Kommentar af 
Bugge Holm Hansen

Vi skal tale meget mere om, hvordan vi digitaliserer dansk idræt og resten af foreningslivet

Digitalisering kan løse mange af idræts- og foreningslivets udfordringer, og vi skal derfor sætte gang i en debat om implementeringen på området, skriver Bugge Holm Hansen.

Jeg er aktiv fortaler for at se mulighederne i den teknologiske udvikling. Men vi har behov for at sætte tid af til debat, omtanke og refleksion, når det kommer til implementeringen i det danske idræts- og foreningsliv, skriver Bugge Holm Hansen.
Jeg er aktiv fortaler for at se mulighederne i den teknologiske udvikling. Men vi har behov for at sætte tid af til debat, omtanke og refleksion, når det kommer til implementeringen i det danske idræts- og foreningsliv, skriver Bugge Holm Hansen.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Bugge Holm Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Digitaliseringen har i den grad sneget sig ind i vores hverdag, også i det danske foreningsliv. Faktisk er Danmark et af verdens mest digitaliserede samfund, og ifølge en ny rapport om "Danskernes digitale idrætsforening" fra Idan er der potentiale for yderligere digitalisering af idrætten. Men spørgsmålet er, om idrætten bør kaste sig hovedkulds længere ind i digitaliseringen, og hvis ja – så hvordan, hvor og med hvilket etisk kompas?

Bør vi tage en pause og debattere det digitales rolle i idrætslivet nu og i fremtiden? Specielt i en tid, hvor vi står på dørtærsklen til at få kunstig intelligens ind i alle afskygninger af vores liv, er der behov for en mere nuanceret tilgang til digitaliseringen. 
 
Jeg er selv en aktiv fortaler for at se mulighederne i den teknologiske udvikling, men jeg mener, at vi har behov for at sætte tid af til debat, omtanke og refleksion, når det kommer til implementeringen i det danske idræts- og foreningsliv. Om hvilken rolle digitaliseringen skal have i idrætslivet på sigt, og hvad de mulige konsekvenser er. Hvilke steps som skal tages nu for at forme den digitale fremtid, vi ønsker.

Dansk idræt står nemlig over for en skillevej. Skal vi digitalisere idrætslivet i samme omfang, som vi har set digitaliseringen af andre dele af samfundet, eksempelvis skolerne? Eller skal vi holde hesten og trække vejret? Hvad er bedst for idrætslivet, foreningerne og ikke mindst de aktive? 

Konsekvenserne af digitalisering bliver i den grad debatteret for tiden, især når det kommer til vores skolesystem og i forhold til den yngre befolknings brug af for eksempel sociale medier. Forleden kom den nordiske tænketank for tech og demokrati blandt andet også med sine anbefalinger. Tænketanken, som er udsprunget af Kulturministeriet, gik således til frontalangreb på tidens digitale udvikling, som den ses drevet af techgiganterne.

Vi ser børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye kæmpe imod det digitale, og vi ser ressourcestærke forældre fravælge digitale løsninger i børnenes hverdag

Bugge Holm Hansen
Senior futurist og leder for innovation og teknolgi, Copenhagen Institute for Futures Studies

Efter et års arbejde kom den konkret med 11 anbefalinger til initiativer, der skal være med til at løse nogle af de største problemstillinger, som tech skaber for demokratiet. Anbefalinger, jeg kun kan anbefale alle i idrætslivet at læse og tage stilling til. For de kan give et indblik i de problemstillinger, som digitaliseringen kan bringe med sig i idrætslivet. 
 
Sagen er, at digitaliseringen kan løse mange udfordringer, som idrætten står overfor på den korte bane. Idrætten mangler mennesker, og den mangler lettere løsninger, som mindsker friktion og bureaukrati i foreningernes hverdag. Men samtidig skaber digitaliseringen også en lang række demokratiske udfordringer.

For hvem er det, vi giver nøglerne til idrætsfaciliteterne, når vi digitaliserer disse? Hvilke virksomheder får adgang til dine børns data? Hvad er det for et menneskesyn, disse digitale produkter er bygget på? Dette er en samtale, som vi slet ikke er kommet i gang med i Danmark. 

Jeg havde selv den fornøjelse at være inviteret til Kick Off-workshop-mødet, som blev afholdt af Kulturministeriet tilbage i september 2022, for den omtalte nordisk tænketank for tech og demokrati. Sammen med 62 eksperter fra Norden var vi forsamlet i DGI Byen.

En workshop-dag, som blev startet af Ane Halsboe-Jørgensen (S), der udtalte, at vi var kommet mindst fem år for sent i gang med at tale om bagsiden af digitaliseringen i Danmark. Det bemærkelsesværdige ved denne dag var, at ingen fra idrætten var inviteret til bords.  
 
I dag står vi med et legitimt øget ønske om at forstå det digitale dybere, endsige have snor i hvilke knapper det digitale trykker på i forhold til brugerne. Specielt børn og unge. Vi ser allerede mange forsøge at læne sig tilbage ind i det analoge. Noget, som idrættens verden allerede er verdensmester i.

Vi ser børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) kæmpe imod det digitale, og vi ser ressourcestærke forældre fravælge digitale løsninger i børnenes hverdag. Her snakker jeg ikke kun om kampen med techgiganterne omkring data, GDPR og lovgivning, men også om trivsel og mental sundhed.  
 
Vi kigger ind i den fundamentale kamp mellem det digitale og det analoge. Vi befinder os i en tid, hvor vi forventer, at idrætslivet er digitalt tilgængeligt, men også at det forbliver analogt i sin kerne. Den snak behøver vi ikke tage fem år for sent, som vi gjorde omkring tech og demokrati.  
 
Lad debatten om grænserne mellem det analoge og det digitale begynde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Bugge Holm Hansen

Senior futurist og leder for innovation og teknolgi, Copenhagen Institute for Futures Studies
Ma, Uddannelsesvidenskab

0:000:00