Fonde til nervøse støttemodtagere: Ro på, vi står klar til at hjælpe jer

PENGEKNIBE: Foreninger må aflyse aktiviteter, de allerede har fået støtte til. Nu frygter de, at de skal aflevere pengene tilbage, selv om de har afholdt omkostninger. Men der er beroligende meldinger til støttemodtagerne fra en stribe af de store fonde.

Udstillinger, der ikke kan åbnes. Events, der ikke kan afholdes. Workshops, der bliver aflyst. Corona har lagt en dæmper på al aktivitet i landet, og i civilsamfundet breder bekymringen sig. Fondene modtager dagligt henvendelser fra støttemodtagere, som frygter at blive ramt på økonomien, fordi de ikke kan gennemføre aktiviteter, de har fået støtte til.

Og hos fondene er der forståelse for klageråbene, viser en rundringning, Altinget har foretaget til en kreds af de største fonde og filantropiske foreninger.  

”Vi har fuld forståelse for, at det her er en særlig situation. Der er ingen, der er skyld i det. Og vi vil gerne påtage os vores del af ansvaret for, at organisationerne kommer godt igennem det,” lyder meldingen fra Rie Odsbjerg Werner, administrerende direktør for Tryghedsgruppen, selskabet bag Trygfonden.

En lignende melding kommer fra Realdanias administrerende direktør, Jesper Nygård.

”Det er en smertefuld situation for samfundet, og vi vil strække os langt for at hjælpe. Det overordnede signal fra os til vores bevillingsmodtagere er ’Ro på’,” siger han.

Tilsvarende toner lyder fra en anden af civilsamfundets helt store støtter, Tuborgfondet.

”Foreningerne skal ikke være nervøse. En situation som den, vi er i nu, sætter alt andet til side. Og vi er klar over, at der er workshops, som ikke kan afvikles, og planer, som ikke kan overholdes. Men det får vi styr på, når vi kommer om på den anden side,” siger fondets sekretariatschef Peter Giacomello.  

Også Bikubenfonden er gået i dialog med sine bevillingsmodtagere om, hvordan man bedst kommer igennem krisen.

”Tidsplaner vil blive ændret og aktiviteter vil blive aflyst i de kommende måneder. Vi kommer til at bakke bedst muligt op om og godkende ændringerne – og vil gerne orienteres om dem løbende, eller når der er lagt en plan B,” siger direktør Søren Kaare-Andersen.

Nødvendigt at skabe overblik
Hos to af de andre store fonde, Velux Fonden og Nordea-fonden, er meldingerne også præget af velvilje. Men her understreger man, at det er nødvendigt lige nu at skabe overblik over situationen.

”Der kan ikke udstedes generelle retningslinjer, da vi har stor bredde i uddelingsområderne. Men vi opfordrer vores bevillingsmodtagere til at kontakte os, hvis de oplever problemer, så vi kan få et overblik over situationen. Og så vil vi tage stilling sammen med bestyrelsen,” siger Ane Hendriksen, direktør i Velux Fonden. Hun tilføjer, at fonden har blik for, at hjulene i samfundet skal holdes i gang – også i denne situation. Derfor behandler man løbende nye ansøgninger og udbetaler den aftalte støtte til eksisterende projekter.

I Nordea-fonden modtager man dagligt 25-30 henvendelser fra støttemodtagere – for eksempel foreninger, som har været nødt til at udskyde en festival, eller studerende, som har fået et legat til ophold i udlandet, men som ikke kan rejse. Og forståelsen hos fonden er til stede, men overblikket kommer først.

”Alle henvendelser noteres løbende. Vi forventer, at vi i løbet af den næste uges tid har dannet os et overblik over deres forskellige udfordringer, og hvordan vi bedst forholder os til dem,” siger fonden i et skriftligt svar.

Forskellige situationer kræver forskellige midler
Der er stor forskel på, hvilken situation de enkelte bevillingsmodtagere står i, og derfor er det også forskellige løsninger, der skal i brug, pointerer flere af fondene.

Hos Trygfonden skelner man mellem partnerskaber og donationer. Partnerskaberne er præget af et tæt, løbende samarbejde mellem fonden og de enkelte partnere ofte om fælles projekter.

”Og her er vores melding til partnerne, at de skal holde fokus på driften, så børn for eksempel fortsat kan ringe ind til Børnetelefonen hos Børns Vilkår. Og når situationen så har normaliseret sig, tager vi en dialog om det. Vi kommer ikke til at trække tæppet væk under dem,” siger Rie Odsbjerg Werner.

Sådan forholder det sig også med donationerne, der dog indeholder den juridiske binding, at pengene er givet under forudsætning af, at projektet gennemføres.

”Så her må vi have en juridisk vurdering af, hvordan vi kan løse det i praksis. Men det overordnede princip er, at det er en ekstraordinær situation, og at vi godt vil tage vores del af ansvaret,” siger Rie Odsbjerg Werner.

Tuborgfondet klar til at give ekstrabevillinger
I Realdania understreger Jesper Nygård, at han ikke er i færd med at udskrive en blankocheck. Alle relevante og udfordrede projekter vil blive gennemgået og vurderet.

”Der kan være events, der kan skubbes uden omkostninger, og i andre tilfælde har nogen mistet penge, fordi deres event ikke kan skubbes. Det vil vi kigge på med så stor fleksibilitet som muligt. Og jeg kan ikke love, at vi dækker alt, men vi vil se på, hvad vi kan,” siger han.

Og i Tuborgfondet går Peter Giacomello et skridt videre.

”Hvis man har haft omkostninger på et arrangement, som man har måttet aflyse, så må man sende dem ind til os. Det vil vi se positivt på. Og hvis man vælger at udskyde sit arrangement og måske får ekstraomkostninger til lokaleleje, så er vi også villige til at se på en ekstrabevilling,” siger han.

Forrige artikel Sådan dækker vi coronakrisen på Altinget Sådan dækker vi coronakrisen på Altinget Næste artikel Astrid Krag lancerer nye coronatiltag for socialt udsatte Astrid Krag lancerer nye coronatiltag for socialt udsatte
Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

EN HJÆLPENDE HÅND: At lave informationskampagne eller drive egentlige sygehuse og sundhedsklinikker i udviklingslande er ikke noget, man bare lige gør. Og slet ikke når en krise raser. Her fortæller Dansk Røde Kors om at navigere i en verdensomspændende pandemi og giver gode råd, hvis du vil gøre en forskel ude i verden.

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

MØDELEDELSE: Møderne er rykket online, og tekniske vanskeligheder og sociale barrierer skal håndteres rundtom i det civile Danmark. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt en professionel mødeledeler om hans bedste bud på god virtuel mødeledelse i en coronatid. Så hæng på, og bliv dus med alt fra energizers til break-outs og dyk ned i den store guide om virtuelle møder.

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

OPDATERET GUIDE: Danmark åbner langsomt og gradvist. Men til en virkelighed, der fortsat ser anderledes ud end før, og som stadig udfordrer civilsamfundet på blandt andet økonomi. Her samler vi løbende gode svar og nyttige links, der kan hjælpe din organisation gennem coronakrisen. Guiden er senest opdateret 19. maj. 

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

NYTÆNKNING: Når skoler lukkes som følge af coronakrisen, rammer det udsatte og anbragte børn hårdest. Med telefoniske livliner, bogpakker og en faglig styrkelse af de mentorer, der løbende følger børnene, har Læringsprogrammet Lær for Livet sat alle sejl til for at bevare kontakten og styrke skolegangen for alle børn og unge i programmet.

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

INSPIRATION: Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering samt indkøb og uddeling af store mængder hackysacks forsøger ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ at række ud til sin målgruppe under coronakrisen. På de virtuelle mødesteder bliver det hurtigt tydeligt, om det, du gør, virker eller ej, siger direktør Stine Hamburger.

Oxfam Ibis går live 1. maj

Oxfam Ibis går live 1. maj

INSPIRATION: Fælledparken i København bliver underlig tom, når kalenderen viser 1. maj. Men Oxfam Ibis har besluttet at holde fast i den gamle tradition om at mødes og fejre den internationale kampdag. Denne gang via telefoner, tablets og computere.