Debat

Pelle Dragsted: Kenneth Kristensen Berth bør undskylde

REPLIK: Pia Kjærsgaard burde hverken have grebet ind over for partifællens groft nedsættende udtalelser om muslimer eller Dragsteds anklage om racisme. Det ændrer dog ikke ved, at Kenneth Kristensen Berth bør undskylde, mener Pelle Dragsted.

Pelle Dragsted: "Jeg tror ikke, jeg kan tælle det antal gange, Enhedslistens politik er blevet udlagt som betonsocialisme, planøkonomi eller sovjetkommunisme fra talerstolen."
Pelle Dragsted: "Jeg tror ikke, jeg kan tælle det antal gange, Enhedslistens politik er blevet udlagt som betonsocialisme, planøkonomi eller sovjetkommunisme fra talerstolen."Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pelle Dragsted (EL)
Demokratiordfører m.m.

Pia Kjærsgaard fastholder i et indlæg i Altinget, at hendes efterhånden berømte indgreb ved debatten i folketingsalen om paradigmeskiftet var passende og ikke udtryk for politisk slagside. Jeg har svært ved at genkende det billede.

Jeg kan i hvert fald ikke personligt huske noget fortilfælde i de 14 år, jeg har været på Christiansborg, hvor formanden har brudt ind og afbrudt en ordførers besvarelse på grund af et rent politisk udsagn. Bandeord og personangreb, ja – men politiske ytringer, nej.

Jeg tror ikke, jeg kan tælle det antal gange, Enhedslistens politik er blevet udlagt som betonsocialisme, planøkonomi eller sovjetkommunisme fra talerstolen. Og det er okay. Det skal der være plads til – selvom jeg er uenig i påstandene.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Jeg hører heller ikke til dem, der mener, at Pia Kjærsgaard skulle have grebet ind over for Kenneth Kristensen Berths udsagn. Jeg ønsker en fri debat i folketingssalen. Selvfølgelig uden skældsord og personangreb, men meningerne skal brydes frit. Og sådan plejer det også at være.

Pia Kjærsgaards indgreb var således i mine øjne en afvigelse fra den normale praksis for Folketingets øvrige formænd og såmænd også fra hendes egen. Og at der var tale om et svar til en af formandens partikammerater, gør ikke indgrebet mindre problematisk. Det er helt afgørende, at formanden optræder neutralt og ikke lader sine egne politiske synspunkter få indflydelse på debatten i folketingssalen.

Det er ganske enkelt usandt at påstå, at mennesker fra lande med muslimsk befolkningsflertal er umulige at integrere.

Pelle Dragsted (EL)

Ingen klage herfra
Jeg har dog valgt ikke at klage over episoden. Af flere årsager.

For det første gider jeg ikke give Kjærsgaard en chance for igen at fremstille sig som offer for de ”politisk korrekte” eller ”krænkede” venstreorienterede. En kunst, hun som bekendt mestrer til perfektion.

Læs også: Pia Kjærsgaard: Derfor irettesatte jeg Pelle Dragsted

For det andet fordi Pia Kjærsgaard har ret i én ting: Hun er valgt af et flertal i Folketinget, som havde tillid til, at hun kunne forvalte embedet, og som dermed gav hende retten og kompetencen til at sætte rammerne for debatten i folketingssalen. Enhedslisten var ikke en del af det flertal dengang.

Vi ved, at et folketingsvalg er lige om hjørnet og derefter genvalg til formandsposten. Her må det nye Folketing jo så vurdere, om de er enige i Pia Kjærsgaards egen positive vurdering af sin måde at forvalte embedet, eller om man ønsker en ny formand, som vil forvalte posten med større finesse og politisk neutralitet.

Var udsagnet racistisk?
Episoden har også udløst en debat om, hvorvidt Kenneth Kristensen Berths udsagn var racistisk eller ej. I modsætning til, hvad Pia Kjærsgård påstår, er jeg absolut ikke typen, der ofte trækker racismekortet. Og jeg er faktisk enig i, at det en gang imellem misbruges, hvis eksempelvis et ønske om at begrænse indvandringen automatisk udlægges som racisme. Det behøver det ikke være. 

Men jeg mener ikke, der kan herske tvivl om, at Kenneth Kristensen Berths udsagn forleden var racistisk. Når man siger, at ”mennesker fra lande med overvejende muslimsk befolkning er umulige at integrere”, så tillægger man mennesker nogle negative karaktertræk alene ud fra deres nationale oprindelse – og det er sådan set både den juridiske og begrebsmæssige definition på racisme.

Racistisk eller ej – det er faktuelt forkert
Men faktisk er diskussionen om, hvorvidt det var racistisk eller ej, i mine øjne ikke særlig vigtigt. For uanset om vi kalder Kenneth Kristensen Berths udsagn for racistisk, så var det, han sagde, både krænkende og faktuelt forkert.

Det er ganske enkelt usandt at påstå, at mennesker fra lande med muslimsk befolkningsflertal er umulige at integrere. Det beviser titusinder af vores nydanske medborgere med muslimsk baggrund hver eneste dag. Det er jordemoderen, der fik min søn til verden. Det er træneren i knægtens fodboldklub. Det er komikere, sygeplejersker, buschauffører, sosu'er, politikere, murere, musikere, jurister, lagerarbejdere, ufaglærte, foreningsforkvinder, frivilligt aktive, bydelsmødre, tillidsmænd og alle de mange andre danskere med muslimsk baggrund, der hver dag er med til at få vores samfund til at fungere og være et rart sted at være.

Og derfor var Kenneth Kristensen Berths udsagn ikke bare faktuelt forkert, men også en grov og nedsættende anklage mod en masse mennesker, som gør alt, hvad de kan, for at være gode medborgere og blive en del af det danske samfund – en anklage, som han burde undskylde.

Læs også

Integrationen går bedre og bedre
Jeg er ikke spor bange for at diskutere problemer og udfordringer med integrationen. Heller ikke, hvilken rolle kultur og religion spiller. Vi skal for eksempel  kunne diskutere åbent, hvorfor bestemte grupper har en negativ overrepræsentation i kriminalitetsstatistikkerne elle har lavere beskæftigelse.

Men vi skal lade være med i den forbindelse at hænge hele befolkningsgrupper ud eller glemme, at det store flertal faktisk klarer sig rigtig godt, og at integrationen går bedre og bedre.

For den slags nedsættende generaliseringer om etniske eller religiøse grupper, som Kenneth Kristensen Berth kom med, er hamrende skadelige for integrationen og for fællesskabet i vores samfund. Og den slags bemærkninger vil jeg sige klart fra over for, også næste gang jeg er vidne til dem. I folketingssalen såvel som andre steder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00