Lise Bech
 svarer 
Magnus Heunicke

Hvad er prisen for implementering af affaldssortering i 10 fraktioner endt med at være for en gennemsnitshusstand?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Miljø- og Fødevareudvalget, Spørgsmål 7

Vil ministeren redegøre for, hvad prisen for implementering af affaldssortering i 10 fraktio­ner er endt med at være for en gennemsnitshusstand? Vil ministeren herudover redegøre for, hvad den konkrete prisstigning er i hver af landets kommuner som følge af de nye krav til affaldssortering?

Svar fra fredag den 3. november 2023

Miljøministeriet har forelagt spørgsmålet for Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der har oplyst, at:

”Med Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi (2020) lev det besluttet, at udviklingen i affaldsgebyret løbende monitoreres og afrapporteres til aftalekredsen.

Rapportens hovedfokus er at monitorere den gennemsnitlige udvikling i de kommunale affaldsgebyrer i perioden 2019 – 2021. Rapporten beskriver også udviklingen i antal af nye henteordninger, der er udrullet i landets kommuner. Rapporten sammenholder også den gennemsnitlige udvikling i de kommunale affaldsgebyrer og antallet af nye henteordninger udrullet.

Med udgangspunkt i rapportens anvendte data, er det dog ikke muligt at konkludere, at der er en statistisk sammenhæng mellem en prisstigning i kommunale affaldsgebyr og udrulning af nye henteordninger. Dette betyder midlertidigt ikke, at der ikke er en reel sammenhæng, men blot at datagrundlaget i rapporten skal forbedres, før der analytisk kan tages stilling til spørgsmålet.

I rapporten anbefales det, at datakvaliteten styrkes forud for kommende afrapporteringer med henblik på at sikre øget transparens, validitet og sammenlignelighed af affaldsgebyrerne mv. på tværs af kommunerne.

Fremadrettet vil Forsyningstilsynet udarbejde og offentliggøre afrapporteringen vedrørende affaldsgebyrer.

Det blev desuden med Opfølgende aftale på Klimaplanen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi samlede stigning i affaldsgebyret, som følge af strømliningen af affaldssorteringen, der blev besluttet med Klimaplanen. Aftalekredsen skal senere tage stilling til den konkrete model.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00