Zelenskyj i tale til danskerne: ”Husk de børn, der har mistet livet”

Volodomyr Zelenskyj tonede onsdag aften atter frem på danske skærme fra en hemmelig adresse i Kyiv. Her talte den ukrainske præsident i forbindelse med 77-års-dagen for Danmarks befrielse. Et minuts stilhed blev holdt for særligt de ukrainske børn, der har mistet livet i krigen. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Det er nu 77 år siden, at man i danske radioer fra BBC i London kunne lytte til beskeden om, at Nazityskland havde overgivet sig. Det er aftenen, hvor mange tænder et lys for friheden og for dem, der mistede livet under besættelsen.

Men onsdag aften var stearinlysene skiftet ud med fakler på Rådhuspladsen i København. En helt særlig taler var inviteret: Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.  

”Kære venner, kære danske folk. I dag fejrer I årsdagen for noget, der engang var jeres drøm. Drømmen blev til virkelighed. Nazityskland tabte og friheden vandt,” sagde Volodymyr Zelenskyj fra en hemmelig adresse i Kyiv.  

Foran præsidenten brød godt 5.000 levende fakler med det tusmørke, som havde indtaget den kølige forårsaften. Her mindede den ukrainske leder danskerne om ikke at tage de levende lys for givet.

“Folk håbede, at Anden Verdenskrig blev den sidste krig nogensinde. At ingen ville bryde med freden. Vi håbede, vi aldrig skulle slukke lyset for at undgå bomber igen,” sagde han.

Jeg glemmer aldrig det, jeg så i Kyiv. Det værste var forbrydelserne mod mennesker. Kvinder, børn. Det må vi aldrig glemme. Vi bliver nødt til at love hinanden, at den ansvarlige bliver stillet til regnskab. 

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Og især de ukrainske civile, der lever i mørkets ly for russiske bombardementer, fik opmærksomhed i præsidentens tale. 

“Børnehaver, skoler, universiteter. Det er, hvad Rusland bomber. Da jeg talte med jer sidst, var der 144 døde børn. Nu er det 220,” sagde han.

Vi kæmper med jeres hjælp 

Zelenskyj talte i slutningen af marts til Folketinget. Siden har regeringen doneret 600 millioner kroner til våben til Ukraine, hvilket blev annonceret i forbindelse med statsminister Mette Frederiksens (S) besøg i Kyiv.  

Danmarks støtte til den ukrainske befolkning fik også et ord med på vejen af præsidenten.  

“Vi kæmper med jeres våben. Vi kæmper med jeres hjælp. Vi er taknemmelige for, hvordan I har taget imod vores folk,” sagde han.  

Statsminister Mette Frederiksen havde da også kort forinden fra talerstolen på Rådhuspladsen forsikret, at støtten til Ukraine fortsætter.  

Husk de dræbte børn

Foran et hav levende lys og blå-gule farver tilføjede statsministeren, at Danmark nu ikke kun bidrager med våben og humanitær hjælp til Ukraine. 

“Da jeg sad i Kyiv, spurgte Zelenskyj om Danmark vil være med til at genopbygge Ukraine. Mit svar er selvfølgelig 'ja'. De første gravemaskiner er på vej til landet. Ukraine kan regne med Danmark,” sagde hun.

"220 børn har mistet livet på grund af Rusland. Jeg håber, I vil huske dem. Tak, Danmark. Slava Ukraini!”   

Volodymyr Zelenskyj
Ukraines præsident

Men også hos statsministeren fyldte især de civile, der har mistet livet i krigen. 

“Jeg glemmer aldrig det, jeg så i Kyiv. Det værste var forbrydelserne mod mennesker. Kvinder, børn. Det må vi aldrig glemme. Vi bliver nødt til at love hinanden, at den ansvarlige bliver stillet til regnskab,” sagde hun. 

Særligt drabene på de ukrainske børn gik også igen flere gange i Zelenskyjs tale. På samme måde som vi mindes danske faldne danske soldater, må vi ikke glemme de ukrainske børn, mindede præsidenten om. 

“220 børn har mistet livet på grund af Rusland. Jeg håber, I vil huske dem. Tak, Danmark. Slava Ukraini!” 

Ordene blev mødt af en larm af klapsalver.
Men så blev der stille. I et minut, til ære for de ukrainere, der har mistet livet.

Stilheden blev brudt, da de fremmødte med sangen “Man binder os på mund og hånd” sang aftenen på hæld. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00