Rasmus Stoklund
 svarer 
Peter Hummelgaard

Er politiet gået ind i sager om personer, der billiger terror i forbindelse med Hamas' terrorangreb på Israel?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Retsudvalget, Spørgsmål 158

Vil ministeren redegøre for, hvorvidt politiet er gået ind i sager om personer, der billiger terror i forbindelse med Hamas terrorangreb på Israel?

Svar fra torsdag den 9. november 2023

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet kan oplyse, at det fremgår af straffelovens § 136, stk. 2, at den, der offentligt udtrykkeligt billiger en af de i straffelovens 12. eller 13. kapitel omhandlende forbrydelser, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.

Rigspolitiet har i politiets sagsstyringssystem (POLSAS) på baggrund af et datatræk for perioden fra den 12. oktober 2022 til den 27. oktober 2023 identificeret otte anmeldelser vedrørende billigelse af Hamas’ angreb på Israel, som politiet i denne periode har registreret på gerningskoden vedrørende straffelovens § 136. Det bemærkes, at datatrækket er dynamisk, og der kan derfor forekomme efterregistreringer, ligesom der efter denne periode kan blive registreret nye anmeldelser, der ikke indgår i denne besvarelse.

Rigspolitiet kan på baggrund heraf oplyse, at Sydøstjyllands Politi aktuelt behandler en anmeldelse om, at en indsat i et fængsel på Facebook hyldede angrebet på Israel.

Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Københavns Politi på nuværende tidspunkt har registreret syv anmeldelser efter straffelovens § 136 vedrørende billigelse af Hamas angreb på Israel. To anmeldelser vedrører forskellige Facebook-profiler, der er anmeldt for på henholdsvis Ekstra Bladets og BT’s Facebook-sider offentligt at have udtrykt billigelse af Hamas’

angreb mod Israel den 7. oktober 2023. To andre anmeldelser vedrører henholdsvis en bestemt Facebook-profil og en navngiven herboende person, som er anmeldt for på BT’s Facebook-side offentligt at have billiget Hamas’ angreb mod Israel. Yderligere en anmeldelse vedrører en navngiven herboende person, som på BT’s liveblog om krigen er anmeldt for at have billiget Hamas’ angreb mod israelske festivalgæster.

Endvidere er en bestemt Instagram-profil anmeldt for at have støttet Hamas’ angreb på Israel. Endelig er en herboende person anmeldt for på sin Snapchat-profil at have delt en video, der hylder Hamas’ angreb på Israel og håner dræbte israelske festivalgæster.” Der kan afslutningsvis henvises til Justitsministeriets samtidige besvarelser af spørgsmål nr. 122 og 125 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00