Efter fejl og forsinkelser: Udbetaling Danmark dropper leverandør af it-projekter

På baggrund af en ekstern vurdering har Udbetaling Danmark stoppet samarbejdet med leverandøren, som står for modernisering af forældede it-systemer til inddrivelse af studiegæld. Det sker efter store forsinkelser og ”fejlslået systemudvikling”. 

Sagen om den forsinkede modernisering af  forældede it-systemer til inddrivelse af studiegæld ligger hos uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), som kalder det en "rigtig ærgerlig sag". 
Sagen om den forsinkede modernisering af  forældede it-systemer til inddrivelse af studiegæld ligger hos uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), som kalder det en "rigtig ærgerlig sag". Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

ATP-koncernen og Udbetaling Danmark har besluttet at stille sin leverandør af centrale it-projekter på porten.

Årsagen er store forsinkelser, og at der er sket betydelige fejl i forbindelse med udviklingen af de it-systemer, som håndterer behandlingen af borgernes studiegæld.

Det fremgår af et aktstykke oversendt til Finansudvalget i Folketinget.

Her anmodes der om godkendelse af et statsligt lån ”med henblik på at finansiere udgifter til afskrivning af en hidtidig, fejlslået systemudvikling af studiegældsordningen hos Udbetaling Danmark”.

Opdateringen af Udbetaling Danmarks it-systemer har stået på siden 2016, men it-systemerne til studiegældsordningen har været så problemfyldte, at arbejdet blev sat midlertidigt på pause i 2021.

Og når det genoptages, er det altså nu blevet  besluttet, at en ny it-leverandør skal have ansvaret. Derfor forventes det, at opgaven med at modernisere de specifikke it-systemer snart skal i udbud igen. 

”På baggrund af en række eksterne analyser foretaget i 2021-2022 vurderer Udbetaling Danmark, at det vil være uforholdsmæssigt dyrt og risikofyldt at genoptage systemmoderniseringen af studiegældsordningen med den hidtidige leverandør,” står der i aktstykket:

”Det er i den forbindelse besluttet ikke at arbejde videre med den tidligere leverandørs kodearbejde, hvorfor alle hidtidige projektomkostninger skal afskrives.”

I aktstykket fremgår det, at de aktuelle udfordringer med it-systemerne blandt andet skyldes, at Udbetaling Danmark har flyttet betydelige ressourcer i forbindelse med implementeringen af den såkaldte Arne-pension.  

Retten til tidligere tilbagetrækning var en mærkesag for Mette Frederiksen og den tidligere S-regering.  

Vanskeligt at få erstatning

Hos Udbetaling Danmark har man efter opsigelsen af leverandøren fået lavet en juridisk vurdering af, om det er muligt at få erstatning for den fejlslagende modernisering af it-systemerne.

Der er ingen tvivl om, at det er en rigtig ærgerlig sag. Og ministeriet er i dialog med Udbetaling Danmark om, hvordan vi kommer bedst muligt videre herfra.

Christina Egelund (M)
Uddannelses- og forskningsminister

Men i de indgåede kontrakter fremgår det, at Udbetaling Danmark alene har ”instruks-, ledelses- og opfølgningssansvaret, hvorfor det vil være vanskeligt at placere et erstatningsansvar hos leverandøren”.

Derfor skal Finansudvalget tage stilling til, om der skal gives 59,9 millioner kroner til ekstraordinært at tilbagebetale en del af lånet som en konsekvens af den fejlslåede it-modernisering.

Modernisering af it-systemerne er finansieret af staten. Og siden 2016 har Udbetaling Danmark to gange fået adgang til statslige lån for at kunne fortsætte arbejdede.

Der er blevet givet et lån på 128 millioner, som Udbetaling Danmark har kunnet trække på.

Men da den såkaldte trækningsret udløber ved årets udgang, har Udbetaling Danmark også behov for Finansudvalgets godkendelse til at benytte de 46 millioner kroner, som er tilbage.

Læs også

”En rigtig ærgerlig sag”

Udbetaling Danmark hører under ATP-koncernen, som forventer, at it-systemet til studiegæld sendes i udbud i andet halvår af 2023.

Altinget har bedt ATP om en kommentar til forløbet samt vurderingen af, at der ikke kan kræves erstatning fra leverandøren grundet kontraktens ordlyd.

”Jeg vil ikke gå ind i kontraktens detaljer. Men vi indgik, hvad vi på det tidspunkt vurderede, var den mest hensigtsmæssige kontrakt. Det er heller ikke kontraktens bestemmelser, der var afgørende for det utilfredsstillende resultat,” skriver Hans Christian Jelstrup, der er vicedirektør i Digitalisering & PACE, og tilføjer:

”Processen har ikke været styret godt nok, derfor er sagen endt, som den er. Vi satte derfor projektet i bero i foråret 2021. De fejl har vi lært af, og vi forventer at stå et langt bedre sted, når det nye udbud bliver udsendt.”

Sagen om de forældede it-systemer til inddrivelse af studiegæld ligger hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Altinget har derfor også bedt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) om en kommentar til forløbet.

”Jeg kender desværre ikke til alle detaljer i sagen endnu. Jeg er lige kommet til som minister. Men der er ingen tvivl om, at det er en rigtig ærgerlig sag. Og ministeriet er i dialog med Udbetaling Danmark om, hvordan vi kommer bedst muligt videre herfra,” skriver hun.

Ministeriet oplyser desuden, at den forsinkede modernisering af de forældede it-systemet for inddrivelse af studiegæld ikke vurderes at have akutte konsekvenser for gældsinddrivelsen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00