Debat

Microsoft: Offentlige myndigheder og tech-sektoren skal omsætte digitalisering til eksport og indflydelse

Vi skal turde at satse mere på de danske digitale succeshistorier, hvis vi skal udnytte eksportpotentialet fuldt ud og få mere indflydelse i udlandet. Det mener Mikael Ekman, direktør for Politik og Strategi hos Microsoft Danmark.

Der mangler internationalt udsyn i debatten om offentlig digitalisering, skriver Mikael Ekman.
Der mangler internationalt udsyn i debatten om offentlig digitalisering, skriver Mikael Ekman.Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Ansat på Altingets redaktion siden 2021 og stud.scient.pol. ved Københavns Universitet. LinkedIn.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark anerkendes vidt og bredt for vores digitalisering. Men ofte stopper de digitale ambitioner ved landegrænsen. Tør vi satse langt mere på eksport og internationalisering i næste fase af Danmarks digitalisering, kan det lægge kimen for fremtidig vækst.

I Danmark pryder vi os af at være et af verdens mest digitaliserede samfund. Det vækker genklang når vi gang på gang indtager toppen af EU's og FN's digitale ranglister – også selvom forspringet langsomt svinder ind.

Alligevel har vi næsten udelukkende fokus på, hvad vi kan udrette i Danmark. Alt for lidt på, hvordan digitale erfaringer og løsninger kan rejse ud i verden.

Samarbejde skal føre til innovation

En spændende tanke, der blev født ud af Digitaliseringspartnerskabet, er en mere cirkulær digital vision: Forskere og virksomheder samarbejder om udviklingen af nye innovative løsninger. De afprøves og videreudvikles i og med den offentlige sektor og eksporteres efterfølgende til udlandet, som sikrer tilbageløb til dansk økonomi.

Offentlig digitalisering ses i mindre grad som en udgiftspost og i højere grad som en investering i fremtidig vækst og velfærd.

Konkret foreslår de 28 medlemmer, at der etableres en tværgående taskforce og udarbejdes en handlingsplan for, hvordan danske myndigheder i samarbejde med det private erhvervsliv bedst hjælper danske digitale løsninger ud i verden.

Der er flere grunde til at sætte turbo på det arbejde.

Danmarks digitaliseringspotentiale er i høj kurs

Ifølge spritnye tal fra IT-Branchen voksede eksporten af danske IT-løsninger med 20 procent i første halvdel af 2021 til i alt knap 50 milliarder kroner.

Dermed er den danske it-branche på vej mod sit suverænt bedste resultat nogensinde. Over 30 procent af branchens samlede omsætning kommer nu fra eksporten.

Men hvis vi for alvor vil sætte strøm til eksportpotentialet, så kan vi med fordel lade os inspirere af de håndtag, der har været med til at gøre den grønne omstilling til et af Danmarks største eksporteventyr.

Mikael Ekman
Direktør for politik og strategi, Microsoft Danmark

Men potentialet er langt større. EU's gigantiske Corona-genopretningsfond på 750 milliarder euro er i stor stil øremærket grønne og digitale investeringer i medlemslandene.

Ifølge Dansk Industri kan det bane vejen for eksportordrer til danske virksomheder på 11 milliarder kroner hvert år de næste fem år. I lande som Tyskland, Italien og Spanien afsættes milliarder til offentlige digitaliseringsprojekter.

Behov for internationalt udsyn

Interessen er der også udenfor Europas grænser. Som udsendt dansk diplomat har jeg selv oplevet, hvordan samarbejdspartnere verdenover spærrer øjnene op, når de hører om den danske model.

Fra aktivisten i Indonesien, der ser digitalisering af forvaltningen som den eneste måde at gøre op med korruption i landet. Til myndigheder og erhvervsliv i USA og Canada, der næsten falder ned af stolen når de hører om danskernes automatiserede skatteindberetning.

Alligevel mangler der internationalt udsyn i debatten om offentlig digitalisering. Muligvis fordi eksportsucceserne stadig er få. Et eksempel, der ofte fremhæves, er softwarevirksomheden C-Brain, der benytter sig af en "copy and adapt"-model til at sælge offentlige løsninger i udlandet – for eksempel en digital løsning til at styre import/eksport af sjældne dyrearter, der oprindeligt er udarbejdet og afprøvet sammen med Miljøstyrelsen.

Energisektoren som inspirationskilde

Men hvis vi for alvor vil sætte strøm til eksportpotentialet, så kan vi med fordel lade os inspirere af de håndtag, der har været med til at gøre den grønne omstilling til et af Danmarks største eksporteventyr.

Kort fortalt går det ud på, at for eksempel Energistyrelsen – ofte i samarbejde med ambassaden – indgår en politisk samarbejdsaftale med søsteragenturet i det pågældende land, typisk om rammevilkår og erfaringer med den danske energimodel.

Kun løsninger, der fungerer i praksis og hvor værdiskabelsen er veldokumenteret, har potentiale til at rejse udover landets grænser.

Mikael Ekman
Direktør for politik og strategi, Microsoft Danmark

Det baner vej for danske virksomheder med velafprøvede eksekveringsværktøjer. For eksempel i Indonesien hvor potentialet for danske løsninger indenfor vedvarende energi og energieffektivitet er enormt.

De samme redskaber indgår i regeringens nye "life science"-strategi, og der er intet til hindring for, at de også kan understøtte eksporten af offentlige digitaliseringsløsninger til gavn for den danske tech-sektor og økonomi.

Ligesom på energiområdet forudsætter det imidlertid, at vi også i fremtiden har et stærkt hjemmemarked til at afprøve og videreudvikle "state of the art"-løsninger. Kun løsninger, der fungerer i praksis, og hvor værdiskabelsen er veldokumenteret, har potentiale til at rejse udover landets grænser.

Derfor er det afgørende, at vi fortsat investerer i digitaliseringen af den offentlige sektor - måske som afsæt for et nyt dansk eksporteventyr?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00