Debat

Morten Løkkegaard: Hvis ikke EU styrker cyberforsvaret, kan det blive enden på vores demokrati

Gennem flere år har vi befundet os midt i en moderne hybridkrig, der langsomt underminerer vores demokrati. Derfor er det på tide, at EU styrker samarbejdet om cyberforsvar, skriver Morten Løkkegaard.

Cyberangreb og desinformation er nøje planlagt, struktureret og målrettet til langsomt, men sikkert at underminere demokratier, skriver Morten Løkkegaard.
Cyberangreb og desinformation er nøje planlagt, struktureret og målrettet til langsomt, men sikkert at underminere demokratier, skriver Morten Løkkegaard.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Morten Løkkegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ukraine-krigen har synliggjort den krig, som Danmark og EU længe har kæmpet:

Faktisk har vi befundet os midt i en moderne krig – en såkaldt hybridkrig – i flere år. En krig ofte udkæmpet mellem vestlige demokratier og autokratiske regeringer fra hele verden – særligt Kina og Rusland.

Vores vestlige demokrati undergraves dagligt på sociale medier af hyrede internethære, der spreder desinformation; vores erhvervsliv og myndigheder angribes konstant af cyberkriminelle; vores grænser er under pres fra stater uden for EU, som forsøger at bruge migration som pressionsmiddel – og så afslørede sprængingen af NordStream-gasledningen, at vores kritiske infrastruktur som gas- og elforbindelser er utrolig sårbare overfor fysiske angreb.

Realiteten er, at vi i Danmark er uforberedt på den hybride krig, vi længe har stået midt i.

Nato er ikke nok

De første skridt til at styrke Danmarks forsvar blev taget allerede i foråret, da en række af Folketingets partier (V, K, RV, SF og S) nåede til enighed om at hæve forsvarsbudgettet, samt afholde en folkeafstemning om dansk deltagelse i EU’s forsvarssamarbejde. Et vigtigt skridt.

Men der er brug for mere. En stor del af løsningerne på disse grænseløse trusler finder Danmark gennem vores internationale samarbejde.

Nato er fundamentet for dansk forsvar. Og sådan skal det fortsat være.

Dog understregede en tyrkisk hackergruppes nylige cyberangreb på Nationalbanken, Statsministeriet og Forsvarsministeriets hjemmesider, at Danmark også skal styrke samarbejdet om at bekæmpe hybridkrig i EU.

Hvert hackerforsøg på kritisk infrastruktur og hver eneste falske historie, der florerer på sociale medier, skærer små huller i vores sårbare demokrati, som så langsomt forbløder

Morten Løkkegaard (V)
Gruppeformand for Venstre i Europa-Parlamentet

Som organisation rummer Nato-forsvarsalliancen mange forskellige lande, som ikke altid deler vores synspunkter. Netop derfor er det nødvendigt, at EU udvikler sine egne forsvarsmuskler.

I Europa-Parlamentet har jeg som medlem af udvalget for EU’s forsvar mod hybridkrig (ING2) blandt andet arbejdet for tre centrale forslag:

Først og fremmest skal medlemslande i langt højere grad dele viden om cyberangreb og hackergrupper gennem strategisk beskyttede kommunikationskanaler – særligt i krigstider.

Dernæst har vi et akut behov for at understøtte et uafhængigt faktatjekker-miljø i det europæiske fællesskab. Autokraters internethære og falske robotprofiler, der systematisk forsøger at manipulere europæeres holdninger via sociale medier for at undergrave vores demokratiske valg, er et voksende problem.

Og det kræver økonomisk støtte og en europæisk standard for uafhængige fakta-tjekkere.

Det skal være lettere at vedtage fælles sanktioner

Til sidst er det afgørende, at EU etablerer nye værktøjer til at skræmme overmodige autokratiske ledere fra at indlede hybride angreb imod os.

For at afskrække autokratiske statsledere skal det være lettere at vedtage fælles sanktioner som modsvar på hybrid krigsførelse. I dag er det ikke muligt at fastsætte fælles EU-sanktioner, hvis det er på baggrund af hybride angreb som desinformation eller cyberangreb.

Den slags hybrid krigsførelse fandtes som bekendt ikke dengang i 00’erne, da det internationale samfund blev enige om retfærdige og proportionelle svar på aggressioner mellem stater.

Derfor er det på høje tid, at vi gør det muligt effektivt at vedtage fælles sanktioner mod hybrid krigsførelse.

For nogle kan sporadiske cyberangreb og desinformationsforsøg virke som uskyldige trusler mod vores demokrati. Angrebene og manipulationen er imidlertid nøje planlagt, struktureret og målrettet til netop langsomt, men sikkert at underminere demokratier.

Alvoren af konstante hybride angrib kan beskrives som død gennem tusinde snitsår. Hvert hackerforsøg på kritisk infrastruktur og hver eneste falske historie, der florerer på sociale medier, skærer små huller i vores sårbare demokrati, som så langsomt forbløder.

Det er tid at sætte ind over for dette drab på vort demokratiske system.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

MEP (V), næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024