Betina Kastbjerg
 svarer 
Morten Bødskov

Betina Kastbjerg (DD) spørger erhvervsministeren, Morten Bødskov, om at det ikke har fremgået klart, at det var en politisk beslutning at sænke kontantforbudsgrænsen og ikke en anbefaling fra Nationalbanken

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 4
Er ministeren enig i, at det i forbindelse med lovbehandlingen af L 94 ikke har fremgået klart, at det var en politisk beslutning at sænke kontantforbudsgrænsen og ikke en anbe­

faling fra Nationalbanken?

Svar fra mandag den 19. februar 2024
Nej. Det fremgår klart, at det er en politisk beslutning, at regeringen foreslår en nedsættelse af kontantforbudsgrænsen og hvor grænsen lægges.

Jeg bemærker desuden, at det ikke fremgår af lovforslag L 94, herunder bemærkningerne, eller de øvrige dokumenter forbundet med lovforslaget, at den foreslåede nedsættelse af kontantforbudsgrænsen skulle bygge på en anbefaling fra Nationalbanken. Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at regeringens beslutning om at foreslå grænsen nedsat bygger på, at politiet vurderer, at en nedsættelse vil reducere kriminelles mulighed for hvidvask af store beholdninger af 1.000-kronesedler. Det er ligeledes politiets vurdering, at nedsættelsen generelt vil fremme bekæmpelsen af hvidvask.

Det fremgår også klart af lovforslaget, at beslutningen om hvor grænsen lægges, er udtryk for en balance, der afvejer hensynet til at forebygge hvidvask og hensynet til, at det fortsat skal være muligt at betale med kontanter i butikkerne.
0:000:00