Om  
Mariya Gabriel

EU-kommissær stopper for at danne regering i Bulgarien

Mariya Gabriel har besluttet at trække sig som EU-kommissær, da hun melder sig på banen som regeringsleder af Bulgarien.

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Bulgarien skal snart vænne sig til, at en ny lederskikkelse skal stå i front for landet.

Det navn bliver måske Mariya Gabriel.

Det står klart efter, at Mariya Gabriel har meddelt, at hun vil skifte posten som EU-kommissær ud med titlen som regeringsleder i Bulgarien, oplyser EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en pressemeddelelse.

Et ønske, som formentlig kan realiseres, da hun mandag skal præsenteres for Bulgariens præsident med formålet om at få mandat til at danne regering i Bulgarien.

Det betyder samtidig, at hun fratræder som EU-kommissær.

Mariya Gabriel har indgivet sin afskedsbegæring som medlem af kommissærkollegiet, meddeler von der Leyen, der har accepteret den.

”Jeg vil gerne takke Mariya Gabriel for hendes tjeneste som kommissær for innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdom. I sine tre et halvt år i denne rolle har hun ydet et stort bidrag til at fremme Kommissionens prioriteter på dette område,” udtaler Ursula von der Leyen i pressemeddelelsen.

EU-Kommissionens formand udtrykker taknemmelighed over for Gabriels indsats særligt i forbindelse med gennemførelsen af flagskibsinnovationsprogram Horizon Europe, for fremstød for innovation og nystartede virksomheder gennem Det Europæiske Innovationsråd og for hendes personlige rolle i at gøre Det Europæiske Ungdomsår til en succes.

”Jeg ønsker Mariya Gabriel alt det bedste. Jeg er sikker på, at hendes europæiske erfaring, både i dette og i det tidligere kommissærkollegium, vil blive udnyttet til gavn for landet,” tilføjer hun.

Giver plads til Magrethe Vestager

I sin rolle som EU-kommissær Bruxelles har Gabriel været kendt for at være en hård og kontrollerende chef, ifølge mediet Politico, som fremlægger, at hun har mistet 19 medarbejdere, siden hun trådte til i 2019.

Derudover er det velkendt, at hun har været partisoldat i det det bulgarske parti Gerb og gebærdet sig tæt sammen med partiets leder, Boyko Borissov.

Siden det bulgarske valg tilbage i april 2023 har det ikke været muligt at danne en regering i Bulgarien, og derfor står Gabriel nu med en usædvanlig chance.

Det kan være en dansk kending, som overtager Gabriels plads som EU-kommissær. Det er de to næstformænd for EU-Kommissionen Margrethe Vestager og Margaritis Schinas, som med øjeblikkelig virkning får ansvaret for at føre tilsyn med Gabriels tidligere område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariya Gabriel

Udenrigsminister, Bulgarien

0:000:00