Debat

Fysioterapeuter hører til på universiteterne

DEBAT: Danske Fysioterapeuter mener, at tiden er inde til at flytte grunduddannelsen af fysioterapeuter fra professionshøjskolerne til universiteterne. En tættere tilknytning til forskningsmiljøet vil være til gavn for både patienterne, borgerne og samfundet. Det skriver Tina Lambrecht, formand i Danske Fysioterapeuter.

"I dag modtager professionshøjskolerne 300 mio. kr. til forskning om 
året. Universiteterne får 8,4 mia. Jeg tror – til forskel fra Harald 
Mikkelsen – at der går lang tid, før den forskel er udlignet," skriver Tina Lambrecht, formand i Danske Fysioterapeuter.<br>
"I dag modtager professionshøjskolerne 300 mio. kr. til forskning om året. Universiteterne får 8,4 mia. Jeg tror – til forskel fra Harald Mikkelsen – at der går lang tid, før den forskel er udlignet," skriver Tina Lambrecht, formand i Danske Fysioterapeuter.
Foto: Pressefoto
Nikolaj L. Simonsen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En universitetsbasering af uddannelsen vil være et kvalitetsmæssigt løft, som både vil styrke fysioterapeuternes viden og deres kompetencer. Til gavn for patienterne, borgerne og samfundet.

Tina Lambrecht
Formand i Danske Fysioterapeuter

Af Tina Lambrecht
Formand i Danske Fysioterapeuter

Harald Mikkelsen, der er formand for Danske Professionshøjskoler, kaldte i en artikel her på Altinget 18. november vores ønske for ”uforståeligt”. Ifølge Harald Mikkelsen kan man nemlig hverken være praktisk eller samarbejde på tværs, hvis man uddannes på universiteterne. Og så henviser han i øvrigt til, at der om ”en ganske kort årrække” vil være etableret forskningsmiljøer på professionshøjskolerne.

Men helt ærligt: I dag modtager professionshøjskolerne 300 mio. kr. til forskning om året. Universiteterne får 8,4 mia. Jeg tror – til forskel fra Harald Mikkelsen – at der går lang tid, før den forskel er udlignet.

Og at hævde, at universitetsuddannelser ikke kan have en tilknytning til praksis, er ganske enkelt forkert. Man skal ikke længere væk end til Sverige for at finde beviset for det modsatte. Der er fysioterapeuter blevet uddannet på universitetet igennem årtier. Med stor succes. Og med tæt tilknytning til praksis.

Og endelig: Rigtigt mange færdiguddannede fysioterapeuter har et dagligt samarbejde med læger. Derfor er der udsigt til et frugtbart tværfagligt samarbejde mellem de medicinstuderende og de fysioterapistuderende på universiteterne.

Fysioterateuterne skal tættere på forskningen
Den vigtigste årsag til, at fysioterapeuter bør uddannes på universiteterne, er, at der er brug for at bringe undervisningen af fysioterapeuter tættere på den forskning, der foregår inden for det fysioterapeutiske felt. Med en sådan forskningsbasering af undervisningen vil de studerende nemlig få bedre kendskab til den videnskabelige metode og blive bedre til at forholde sig kritisk til egen praksis og til ny videnskabelig evidens. Det vil alt sammen betyde, at fysioterapeuter bliver bedre til at behandle deres patienter.

Det er i øvrigt i tråd med to nye rapporter, som Uddannelsesministeriet og Sundhedskartellet hver især har fået udarbejdet. Rapporterne sætter spot på fremtidens krav til sundhedspersonalets kompetencer og kommer begge frem til, at evnen til at reflektere over evidensbaserede metoder er centrale for kvaliteten af de tilbud, vi giver patienter og borgere.

Derfor er jeg ikke i tvivl: En universitetsbasering af uddannelsen vil være et kvalitetsmæssigt løft, som både vil styrke fysioterapeuternes viden og deres kompetencer. Til gavn for patienterne, borgerne og samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Lambrecht

Fhv. formand, Danske Fysioterapeuter
fysioterapeut (Ergo- og fysioterapeutskolen Aalborg 1995), diplom i ledelse & økonomi, UCN Erhverv 2020, Strategisk Lederskab, CLAVIS 2016, Chairman Degree, Board Governance 2012

0:000:00