørgsmål G:

Vil ministrene tage initiativ til at igangsætte et arbejde, så erhvervsskolerne forpligtes til at oprette en akutrådgivning, som giver eleverne adgang til rådgivning og sparring når de oplever dårligt lærings- og arbejdsmiljø, herunder chikane, seksuel chikane og diskrimination på skolen eller på deres læreplads?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Karsten Hønge (SF) og Astrid Carøe (SF).

Samrådsspørgsmål H:

Mener beskæftigelsesministeren, at bøder og godtgørelser ligger på et tilfredsstillende niveau i sager som dem fra Holstebro? Der henvises til artiklerne "Tømrermester efter sexchikane-sag: - Vi skal aldrig have en pige som lærling igen" og ”“Guffer-sag” fører til stop af lærlinge hos byggefirma efter uofficiel aftale” bragt på fagbladet3f.dk henholdsvis 11. januar 2024 og 2. februar 2024.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Karsten Hønge (SF) og Astrid Carøe (SF).

Samrådsspørgsmål I:

Vil ministrene – på baggrund af sagerne fra Holstebro og en rundspørge fra Institut for Menneskerettigheder, som viser, at virksomheder ulovligt fravælger kvindelige elever – svare på, hvordan ministrene vil sikre, at denne ulovlige forskelsbehandling stoppes?

Der henvises til Institut for Menneskerettigheders analyse ”Virksomheder fravælger elever på grund af køn” fra september 2023, hvori en rundspørge blandt erhvervsskolernes oplæringskonsulenter viser, at fire ud af ti oplæringskonsulenter ofte eller af og til oplever, at virksomhederne stiller krav til elevers køn, når de skal besætte lærepladser.

Samrådsspørgsmålet er stillet af Karsten Hønge (SF) og Astrid Carøe (SF).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Astrid Carøe

MF (SF)
ba. i statskundskab

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00