Juraprofessor om ny taskforce: Efter historisk indgribende love skal vi have et velfungerende demokrati tilbage

INTERVIEW: Der er en risiko for, at indgreb og indskrænkninger under coronakrisen gøres permanente, og det vil ny demokrati-taskforce fra Djøf have fokus på, fortæller gruppens næstformand Kristian Cedervall Lauta.

Ny demokrati taskforce fra Djøf vil tage temperaturen på det danske demokrati oven på coronakrisen.
Ny demokrati taskforce fra Djøf vil tage temperaturen på det danske demokrati oven på coronakrisen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund
Fakta
Opgaver for Djøfs corona-taskforce
Konkret vil taskforcen lave fire analyser i løbet af det næste års tid fordelt på disse overordnede temaer:
- Frihedsrettigheder under coronakrisen (indskrænkning af forsamlingsfrihed, personlig frihed, fri bevægelighed mv.)
- Coronastraf og retssikkerhed (retfærdig rettergang)
- Næringsfriheden under en pandemi
- Hvad lærte coronakrisen os om demokratiet?

Kilde: Djøf.

Kriselovgivning må ikke blive hverdag. Indskrænkning af helt basale frihedsrettigheder må ikke blive permanent.

Djøf har nedsat en corona-taskforce med seks eksperter, der sætter spot på demokrati, frihed og rettigheder under og efter coronakrisen.

På kort sigt skal gruppen hjælpe med at sikre en tilbagevenden til en demokratisk normaltilstand. Det langsigtede mål er at bruge coronakrisen til at styrke demokratiet i Danmark og i resten af Europa.

Dokumentation

Medlemmer i Djøfs corona-taskforce

Lykke Friis, formand
Lykke Friis er direktør for Tænketanken Europa. Hun er ph.d. i statskundskab fra Københavns Universitet, 1997 og har i en årrække forsket i europæiske forhold. Hun har været prorektor på Københavns Universitet, folketingsmedlem og klima-, energi-, og ligestillingsminister.

Kristian Cedervall Lauta, næstformand
Kristian Cedervall Lauta er professor og prodekan for uddannelse på det juridiske fakultet på Københavns Universitet. Han forsker i katastroferet, international ret og menneskerettigheder og udgav i 2014 bogen 'Disaster Law'.

Jens Elo Rytter
Jens Elo Rytter er professor i forfatningsret med speciale i menneskerettigheder ved det juridiske fakultet på Københavns Universitet. Han forsker særligt i europæiske menneskerettigheder, frihed og sikkerhed samt domstolenes forfatningsretlige rolle.

Mikael Sjöberg
Mikael Sjöberg er landsdommer ved Østre Landsret og siden 2010 formand for Dommerforeningen.

Louise Halleskov
Louise Halleskov er lektor i EU-ret og menneskeret ved juridisk fakultet på Aarhus Universitet. Hun forsker blandt andet i forholdet mellem EU-rettens beskyttelse af grundlæggende rettigheder, den Europæiske Menneskerettighedskonvention og national ret.

Jørgen Møller
Jørgen Møller er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i demokrati, statsdannelse og international politik.

Kilde: Djøf.


0:000:00