Analyse af 
Karl Emil Frost
Sine Riis Lund

Tålmodigheden med regeringens AI-indsats er ved at slippe op

En af digitaliseringsministerens vigtigste opgaver i 2024 bliver at udarbejde en strategi for kunstig intelligens. Samtidig stiger presset for flere konkrete indsatser, der kan udbrede brug af kunstig intelligens i det offentlige.

Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) skal i 2024 forhandle en digitaliseringsstrategi på plads, hvorefter hun skal lave et visionspapir for kunstig intelligens. 
Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) skal i 2024 forhandle en digitaliseringsstrategi på plads, hvorefter hun skal lave et visionspapir for kunstig intelligens. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostSine Riis Lund

2024 bliver året, hvor digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) og resten af regeringen for alvor forventes at tage ejerskab over udviklingen af kunstig intelligens.

Teknologien er kommet på alles læber, og nu øges presset for, at regeringen skruer gevaldigt op for tempoet og de konkrete forsøgsprojekter med kunstig intelligens i ikke mindst den offentlige administration.

Budskabet har været fællesnævneren bag en række bemærkelsesværdige opråb i medierne.

KL og Dansk Erhverv slog i december i Altingets spalter til lyd for at oprette en ny taskforce for kunstig intelligens, der kan starte konkrete projekter og sikre, at konkrete løsninger med generativ AI og store sprogmodeller spredes og skaleres hurtigt i den offentlige sektor.

Få dage efter foreslog administrerende direktør i DI Lars Sandahl, at regeringen i samarbejde med KL udpeger “en håndfuld” pionerkommuner, som i en toårig forsøgsperiode skal undersøge brugen af kunstig intelligens til at løse administrative opgaver i den kommunale sektor.

“Regeringen og Folketinget halter frygteligt bagefter. På den ene side er vi så imponerede over os selv, og hvor dygtige vi er som digitaliseret samfund. På den anden side er vi fuldstændig renset for konkrete forslag og visioner til brug af kunstig intelligens,” sagde Lars Sandahl til Berlingske og foreslog samtidig at oprette en digital taskforce til at være ansvarlig for at gennemføre forsøgene.

20. december var det så professor ved CBS Jan Damsgaard, der er udpeget som digital vismand af Akademiet for De Tekniske Uddannelser, der i Berlingske appellerede til, at regeringen hurtigst muligt stiller sig i spidsen for at udvikle konkrete strategier for at implementere kunstig intelligens i den offentlige sektor, særligt i offentlige, administrative stillinger. 

“Man skal op i omdrejninger. Regeringen fremlægger ikke konkrete planer. Vi er stolte af at være et af de mest digitaliserede samfund i verden, men det er en stakket frist, hvis de andre lande overhaler os her,” sagde Jan Damsgaard. 

Læs også

Fem AI-projekter i kommuner

I november fremlagde regeringen sit bud på en digitaliseringsstrategi, som der nu skal være forhandlinger om med Folketingets partier.

I strategien fremgår, at regeringen planlægger at lave “et visionspapir” for kunstig intelligens, som skal sætte retning for “det videre strategiske og analytiske arbejde”, ligesom regeringen vil lave en regulatorisk sandkasse for kunstig intelligens, der kan bistå virksomheder og offentlige myndigheder med vejledning om reglerne på området. 

Til Berlingske afviser regeringen da også enhver anklage om for meget nøleri med henvisning til digitaliseringsstrategi, 100 millioner kroner afsat til forskning i kunstig intelligens og den igangsatte tiårsplan for ny teknologi og automatisering af den offentlige sektor, der har som mål at frigøre ressourcer svarende til 10.000 årsværk over ti år.

I regi af planen er der foreløbigt aftalt fem konkrete projekter, der skal udbredes i kommuner og regioner.

Det handler om dosispakket medicin, digital hudkræftdiagnostik, regelbaseret indberetning af kliniske kvalitetsdata, datadrevet ruteplanlægning og it-brugerstyring.

Det ændrer ikke på, at der synes at være en udbredt opfattelse blandt nogle af de helt store aktører om, at regeringen på dette område gør for lidt i et for langsomt tempo.

Også SF synes, det går for langsomt. 

I bemærkningerne til et beslutningsforslag om kunstig intelligens, der blev behandlet 10. januar, foreslås det, at ”de relevante ministre straks formulerer retningslinjer til forskellige dele af samfundet”. 

SF nævner som eksempel, at erhvervsministeren bør lave retningslinjer for brug af kunstig intelligens til landets virksomheder, mens indenrigsministeren, justitsministeren eller digitaliseringsministeren bør formulere retningslinjer til kommunerne om kommunale myndigheders og medarbejderes brug af AI-modeller.

Stærkere platform

Selvom det kan lyde paradoksalt, så kan Marie Bjerres (V) korte exit fra posten som digitaliseringsminister i efteråret blive en fordel.

I størstedelen af sin ministertid har hun været en af regeringens allermindst kendte profiler, men efter det tumultariske forløb, hvor hun først blev fyret og to uger senere genindsat på ministerholdet, er hun blevet markant mere kendt og populær i befolkningen, viser målinger.

Det er ikke ubetydeligt for Marie Bjerres muligheder for at slå endnu hårdere til sine politiske dagsordener og komme igennem med endnu mere konkret politik. Hendes megafon til offentligheden er blevet større.

Nu skal hun vise, at den fornyede gennemslagskraft kan veksles til mere konkret politisk handling, også når det kommer til at udbrede brug af kunstig intelligens i det offentlige. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

Jan Damsgaard

Professor, Institut for Digitalisering, CBS, medlem af SMV:Digital, ATV Digital vismand
cand.scient. i datalogi og psykologi (Aalborg Uni. 1993), ph.d. i Informationssystemer (Aalborg Uni, 1996)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00