svarer 
Morten Bødskov

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, om at kommentere materialet fra SikkerhedsBranchens foretræde for udvalget den 25/1-24

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 2
Vil ministeren kommentere materialet fra SikkerhedsBranchens foretræde for udvalget den 25. januar 2024, jf. L 94 - bilag 5?

Svar fra tirsdag den 6. februar 2024
Regeringen har ikke planer om at afskaffe kontanter. Brugen af kontanter i Danmark har dog i en årrække været dalende. Ifølge Nationalbanken faldt brugen af kontanter til betalinger i fysisk handel fra 23 pct. i 2017 til 12 pct. i 2021. For borgere over 70 år faldt brugen af kontanter fra 40 pct. til 19 pct. i samme periode.

Den ovenfor beskrevne udvikling har fundet sted, selvom Danmark som et af de eneste lande i Europa har en kontantregel. Der er dermed ikke umiddelbart noget, der tyder på, at kontantreglen er et værn mod dalende brug af kontanter. Udviklingen i Danmark væk fra kontanter og over mod betalingskort og mobile betalingsløsninger afspejler, at Danmark er blandt de mest digitaliserede lande. Det er grundlæggende positivt og medvirker i denne sammenhæng til at nedbringe de samfundsøkonomiske omkostninger forbundet med betalinger.

Jeg ser løbende på fordele og ulemper ved den nuværende udformning af kontantreglen med henblik på at vurdere, om balancen i forhold til at kunne benytte kontanter som forbruger er rimelig, i forhold til de omkostninger erhvervslivet har ved at skulle håndtere kontanter. Mit udgangspunkt er imidlertid, at man som forbruger fortsat skal have garanti for at kunne betale med kontanter i f.eks. dagligvarebutikker og butikker med receptpligtig medicin.
0:000:00